Ekshumirani ostaci generala koji je bio veran Franku: Naredio je pogubljenje čuvenog pisca Lorke (VIDEO)

03.11.2022

18:10

0

Više neće počivati u bazilici u Sevilji

Ekshumirani ostaci generala koji je bio veran Franku: Naredio je pogubljenje čuvenog pisca Lorke (VIDEO)
Copyright Profimedia/Maria Jose Lopez / Europa Press

Španija je danas ekshumirala telo generala lojalnog nekadašnjem lideru Fransisku Franku, za kojeg se veruje da je naredio pogubljenje pisca Federika Garsije Lorke 1936. godine na početku Španskog građanskog rata.

Crkvene vlasti, po nalogu levičarske vlade, uklonile su u ranim jutarnjim časovima telo Gonzala Kveipa de Ljana iz bazilike Makarena u Sevilji. On je, inače, komandovao Nacionalističkom južnom armijom 1936. i 1937. godine.

Profimedia
Lorka

Posmrtni ostaci njegove desne ruke, Fransiska Bohorkeza Vesine, koji je sahranjen pored njega u oltaru ckrve, takođe su ekshumirani.

Rojters navodi da su današnje ekshumacije prve nakon što je prošlog meseca stupio na snagu zakon koji se bavi periodom diktature generala Franka od 1939. do 1975. godine i trogodišnjim građanskim ratom koji mu je prethodio.

Nije napomenuto gde će njihovi ostaci biti premešteni.

Veruje se da je od 1936. do 1951. život izgubilo oko 50.000 ljudi u Andaluziji, a upravo tu je gvozdenom pesnicom vladao De Ljano.

Levičari su pozdravili premeštanje posmrtnih ostataka članova nekadašnjeg diktatorskog režima, dok desničari smatraju da se radi o skrnavljenju grobova.

Premijer Pedro Sančez je pri stupanju na vlast rekao da će mu jedan od prioriteta biti rehabilitacija žrtava Frankovog režima, pa su tako 2019. godine i ostaci Franciska Franka iz ogromnog mauzoleja nadomak Madrida prebačeni u diskretnu porodičnu grobnicu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike