„Rasistički simbol" pronađen na mestu na kom se gradi Obamin centar: To je podsetnik na nasilje i teror

11.11.2022

15:08

0

Guverner je osudio incident, obećavši da će vlasti „upotrebiti sve resurse koje ima na raspolaganju da pomogne u hvatanju počinilaca“

„Rasistički simbol" pronađen na mestu na kom se gradi Obamin centar: To je podsetnik na nasilje i teror
Barak Obama - Copyright Profimedia

Policija Čikaga saopštila je da je pokrenula istragu nakon što je na gradilištu zgrade posvećene zaostavštini bivšeg američkog predsednika Baraka Obame i prve dame Mišel Obame pronađena omča.

Namerno postavljena omča se smatra zločinom iz mržnje ili pretnjom zbog aluzija na linč.

- Mržnji nije mesto u Ilinoisu. Omča je više od simbola rasizma, ona je podsetnik na nasilje i teror koji su vekovima trpeli crni Amerikanci - tvitovao je u petak guverner DžejRoberti Pricker.

Guverner je osudio incident, obećavši da će vlasti „upotrebiti sve resurse koje ima na raspolaganju da pomogne u hvatanju počinilaca“.

O simbolu u budućem Obaminom predsedničkom centru prvi je izvestio Lejksajd Alajns, tim građevinskih kompanija u vlasništvu crnaca.

- Imamo nultu toleranciju za bilo koji oblik pristrasnosti ili mržnje na našem radnom mestu - navodi grupa u eletronskoj poruci koju citira Čikago tribjun. Grupa je obustavila radove na zgradi i ponudila nagradu od 100.000 dolara kako bi pomogla u pronalaženju odgovornih.

U Predsedničkom centru Obama biće smešteni biblioteka i muzej, a funkcionisaće i kao kulturni i rekreativni prostor. Obama, prvi afroamerički predsednik SAD, bio je na funkciji između 2009. i 2017. godine i prisustvovao je ceremoniji postavljanja kamena temeljca prošle godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike