Kineski astronauti sleteli na odredište: Ovo je poslednja misija čiji je cilj sklapanje "Nebeske palate" (VIDEO)

30.11.2022

07:04

0

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje „Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini

Kineski astronauti sleteli na odredište: Ovo je poslednja misija čiji je cilj sklapanje "Nebeske palate" (VIDEO)
Copyright tANJUG/Guo Zhongzheng/Xinhua via AP)

Tri kineska astronauta stigla su jutros na kinesku svemirsku stanicu, gde će se sedam dana preklapati sa tročlanom posadom koja je već tu.

Troje astronauta poletelo je juče u svemirskoj letelici Šendžou-15, kako bi izvršili prvu smenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici, a koja predstavlja drugu naseljenu stanicu u niskoj orbiti u istoriji. Svemirska letelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika stigli su na raketi Long Marć-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, izvestila je kineska državna televizija CCTV.

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje „Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra, nakon jednonedeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.

Stanica ima projektovani životni vek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.
"Nebeska palata" bila je kulminacija skoro dve decenije kineskih misija u svemir.


Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike