Počeo samit ASEAN u Kambodži: Doneta odluku o proširenju, nova članica je više od decenije čekala na to

11.11.2022

09:38

0

Posle 11 godina Istočni Timor je za korak bliže da postane članica grupe

Počeo samit ASEAN u Kambodži: Doneta odluku o proširenju, nova članica je više od decenije čekala na to
Samit ASEAN - Copyright Tanjug/AP Photo/Heng Sinith

Države članice Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) načelno su se složile da država Istočni Timor postane 11. članica grupe, saopštila je danas ta organizacija.

Ova ostrvska država takođe će dobiti status posmatrača na sastancima ASEAN-a na visokom nivou, saopšteno je nakon sastanka regionalnih lidera u glavnom gradu Kambodže, Pnom Penu, prenosi Rojters.

- Složili smo se da država Istočni Timor bude 11. članica ASEAN-a - navodi se u saopštenju, u kom se dodaje da će sledeći koraci uključivati „plan za ostvarivanje punopravnog članstva“ koji će biti podnet na samitu sledeće godine.

AP Photo/Vincent Thian
 

Istočni Timor je glasao za nezavisnost na referendumu pod nadzorom UN 1999. godine, a Ujedinjene nacije su tu zemlju zvanično priznale 2002. godine, što je čini najmlađom azijskom demokratijom.

Zemlja u kojoj živi 1,3 miliona ljudi odmah je nakon proglašenja nezavisnosti započela proces pristupanja ASEAN-u, ali je formalno podnela zahtev za članstvo tek 2011. godine.

Prvog dana članice, drugog dana gosti

Šefovi država jugoistočne Azije, kao i drugi lideri okupili su se danas u Pnom Penu u Kamboži na samitu ASEAN-a (Asocijacije nacija Jugoistočne Azije) kako bi razgovarali o ekonomskim i trgovinskim pitanjima, ali i o eskalaciji nasilja u Mjanmaru.

Sastanku u Pnom Penu prisustvuju lideri devet zemalja bloka - Bruneja, Kambodže, Laosa, Indonezije, Malezije, Filipina, Singapura, Tajlanda i Vijetnama, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden pridružiće se samitu sutra, kao i kineski premijer Li Kećang, japanski premijer Fumio Kišida, južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Kambodžanski premijer i domaćin ovogodišnjeg samita Hun Sen obratio se na ceremoniji otvaranja i pozvao na budnost i mudrost u vremenima ekonomskih i geopolitičkih previranja.

- Sada smo u najneizvesnijem trenutku. Životi miliona u našem regionu zavise od naše mudrosti i dalekovidosti - rekao je Hun.

Nekoliko predstavnika Asocijacije okrivilo je vojnu vlast Mjanmara za nesprovođenje mirovnog plana dogovorenog zajedno prošle godine, koji uključuje prekid neprijateljstava.

Politička, društvena i ekonomska kriza zahvatila je Mjanmar otkako je prošle godine vojska zbacila izabranu vladu koju je predvodila Aung San Su Ći, što je dovelo do obračuna njenih pristalica i vojne hunte.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike