Krvoločni ISIS izveo novi napad: Stradali nedužni civili, meta bio visoki zvaničnik

28.04.2022

21:51

0

Autor: A. B.

ISIS je pokušao da oslobodi hiljade svojih članova iz zatvora Gveran u provinciji Hasaki koju kontrolišu Kurdi u severoistočnoj Siriji u januaru, što je bio najznačajniji ofanziva kako je takozvani kalifat te terorističke grupe poražen 2019

Krvoločni ISIS izveo novi napad: Stradali nedužni civili, meta bio visoki zvaničnik
AP Photo/Hadi Mizban, File

Najmanje sedam osoba je poginulo, a četiri su povređene u napadu naoružanih snaga Islamske države (ISIS) u istočnoj Siriji tokom ramazanskog skupa čiji je domaćin bio lokalni zvaničnik.

Napad se dogodio u sredini uveče u oblasti Abu Kašbab u provinciji Deir ez-Zor i imao je za metu rezidenciju šefa za odnose s javnošću civilnog veća provincije, izvestila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Dodaje se da je zvaničnik ugostio neke od svojih prijatelja na iftarskom okupljanju kada se dogodio napad, navodeći da su naoružani napadači verovatno bili pripadnici ISIS-a.

Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD izvele su u februaru dve vojne i bezbednosne operacije usmerene na skladišta ISIS-a širom Deir ez Zore, tvrdeći da su ubili "opasnog" člana grupe.

Asošiejted pres je u četvrtak preneo da je skup održao portparol SDF-a, ali to nisu potvrdile snage.

ISIS je pokušao da oslobodi hiljade svojih članova iz zatvora Gveran u provinciji Hasaki koju kontrolišu Kurdi u severoistočnoj Siriji u januaru, što je bio najznačajniji ofanziva kako je takozvani kalifat te terorističke grupe poražen 2019.

SOHR je takođe naveo da je od početka godine zabeležio 82 napada oružanih grupa ISIS-a u područjima pod kontrolom SDF-a, dodajući da su nanesene najmanje 63 žrtve, uključujući 25 civila i 35 pripadnika snaga bezbednosti.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SOHR

TAGOVI: