Napadač na Pola Pelosija mogao bi da bude deportovan u Kanadu: Procurili novi detalji

04.11.2022

14:30

0

Prema saveznoj evidenciji, Depejp, kanadski državljanin, ušao je u zemlju 8. marta 2008. kao privremeni posetilac

Napadač na Pola Pelosija mogao bi da bude deportovan u Kanadu: Procurili novi detalji
Dejvid Depejp AP22301852272681 - Copyright AP Photo/Eric Risberg

Dejvid Depejp, čovek optužen za napad na Pola Pelosija prošle nedelje, bio je u Sjedinjenim Američkim Državama ilegalno i mogao bi da se suoči sa deportacijom, saopštilo je Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

- Američka Služba za imigraciju i carinu (ICE) smestila je imigracionog pritvorenika kanadskog državljanina Dejvida Depejpa u zatvor okruga San Francisko, 1. novembra, nakon njegovog hapšenja 28. oktobra - saopštilo je odeljenje.

ICE predaje takozvane imigracione „pritvorenike“ federalnim, državnim i lokalnim agencijama za sprovođenje zakona kako bi ih obavestila da agencija namerava da preuzme starateljstvo nad pojedincem i zahteva da bude obaveštena pre nego što ta osoba bude puštena.

Malo je verovatno da će to uticati na Depejpov slučaj jer se deportacije često dešavaju nakon rešavanja krivičnih slučajeva. Ali nakon izricanja presude i zatvorske kazne, SAD obično traže deportaciju.

Prema saveznoj evidenciji, Depejp, kanadski državljanin, ušao je u zemlju 8. marta 2008. u ulaznoj luci San Isidro, koja se nalazi duž granice između Kalifornije i Meksika, kao privremeni posetilac. Generalno, Kanađanima koji dolaze u posetu zbog posla ili zadovoljstva nije potrebna viza i dozvoljeno im je da ostanu u SAD šest meseci.

AP Photo/Eric Risberg
Dejvid Depejp

Depejp (42) je optužen za niz zločina, uključujući napad, pokušaj ubistva i pokušaj otmice, nakon prošlonedeljne provale u kuću Pelosijevih u San Francisku, objavili su u ponedeljak kancelarija američkog tužioca i okružni tužilac San Franciska.

On je optužen po jednoj tački optužnice za „pokušaj otmice američkog zvaničnika“, prema kancelariji američkog tužioca za severni okrug Kalifornije. Ta optužba se odnosi na Nensi Pelosi, za koju je Depejp rekao policiji da je planirao da je „drži kao taoca", navodi se u izjavi FBI koja je takođe otpečaćena u ponedeljak.

Depejp se u utorak izjasnio da nije kriv po svim državnim optužbama tokom svog prvog pojavljivanja na sudu. Još se nije izjasnio o krivici na saveznom sudu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike