Sirene za vazdušnu opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine, ozbiljna bitka u oblasti Snigirovka

08.11.2022

20:32

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Sirene za vazdušnu opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine, ozbiljna bitka u oblasti Snigirovka
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/LIBKOS, AP Photo, File

U toku je 258. dan sukoba u Ukrajini.

Traje ofanziva ruske vojske na istočnom i južnom frontu.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila, Pentagon je nastavio da šalje vojnu pomoć Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost odjekivale su širom zemlje, a Belorusija i Rusija formirale su zajedničku grupu satelita koji će se koristiti i u vojne svrhe.

Zemlje Grupe sedam (G7) i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu za rusku naftu umesto promenljive stope vezane za indeks cena nafte, kao i da nastave da šalju pomoć Ukrajini.

Najvažnije činjenice

U toku je 258. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.41 - Ozbiljna bitka u oblasti Snigirovka u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska krenula je u napad u oblasti Snigirovka u Hersonskoj oblasti, usledila je ozbiljna bitka, 205. puk ruske vojske drži liniju fronta, saopštile su regionalne vlasti.

Na ruske položaje napadaju poljski i anglosaksonci plaćenici.

21.31 - Eksplozije odjekuju u Krivom Rogu

Ukrajinski telegram kanali pišu da je primetan veliki broj dronova na teritoriji pod kontrolom Kijeva. Meta napada je, kako se navodi, energetska infrastruktura.

21.05 - Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Sirene o opasnosti od vazdušnih napada čuju se u više oblasti Ukrajine. Između ostalih i u Kijevu.

20.06 - Dva američka PVO sistema stigla u Ukrajinu

Profimedia
 

Dva PVO sistema NASAMS isporučene su Ukrajini, potvrdio je portparol Pentagona Patrik Rajden.

On je dodao da su ukrajinski vojnici obučeni za korišćenje ovih sistema.

18.53 - Stoltenberg priznao: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa za sve

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima, „poslalo signal da upotreba sile vodi ka postizanju političkih ciljeva“.

18.20 - Italija spremila novi paket oružja za Ukrajinu

Italijanska vlada priprema novi paket oružja za Ukrajinu, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, izjavio je danas zvaničnik vladajuće koalicije.

Zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da je Rim spreman da Ukrajini obezbedi različite sisteme protivvazdušne odbrane, ukljucujući francusko-italijanske SAMP/T i italijanski Aspide srednjeg dometa, kao i prenosive rakete Stinger, preneo je Rojters.

AP Photo
 

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto razgovarao je danas telefonom sa americkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i obećao da će podrzati Ukrajinu protiv ruske invazije "koliko god to bude neophodno", kaže se u saopštenju.

17.26 - Zelenski: Sporazum o izvozu žita mora biti produžen

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je danas američkoj ambasadorki pri Ujedinjenim nacijama Lindi Tomas-Grinfild da ugovor o izvozu crnomorskog žita mora biti produžen.

On je rekao da je Ukrajina spremna da i dalje bude garant svetske bezbednosti snabdevanja hranom, prenosi Rojters.

Dogovor je postao sporan kada je Kremlj početkom novembra saopštio da se neće obavezati na nastavak dogovora o transportu robe iz Ukrajine ka ostatku sveta nakon njegovog isteka 19. novembra.

17.09 - U Krivom Rogu, koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, čuju se eksplozije, javilo je ukrajinsko izdanje „Strana“.

16.40 - Šmihal: Trenutno nema potrebe za evakuacijom iz Kijeva

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da trenutno ne vidi potrebu za evakuacijom građana iz Kijeva i drugih gradova koji nisu u blizini linije rusko-ukrajinskog fronta.

Premijer je naveo da je situacija trenutno daleko od potrebe za evakuacijom.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

16.38 - Pripadnik ukrajinske SBU se razneo bežeći od policije u Hersonu

Pripadnik Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) razneo se u gradu Berislavu u Hersonskoj oblasti dok je pokušavao da pobegne policijskim službenicima, saopštio je danas izvor u regionalnim službama za vanredne situacije.

16.35 - Stremousov: Odbijen pokušaj napredovanja ukrajinske vojske

Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov saopštio je danas da su pripadnici ruske vojske odbili pokušaj napredovanja ukrajinskih oružanih snaga u pravcu Hersona.

- Evo šta mogu da vam kažem o situaciji u Hersonskoj oblasti. Bilo je pokušaja ukrajinske vojske da napadne, ali su ih naše trupe odbile. Pomogla je i naša avijacija - saopštio je Stremousov.

Dodaje da nije bilo većeg otpora i da je ruska vojska sve pokušaje uspešno odbila.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

15.04 - Konašenkov: Ruske snage oborile ukrajinski avion Su-25

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov saopštio je danas da su jedinice ruske vazdušne odbrane oborile ukrajinski jurišni avion Su-25 i presrele 17 raketa HIMARS i Olkha.

- Protivvazdušna odbrana je oborila avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u rejonu naselja Ugledar u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Pored toga, presreli su 17 projektila višecevnih raketnih sistema HIMARS i Olha u oblastima naselja Gružsko-Lomovka u DNR i u oblastima naselja Antonovka, Černobajevka, Krinki i Maslovka u Hersonskoj oblasti - naveo je Konašenkov.

13.59 - Rogov: Stanovnici Zaporožja pomažu ruskim vojnicima

Žitelji grada Zaporožja, koji je pod kontrolom Kijeva, sve aktivnije odaju ruskoj strani koordinate položaja ukrajinske vojske, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

AP Photo/David Goldman
 

- Stanovnici Zaporoške oblasti, onog njenog dela koji je privremeno okupiran, sve aktivnije pomažu našim vojnicima, daju sve preciznije smernice, koordinate, gde se nalaze i gde su sakrivene (ukrajinske jedinice). Kakvi god da su obaveštajni podaci koji se dobijaju na daljinu, samo na licu mesta ljudi znaju gde se i šta nalazi. Oni nam svojski pomažu da precizno odredimo i pogodimo neprijatelja - istakao je Rogov za TV „Rusija 24“.

13.15 - Moskva: Rusija i SAD ne razgovaraju o Ukrajini

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko saopštio je danas da Rusija ne vodi razgovore sa SAD o Ukrajini.

- Ne, nismo vodili razgovore - rekao je kratko Rudenko.

Rudenko je istakao da Rusija ne postavlja nikakve preduslove za mirovne pregovore sa Ukrajinom, ali naglašava da Kijev mora pokazati dobru volju za ovaj proces.

- Sa naše strane nema nikakvih preduslova osim glavnog: da Ukrajina pokaže dobru volju - rekao je Rudenko.

12.45 - Zelenski učestvuje na G20 onlajn

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovaće na samitu G20, saopštio je njegov portparol Sergej Nikiforov.

AP Photo/Darko Bandic
 

On je precizirao da će Zelenski na samitu učestvovati najverovatnije u onlajn formatu, ili će snimiti svoje obraćanje učesnicima samita.

Samit G20 će biti održan 20. novembra u Indoneziji.

12.40 - Produžetak ratnog stanja u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je u parlamentu nacrt zakona o produžetku mobilizacije i ratnog stanja u zemlji.

11.38 - Vidodo: Putin će doći na samit G20 ukoliko situacija dozvoli

Predsednik Ruske Federacija Vladimir Putin prisustvaće predstojećem samitu lidera G20 na Baliju ukoliko „situacija dozvoli“, saopštio je danas predsednik Indonezije Džoko Vidodo.

Vidodo, koji je predsedava ovogodišnjem samitu G20, rekao je da Putin tokom telefonskog razgovora prošle nedelje nije isključio prisustvo samitu na Baliju.

- Ali ako ne uspe da dođe, možda će se pridružiti virtuelnim putem - rekao je Vidodo.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File
 

11.18 - Zaharova: Sa Vašingtonom samo neophodni, ciljani dijalog

Rusija i SAD nastavljaju ciljane kontakte u onim sferama u kojima je to najneophodnije, a Moskva ostaje otvorena za obostrano koristan dijalog, saopštila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Reći ću ono što smo uvek i govorili, da zadržavamo, nazovimo to, ciljani kontakt sa SAD o pitanjima koja se pojavljuju. Otvoreni smo za svaku vrstu obostrano korisnih razgovora - rekla je Zaharova u televizijskoj emisiji "Solovjov lajv".

Zaharova je naglasila da, s obzirom da kontakti ruskih i američkih službi ostaju selektivni, „oni svakako nemaju nikakve veze sa konceptom odnosa punog obima“.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

9.50 - Rusija: U Hersonu uhapšeni ukrajinski specijalci

Rusija je danas saopštila da je u Hersonskoj oblasti u Ukrajini, koju drži pod kontrolom, uhapsila pripadnike ukrajinske bezbednosne službe koji su planirali da izvrše napad na pripadnike proruskih vlasti.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je devet pripadnika ukrajinske bezbednosne službe (SBU) i izviđačke grupe u Hersonskoj oblasti koji su planirali da izvrše teroristički napad na visokorangirane pripadnike regionalne vojno-civilne administracije.

FSB tvrdi da su kod devetoro ukrajinskih specijalaca pronašli više od pet kilograma plastičnog eksploziva, električne detonatore, pet bombi, ručno naoružanje i municiju kao i specijalnu opremu za izviđanje.

Profimedia
 

9.17 - Zelenski: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da je od vitalnog značaja da Rusija učestvuje u, kako je naveo, istinskim mirovnim pregovorima i naglasio da ova zemlja ima "destabilizujući uticaj", po nizu pitanja uključujući i klimatske promene.

U video obraćanju u ponedeljak Zelenski je osudio „destabilizujući uticaj Rusije“ u trenutku kada se svet suočava sa ratnom, energetskom i prehrambenom krizom i, kako je nazvao, uništavanjem međunarodnih odnosa kakve poznajemo.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 

9.15 - Rusija: Odbijen novi napad dronom na Sevastopolj

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su danas najverovatnije oborili dron iznad Sevastopolja, saopštio je guverner Mihail Razvožajev.

- Protivvazdušna odbrana je jutros delovala u Sevastopolju. Prema prvim podacima, bespilotna letelica je oborena iznad vode - saopštio je Razvožajev na Telegramu.

8.15 - Kijev: Tokom noći granatiran Nikopolj

Načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne administracije Valentin Rezničenko rekao je da je tokom noći granatiran Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, preneo je Ukrinform.

Kako je naveo, oštećene su stambene višespratnice, bolnica, škole, automobile i gasovod.

Rezničenko je istakao da su tokom noći oglašavale sirene, ali da u drugim delovima oblasti nije bilo granatiranja. 

7.54 - Pjongjang: Ne isporučujemo naoružanje Rusiji, to su glasine

Severna Koreja je danas saopštila da nikada nije sa Rusijom poslovala u vezi s naoružanjem i da nema takve planove, nakon što su SAD iznele tvrdnju da Pjongjang isporučuje Moskvi artiljerijske granate za ratovanje u Ukrajini.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je ranije da artiljerijska municija iz Severne Koreje u Rusiju dolazi kao prikrivena pošiljka za Bliski istok ili Afriku i da se radi "o značajnom broju artiljerijskih granata", prenosi Rojters.

Zvaničnik severnokorejskog ministarstva odbrane nazvao je te optužbe glasinama i rekao da Pjongjang "nikada nije imao trgovinu oružjem sa Rusijom" i da "nema plan da to čini u budućnosti", prenela je agencija KCNA.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 


U saopštenju se navodi da Pjongjang vidi takve "glasine" kao deo "neprijateljskog pokušaja Sjedinjenih Država da ukalja imidž Severne Koreje u međunarodnoj areni".

Bilo kakva pomoć u oružju značila bi dodatno produbljivanje odnosa između Pjongjanga i Moskve,čija izolacija zbog rata u Ukrajini raste, a Severna Koreja je jedna od retkih zemalja koja je priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih regiona i izrazila podršku njihovom prisajedinjenju Rusiji, navodi Rojters.

7.10 - Putin zamolio Rudenjog da sumira iskustvo Tverske oblasti u podršci mobilisanim

Tokom razgovora sa gubernatorom Tverske oblasti Igorom Rudenjom, ruski predsednik Vladimir Putin je obećao da će lično razgovarati sa Rusima o pitanjima podrške mobilisanim.

Šef regiona je na radnom sastanku sa predsendikom, između ostalog, govorio i o isplatama mobilisanim. Predsednik je tome posvetio posebnu pažnju i napomenuo da je potrebna direktna komunicirati sa ljudima na ovu temu.

- Svakako ću se i ja sresti sa ljudima i o tome razgovarati, kako bih čuo njih, kako bih dobio povratnu informaciju - rekao je on.

Putin je takođe zamolio Rudenjog da sumira iskustvo Tverske oblasti u podršci mobilisanim. Pored toga, naglasio je da je važno prikupiti "niz materijala i pitanja koja treba rešiti", kao i da se iznesu predlozi u vezi sa tim. 

Gubernator je u odgovoru uverio da će svi nalozi biti ispunjeni.

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

7.00 - Poginuo Amerikanac, plaćenik Legije stranaca u Ukrajini

Američki državljanin Timoti Grifin, koji je došao da se bori kao plaćenik Legije stranaca u Ukrajini, poginuo je tokom borbi, javila je televizija En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.

Oni su odbili da daju više detalja, uključujući starost preminulog. Samo se ukazuje da je u Ukrajinu došao iz države Njujork.

Ovim je Grifin postao šesti Amerikanac za čiju smrt se u ovom trenutku zna, objašnjava kanal.

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike