Arktik umire: Naučnici proveli više od godinu dana na Severnom polu i doneli zastrašujuće podatke

15.10.2020

10:32 >> 14:58

0

Bili smo svedoci kako Arktički okean umire, kaže jedan od naučnika

Arktik umire: Naučnici proveli više od godinu dana na Severnom polu i doneli zastrašujuće podatke
Copyright Printscreen/Youtube

-Ledolomac koji je prevozio naučnike na jednogodišnjoj ekspediciji kako bi se istražio Arktik, vratio se u Nemačku, ali je doneo sa sobom zabrinjavajuće podatke i dokaze o “umirućem Severnom ledenom okeanu – saopštio je danas lider ekspedicije Markus Reks.

Istraživački brod “Polarštern” proveo je 389 dana plutajući Arktikom, gde su naučnici prikupili više od 150 terabajta podataka i 1.000 uzoraka leda. Iako će biti potrebne dve godine da se analiziraju svi podaci, početni izveštaji su rekli da okean propada.

-Bili smo svedoci kako Arktički okean umire. Videli smo ovaj proces ispred naših prozora ili kada smo hodali po lomljivom ledu – rekao je vođa misije Markus Rek za AFP.

Snimak koji ledi krv u žilama: Velika santa leda pregazila dvojicu istraživača Arktika! (VIDEO) 

Multidisciplinarna lebdeća opservatorija za proučavanje arktičke klime (MOSAiC) pokazala je efekat koji su klimatske promene imale na Severni ledeni okean.

Prema Reksu, ponekad se toliko leda rastopilo da su postojale velike mrlje vode koje su se „ponekad protezale do horizonta“.

-Na samom Severnom polu našli smo loše erodiran, rastopljen, tanak i lomljiv led – dodao je on.

Arktik igra ključnu ulogu u globalnom ekosistemu, jer hladi tropski vazduh sa juga stvarajući vremenske i vazdušne struje. Bez arktičkog hlađenja tropskog vazduha, to bi promenilo vremenske sisteme i uslove širom sveta.

Rek je upozorio da bi se, ukoliko se trend zagrevanja na Severnom polu nastavi, tada mogao postojati „Arktik bez leda u leto“.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: DW

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike