Talibani insistiraju na poštovanju njihovog tumačenja šerijatskog zakona: Sudijama naredili da se pridržavaju pravila

15.11.2022

16:02

0

Vrhovni vođa naložio je pravosudnim organima da izvršavaju kazne prema jasno definisanim principima

Talibani insistiraju na poštovanju njihovog tumačenja šerijatskog zakona: Sudijama naredili da se pridržavaju pravila
Izvršilac kazne bičuje Avganistanku - Copyright Profimedia

Talibani su naredili sudijama u Avganistanu da u potpunosti počnu da primenjuju njihovo tumačenje šerijatskog zakona, uključujući potencijalna javna pogubljenja, amputacije i bičevanje, što je potez koji će, prema mišljenju stručnjaka, potencijalno dovesti do daljeg pogoršanja ljudskih prava u osiromašenoj zemlji.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao je da je avganistanski vrhovni vođa Alajkadar Amirul Mominin dao „obavezujuće" naređenje sudijama da „istraže slučajeve lopova, kidnapera i pobunjenika".

- Kod onih slučajeva koji su ispunili sve šerijatske uslove ograničenja i odmazde dužni ste da reagujete po tim principima jer je to naredba šerijata... I obavezno je da se tako postupa - tvitovao je Mudžahid u nedelju.

Kaheld Abou El Fadl, profesor islamskog prava na UCLA i jedan od vodećih svetskih autoriteta za šerijatsko pravo, rekao je za Si-En-En da postoji bogata istorija debate o zakonima šerijata i njihovim različitim tumačenjima.

- U svakoj tački zakona naći ćete 10 različitih mišljenja… Šerijat je veoma otvoren - rekao je on.

Šerijatski zakon unutar islamskog prava znači „potragu za božanskom voljom“, rekao je El Fadl za Si-EN-En.

AP Photo/Bram Janssen
 

- Iako je, kako u zapadnim tako i u domaćim diskursima, uobičajeno koristiti šerijat naizmenično sa islamskim pravom, šerijat je mnogo širi i sveobuhvatan koncept - navodi se u saopštenju sa El Fadlove veb stranice.

Talibanska tvrdokorna primena doktrine kada je grupa poslednji put bila na vlasti od 1996. do 2001. uključivala je nasilne kazne, kao što su javna pogubljenja, kamenovanje, bičevanje i amputacije.

El Fadl je rekao da su u okviru 1400-godišnje tradicije šerijata te kazne retko primenjivane jer većina islamskih pravnika kroz istoriju nije tumačila zakon na način na koji talibani trenutno rade.

- Talibani imaju poseban pristup šerijatu koji se ne može zanemariti. Svako ko se ne povinuje njihovoj definiciji može biti ubijen - rekao je El Fadl.

Nakon što su preuzeli vlast prošlog avgusta talibani su pokušali da projektuju umereniji imidž kako bi dobili međunarodnu podršku, ali u mesecima nakon toga grupa je ograničila prava i slobode.

Žene u Avganistanu više ne mogu da rade u većini sektora i za putovanja na daljinu potreban im je muški staratelj, dok je devojčicama zabranjen povratak u srednju školu.

Profimedia
 

Prošle nedelje ženama je zabranjen ulazak u zabavne parkove u glavnom gradu Kabulu nakon što je talibansko ministarstvo morala saopštilo da će ženama biti ograničen pristup javnim parkovima.

Tokom prvog boravka ove grupe na vlasti talibani su zabranili većinu oblika muzike kao neislamske, a ovog avgusta, u skladu sa tom politikom, avganistanski folk pevač Favad Andarabi izvučen je iz svog doma i ubijen.

Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, rekao je za Si-En-En da je nedavna najava Talibana u vezi sa šerijatskim zakonom „zabrinjavajuća".

- Pošto su defakto preuzeli vlast, očekujemo od njih da ispoštuju svoje obećanje da će poštovati postojeće obaveze u vezi sa ljudskim pravima. Oni nisu ispunili svoje obaveze. Nastavićemo da ih pritiskamo po ovom pitanju. Protivimo se smrtnoj kazni u svim njenim oblicima - rekao je Hak.

Bezbednosna situacija u zemlji takođe se pogoršala od kad su talibani preuzeli vlast prošle godine, pri čemu je nacija sve više izolovana i osiromašena.

Skoro polovina zemlje suočava se sa akutnom glađu, prema Ujedinjenim nacijama. Procenjuje se da 43 odsto stanovništva Avganistana živi sa manje od jednog obroka dnevno, a 90 odsto ispitanih Avganistanaca navodi hranu kao svoju primarnu potrebu, prema majskom izveštaju Međunarodnog komiteta spasavanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike