Uzbuna u Floridi i na istočnoj obali SAD: Tropska oluja Nikol ojačala, mogla bi da postane uragan, izdato više dramatičnih upozorenja VIDEO

09.11.2022

13:10

0

Građani su već obavešteni da bi trebalo da budu spremni za evakuaciju

Uzbuna u Floridi i na istočnoj obali SAD: Tropska oluja Nikol ojačala, mogla bi da postane uragan, izdato više dramatičnih upozorenja VIDEO
Tropska oluja Nikol - Copyright Tanjug/NOAA via AP

Tropska oluja Nikol ojačala je preti da dostigne snagu uragana dok se se u sredu ujutru kretala ka atlantskoj obali Floride i jugoistočnom delu SAD.

Prethodno suptropska oluja, Nikol je prošla put do tropske oluje i bilo je gotovo sigurno da će preko noći postati uragan, saopštio je Nacionalni centar za uragane.

Rano u sredu, tropska oluja je bila oko 470 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi, sa maksimalnom brzinom vetra od 112 kilometara na čas, što je samo 7 kilometara na čas manje od statusa uragana 1. kategorije.

 

 

Kretao se u pravcu zapad-jugozapad brzinom od 18 kilometara na čas, prema centru.

Uraganski uslovi su se očekivali na severozapadnim Bahamima kasno u utorak i u sredu ujutru, a do srede uveče ista je prognoza bila i za centralnu i južnu atlantsku obalu Floride, saopštili su savezni prognostičari.

Centar za uragane upozorio je celu državu da bude spremna za vremenske nepogode.

- Ne fokusirajte se na tačnu putanju Nikol jer se očekuje da će biti velika oluja sa opasnostima koje će se širiti i severno od centra, izvan konusa prognoze - poručeno je iz Nacionalnog centra za uragane u biltenu „Ključne poruke“.

 

 

- U opasnosti će verovatno biti veći deo poluostrva Florida i delovi jugoistočnih država SAD - navodi se u saopštenju.

Upozorenja na uragan bila su na snazi tokom noći za široki deo istočne obale države, rekli su savezni prognostičari.

U njima su stanovnisi pozvani da se pripreme i evakuišu ako je potrebno, jer su na putu bili uslovi opasni po život, uključujući uraganske vetrove od 120 kilometara na čas, olujne udare i obalne poplave.

 

 

- Pripreme za zaštitu života i imovine treba ubrzati da bi se što pre okončale - rečeno je u Nacionalnom centru za uragane.

Upozorenje o olujnom udaru, koje predviđa opasno visoke vode okeana, močvara i reka, na snazi je od Nort Palm Biča na Floridi do Altamaha Saunda u Džordžiji, saopštio je centar za uragane.

Tanjug/NOAA via AP
 

Federalni prognostičari su rekli da bi centralna i severna Florida mogle da očekuju 7 do 13 centimetara kiše.

Olujni talas će verovatno uticati na dug deo američke obale, od istočne obale Floride do jugoistočne SAD, saopštio je centar za uragane.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike