Besan odgovor stigao iz Kremlja: Reakcija Zapada na „prljavu bombu" je neprihvatljiva!

25.10.2022

17:10

0

Rusija je zatražila sazivanje Saveta bezbednosti UN radi razmatranja navodnih planova Kijeva, a Moskva je ranije obavestila članove Saveta i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o tom pitanju

Besan odgovor stigao iz Kremlja: Reakcija Zapada na „prljavu bombu" je neprihvatljiva!
Dmitrij Peskov - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Zapad greši što odbacuje tvrdnju Rusije da Ukrajina planira da detonira takozvanu „prljavu bombu", konvencionalno oružje sa radioaktivnim elementima, saopštio je Kremlj.

Rusija insistira na tome da Kijev želi da upotrebi oružje za masovno uništenje na vojoj teritoriji kako bi za to optužio Moskvu. Međutim, Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje odbacile su tu tvrdnju.

- Ovaj stav, koji je daleko od ozbiljnog, neprihvatljiv je s obzirom na ozbiljnost opasnosti o kojoj govorimo - rekao je novinarima u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Još jednom naglašavamo ozbiljnu opasnost koja proizilazi iz sprovođenja planova Ukrajinaca - rekao je on.

Rusija je zatražila sazivanje Saveta bezbednosti UN radi razmatranja navodnih planova Kijeva. Moskva je ranije obavestila članove Saveta i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o tom pitanju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preneo je zabrinutost Moskve svojim britanskim, francuskim i turskim kolegama u nedelju, a takođe je razgovarao telefonom sa američkim državnim sekretarom Lojdom Ostinom.

Profimedia
Sergej Šojgu

Sledećeg dana Valerij Gerasimov, najviši ruski general, pokrenuo je to pitanje tokom telefonskih razgovora sa američkim predsedavajućim Združenog generalštaba generalom Markom Milijem i njegovim britanskim kolegom, admiralom Tonijem Radakinom.

Ukrajina je odbacila te optužbe, a ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su ruske tvrdnje „apsurdne koliko su i opasne“. On je insistirao da Ukrajina takvu bombu nema, niti da namerava da je pravi.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin ponovo je u ponedeljak odbacio optužbe Rusije protiv Ukrajine, rekavši da su „lažne“.

Binus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike