Odbačena žalba Bolsonara! Tvrdi da su mašine za prebrojavanje glasova bile pokvarene

24.11.2022

07:19

0

Moraeš, koji je takođe deo Vrhovnog suda Brazila, kaznio je partije u okviru Bolsonarove koalicije u iznosu od oko 4,2 miliona dolara zbog nepoštovanja izbornih pravila, pokazali su sudski dokumenti

Odbačena žalba Bolsonara! Tvrdi da su mašine za prebrojavanje glasova bile pokvarene
Žair Bolsonaro - Copyright Profimedia

Šef brazilskog izbornog suda Alešandre de Moraeš odbacio je žalbu partije odlazećeg predsednika Žaira Bolsonara, koja je iznela primedbu na regularnost tokom drugog kruga predsedničkih izbora održanih u oktobru, na kojima je pobedio Luiz Inasio Lula da Silva.


Moraeš, koji je takođe deo Vrhovnog suda Brazila, kaznio je partije u okviru Bolsonarove koalicije u iznosu od oko 4,2 miliona dolara zbog nepoštovanja izbornih pravila, pokazali su sudski dokumenti.

U utorak, Bolsonarova Liberalna partija (PL) podnela je žalbu na ishod izbora, tvrdeći da su neki glasovi koji su stigli elektronskim putem neispravni, jer su mašine za prebrojavanje glasova bile neispravne, podseća Rojters.

Eksperti za izbore i politički analitičari ocenili su da je ovaj pokušal PL tanak, ali da svakako može da izazove reakciju kod pristalica Bolsonara koji se bune zbog tesnog poraza.

Bivši predsednik Lula da Silva zvanično je proglašen za pobednika sa malom razlikom od 50,9 odsto naspram 49,1 odsto koje je osvojio Bolsonaro. Ukoliko bi se svi sporni glasovi poništili, Bolsonaro bi pobedio u drugom krugu izbora sa 51 odsto preostalih važećih glasova, kaže Marselo de Besa, advokat koji je podneo zahtev.

Uoči izbora, Bolsonaro je više puta tvrdio da je brazilski sistem elektronskog glasanja pogodan za prevaru i optužio je izborne vlasti da favorizuju Lulu. Bolsonarovo odbijanje da formalno prizna poraz izazvalo je haotične proteste širom Brazila ranije ovog meseca.

U jednom trenutku, demonstranti su zahtevali vojno preuzimanje vlade i istragu o elektronskom sistemu glasanja u zemlji, ali je Bolsonaro zatražio od svojih pristalica da ne blokiraju savezne auto-puteve, tvrdeći da bi to samo potkopali legitimitet njihovog kretanja. Umesto toga, pozvao ih je da se okupljaju na trgovima i drugim odgovarajućim mestima za skupove, rekavši da su takvi protesti „veoma dobrodošli” i da su „deo brazilske demokratije”.

Prošlomesečni žustri izbori došli su usred napete i polarizovane političke klime u Brazilu, koji se bori sa visokom inflacijom, ograničenim rastom i rastućim siromaštvom.

Lula da Silva je dobio više od 60 miliona glasova, prema konačnom rezultatu izbornih vlasti, najviše u istoriji Brazila, oborivši sopstveni rekord iz 2006.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike