Ukrajinske snage gađale su Donjeck; Zelenski označio nemačkog poslanika u Bundestagu kao teroristu!

05.11.2022

15:46

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ukrajinske snage gađale su Donjeck; Zelenski označio nemačkog poslanika u Bundestagu kao teroristu!
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

U toku je 255. dan sukoba u Ukrajini.

Traje ofanziva ruske vojske na istočnom i južnom frontu.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila, Pentagon je nastavio da šalje vojnu pomoć Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost odjekivale su širom zemlje, a Belorusija i Rusija formirale su zajedničku grupu satelita koji će se koristiti i u vojne svrhe.

Zemlje Grupe sedam (G7) i Australija dogovorile su se da odrede fiksnu cenu za rusku naftu umesto promenljive stope vezane za indeks cena nafte, kao i da nastave da šalju pomoć Ukrajini.

Najvažnije činjenice

U toku je 255. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.52 - MSP: Rumunija nema teritorijalnih pretenzija prema Ukrajini

Rumunija nema teritorijalnih pretenzija prema Ukrajini, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je nazvalo lažnom ideju da Rumunija ima teritorijalne pretenzije prema Ukrajini i ponovilo čvrstu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u kontekstu specijalne vojne operacije, preneo je TAS S.

23.20 - Stremousov: Ukrajina snage pojačavaju granatiranje u Hersonu

Ukrajinske oružane snage pojačavaju granatiranje u oblasti Herson dok se pripremaju za ofanzivu, napisao je danas zamenik guvernera Hersona Kiril Stremousov.

- (Ukrajinske snage) se pripremaju za još jednu etapu ofanzive na Hersonsku oblast. Grupe artiljerijskih brigada, minobacačke baterije, avioni taktičke avijacije i helikopteri vojne avijacije deluju u okviru priprema za napad - naveo je on na svom Telegram kanalu, preneo je TAS S.

22.58 - Snimak granatiranja Donjecka

 

 

21.53 - Ponovo radi spoljno elektrosnabdevanje u Zaporoškoj nuklearki

Spoljno elektrosnabdevanje u Zaporoškoj nuklearki, koje je prekinuto pre nekoliko dana, ponovo je uspostavljeno, saopštio je šef Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi.

S tim u vezi, predstavnik administracije Zaporoške administracije Vladimir Rogov rekao je da je ukrajinska strana obnovila isporuku struje u nuklearku i da su dizel generatori isključeni.

20.18 - U LNR privedeno 20 saučesnika ukrajinske SBU

Specijalne službe Ruske Federacije i Ruska garda privele su u samoproglasenoj Luganskoj Narodnoj Republici više od 20 osoba koje su, prema operativnim podacima, uključene u saradnju sa Službom bezbednosti Ukrajine (SBU).

Ovo je za RIA Novosti rekao izvor iz ruskih bezbednosnih agencija.

- Ruske specijalne službe, uz značajnu podršku Ruske garde, sprovele akciju za neutralisanje saučesnika SBU. Privedeno je više od 20 ljudi, koji su sarađivali sa specijalnim službama Ukrajine - dodao je izvor ruske agencije.

19.53 - Na Donjeck ispaljene rakete "himars"

Na dva naselja Donjecka ukrajinske snage ispalile su šest projektila iz sistema "himars", a nedaleko od jedne robne kuće izbio je požar.

19.26 - Zelenski: Iran laže da je Rusiji poslao ograničen broj dronova

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Teheran ''da laže'' da je Rusiji poslao ograničen broj dronova, rekavši da kijevske snage obaraju najmanje 10 dronova svakog dana.

U video obraćanju Zelenski je odbacio navode o ograničenim isporukama dronova Irana Rusiji, istakavši da je Ukrajina samo u petak oborila 11 dronova, preneo je Rojters.

18.54 - Potvrđeno: Ukrajinske snage gađale Donjeck

Ispaljeno je ukupno 20 raketa "Grad", prema prvim informacijama sa fronta.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Ukrajinska vojska granatira ruska sela

18.13 - Dvaput gađan Donjeck!

Ukrajinske snage su u roku od sat vremena dva puta gađale Donjeck. Ispaljeno je ukupno šest projektila.

17.30 - "Ukrajinci su me stavili na spisak terorista"

Predsednik frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu Rolf Micenih našao se na spisku terorista koji je sačinio Kijev samo zbog toga što se zalagao za prekid vatre u Ukrajini.

- Ukrajinska vlada me je uvrstila na spisak terorista zbog toga što sam se zalagao za prekid vatre i mogućnost diplomatskih koraka - rekao je on na sastanku stranke, prenela je agencija DPA.
On je, takođe, rekao i da je dobijao pretnje.

16.45 - Američka ambasadorka podstiče Albaniju i Poljsku da pruže još pomoći Ukrajini

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild boraviće od 6-9. novembra u poseti Albaniji i Poljskoj gde će glavna tema biti pomoć koje te zemlje pružaju Kijevu, saopštila je američka Misija u svetskoj organizaciji.

Kako se navodi u saopštenju, američka ambasadorka će saopštiti da SAD nameravaju da pruže „nepokolebljivu podršku“ dvema državama u kontekstu krize usled sukoba u Ukrajini.

16.18 - DNR: NATO neće nabavljati nove avione za Ukrajinu

AP Photo/Alex Brandon
 

Potpukovnik milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Andrej Bajevski izjavio je danas da je malo verovatno da će Ukrajina u skorijoj budućnosti imati značajnije vazdušne snage, jer NATO zemlje nemaju nameru da investiraju u zamenu uništenih aviona.

- Što se tiče aviona, niko ne planira da ojača ukrajinske vazdušne snage, tako da neće ni imati avione. Zapad nikada nije planirao da zameni uništene avione jer to zahteva mnogo novca i vremena - naveo je Bajevski za TASS.

Prema njegovim rečima, preostali ukrajinski ratni avioni su sposobni samo da izvode sporadične letove.

15.56 - Stremousov: Ukrajinci pokušavaju da probiju liniju odbrane kod Hersona

Zamenik načelnika proruske administracije za region Hersona Kiril Stremousov izjavio je danas da se situacija u tom regionu na liniji fronta nije promenila, uprkos pokušajima ukrajinske vojske da probije linije ruske odbrane.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

Stremousov je napisao na Telegramu da se i dalje ulažu napori za evakuaciju stanovništva sa zapadne na istočnu obalu Dnjepra, objavio je TASS.

Načelnik regiona Hersona Vladimir Saldo objavio je 18. oktobra da će civili biti evakuisani sa zapadne na istočnu obalu reke Dnjepar zbog mogućeg ukrajinskog napada na hidroelektranu Kahovka, što bi izazvalo potapanje obližnjeg područja, a 31. oktobra je naredio evakuaciju i stanovnika sa istočne obale u dubini od 15 kilometara.

15.20 - Grčki mediji: Naša oklopna vozila u Ukrajini gore kao baklje umesto da štite grčka ostrva

Ruska vojska uništila je pet grčkih pešadijskih vozila BMP-1 nakon što su predati Ukrajini i poslati u Donbas, saopštili su grčki mediji.

Ovaj događaj se desio 28. oktobra kada je ruska vojska suzbila napredovanje ukrajinske vojske u Berestovu u Harkovskoj oblasti, piše sajt Iskra.gr.

- U napadu je poginulo ili je ranjeno 150 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk i pet borbenih pešadijskih vozila BMP-1, četiri oklopna vozila i devet pikapa, koji su pretvoreni u borbena vozila - navodi se na grčkom sajtu.

AP Photo/Joerg Sarbach
 

Grčka pešadijska vozila su uništena raketama „Krasnopolj“ kalibra 152 milimetra.

14.45 - Ukrajinska vojska gađala crkvu u Zaporožju

Ukrajinske snage su granatirale crkvu u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

Kako je rekao, crkva se nalazila u mestu Ljubimovka, a pored toga, ukrajinska vojska granatirala je i mesto Visoko.

Trenutno su na terenu službe kako bi sanirale štetu na hramu.

13.51 - Ruska vojska: Odbijeni svi napadi Ukrajinskih snaga u više pravaca

Ruska vojska odbila je više napada ukrajinskih snaga i sprečila probijanje odbrane u Krasno-Limanskom, Kupjanskom i Nikolajevo-Krivoroškom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, svi napadi ukrajinskih snaga na Krasno-Limanskom pravcu su odbijeni, a tom prilikom likvidirano je više od 60 pripadnika kijevskih trupa.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

12.20 - Atentat na sudiju Vrhovnog suda u DNR

Sudija regionalnog vrhovnog suda je upucan i teško ranjen u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), javile su lokalne vlasti.

12.06 - Iran: Dronovi isporučeni Rusiji mesecima pre napada

Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahian priznao je danas prvi put da je Iran isporučio Rusiji dronove, navodeći da su te letelice isporučene Moskvi pre napada na Ukrajinu.

Amirabdolahian je izjavio u Teheranu da je Iran isporučio Rusiji ograničeni broj dronova mesecima ranije.

Iranski ministar je rekao da Iran nije upoznat sa tim da Rusija koristi iranske dronove u napadima na Ukrajinu i pozvao Kijev da dostavi Teheranu dokaze za te tvrdnje.

11.58 - Zelenski: Hvala SAD, Holandiji i Češkoj za 90 tenkova T-72

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je danas SAD, Holandiji i Češkoj na najnovijoj vojnoj pomoći, 90 tenkova T-72 i poručio da je to preko potrebna podrška ukrajinskim oružanim snagama.

- Iskreno smo zahvalni Holandiji, Sjedinjenim Državama i Češkoj na pružanju značajne i preko potrebne podrške, 90 tenkova T-72. Oružane snage Ukrajine napreduju i potrebna im je ova oprema. Cenimo pomoć partnera. Zajedno podržavamo zaštitu slobode i demokratije! - napisao je Zelenski na Tviteru.

AP Photo/Nariman El-Mofty, File
Vladimir Zelenski

11.43 - Ruski ambasador o američkim biolaboratorijama: Ovakvo ponašanje pokazuje da Ukrajina i SAD imaju šta da kriju

Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov optužio je američke vlasti da nastavljaju da sprovode „izuzetno rizične“ biološke projekte u inostranstvu, govoreći za "Njuzvik".

9.33 - Vazdušna opasnost širom cele Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost aktivne su na celoj teritoriji Ukrajine, saopštavaju tamošnji mediji.

Prethodno je saopšteno da su se sirene aktivirale u sedam ukrajinskih oblasti - Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Nikolajevskoj.

09.17 - LNR: Ukrajinska vojska izgubila još 40 vojnika

Ukrajinske snage su za protekla 24 časa izgubile oko 40 vojnika, četiri oklopna transportera i dve bespilotne letelice, saopštila je narodna milicija Luganske Narodne Republike.

Pored toga, ukrajinske snage izgubile su i 10 jedinica specijalne motorizovane vojne tehnike.

08.37 - Staruh: Raketirana Zaporoška oblast

AP Photo
 

Ruske snage noćas su izvele raketni napad na Zaporošku oblast, ošteće su zgrade tri preduzeća, saopštio je Zaporoške oblasne vojne uprave Oleksandr Staruh.

Prema njegovim navodima, Zaporoška oblast je napadnuta raketama S300, prenosi Unian.

U napadu su oštećeni i automobili.

Nema povređenih.

07.41 - Ruske snage granatirale Nikopolj

Ruske snage granatirale su noćas Nikopoljski region, oštećeno je dosta objekata u gradu Nikopolj, kao i gasovod, saopštio je saopštio je načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko.

Naveo je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila bespilotni dron kamikazu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema rečima Rezničenka, na Nikopolj je ispaljeno oko 40 projektila, a nakon napda izbila su dva požara koji su ugašeni.

Profimedia
 

Oštećene su višespratnice i privatne kuće, gasovod, škola, industrijska i transportna preduzeća, naveo je Rezničenko.

Nema povređenih.

07.10 - Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Vazdušna uzbuna proglašena je na jugu Ukrajine, u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

07.00 - SAD podržavaju nastavak rad Starlinka u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države priznaju da satelitski komunikacioni sistem Starlink pruža ukrajinskim vojnicima važan kanal za komunikaciju, a takođe pozdravljaju nastavak njegovog rada, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za novinare.

Kirbi je još istakao da američka Vlada trenutno ne planira da „u većoj meri “ pruža podršku radu Starlinka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike