Britanskog vojnika upucali u glavu tokom vojne vežbe: Sud odlučio da je u pitanju nesrećan slučaj (FOTO)

23.11.2022

07:05

0

Mekferson je bio jedan od pet vojnika koji su učestvovali u vežbi na poligonu kada je oružje ispaljeno i on je pao na zemlju

Britanskog vojnika upucali u glavu tokom vojne vežbe: Sud odlučio da je u pitanju nesrećan slučaj (FOTO)
Konor Mekferson - Copyright Facebook/Conor Mcpherson

Konora Mekfersona (24) vojnici su upucali u glavu tokom noćne vežbe, nakon čega je preminuo od smrtonosne povrede.

Smrt vojnika koji je upucan u glavu proglašena je za tragičnu nesreću, zaključila je istraga.

Mekfersona je vojnik upucao kroz kacigu u avgustu 2016.

Dvadesetčetvorogodišnjak je pretrpeo smrtonosnu povredu i preminuo je, saopštila je istraga kod mrtvozornog suda u Nortamberlendu.

Viši mrtvozornik Endrju Heterington zatražio je od porotnika da se povuku i razmotre presudu nakon pet dana dokaza, prenosi Dejli rekord.

Zahvalivši poroti na izdvojenom vremenu, Heterington je dodao:

 

- Preuzeli ste veoma ozbiljnu dužnost na kojoj je Konorova porodica zahvalna.

Porotnici su ranije čuli da je g. Mekferson proglašen mrtvim na licu mesta uprkos pokušajima reanimacije.Dokazi su saslušani od doktorke Dženifer Bolton, koja je izvršila obdukciju, a ona je zaključila da je uzrok njegove smrti povreda glave.

Ispričala je kako je nesrećni vojnik imao jednu značajnu povredu - ranu od vatrenog oružja na desnoj strani glave, pri čemu mu je metak prošao kroz kacigu. Sudu je rečeno da bi povreda dovela do toga da on momentalno izgubi svest.

Pucali po mraku

Mekferson je bio jedan od pet vojnika koji su učestvovali u vežbi na poligonu kada je oružje ispaljeno i on je pao na zemlju.

Sud je čuo da je to prvi put da je vojnik za koga se veruje da je ispalio smrtonosni hitac, učestvovao u noćnoj vežbi bez osvetljenja.

Jedan od petorice vojnika rekao je sudu da nije ispalio nijedan hitac iz svoje puške cele večeri jer ništa nije mogao da vidi.

Sud je čuo da mete nisu stavljale termalnu traku pre vežbe, a Pvt McPherson je nosio drugačije naočare za noćno osmatranje kao ostatak tima.

Porotnicima je takođe rečeno da je bezbednosni plan za poligon sproveden pre vežbe, ali je vraćen nazad jer nije bio dovoljan.

Sud je takođe rekao u izveštaju službenog ispitivanja utvrdio je niz propusta uoči vežbe.

Nalazi službene istrage Ministarstva odbrane pročitani su na sudu, a porotnicima je rečeno da je vojnik ubijen u „nečemu što je trebalo da bude prilično rutinska noćna vežba gađanja“.

Bio je to prvi noćni napad vatrogasnog tima koji je tim izveo bez osvetljenja. U istrazi je navedeno da je odluka "verovatno prebrza", što je dovelo do toga da se vod oseća nemirno.

Prolazak kroz poligon nije obavljen i vojnici koji su već završili poligon su se mučili zbog nedostatka iskustva u pucanju noću.

Sudu je rečeno da na meti nije dodata termalna traka, a istraga je rekla da je "velika verovatnoća" da je vojnik upucan jer je bio "pomešan sa metom".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike