Oštar obračun sa prošlošću! Nakon Franka, iz "Doline palih" ekshumiraju i vođu Falange (FOTO)

12.10.2022

05:59

0

Autor: I. P.

Španski parlament je prošle nedelje odobrio novi predlog zakona o „Demokratskom sećanju” za rešavanje nasleđa Frankove diktature

Oštar obračun sa prošlošću! Nakon Franka, iz "Doline palih" ekshumiraju i vođu Falange  (FOTO)
dolina-palih copy - Copyright Profimedia/Wikipedia

Porodica osnivača španske  Falange, Hozea Antonija Prima de Rivere, zatražila je ekshumaciju njegovih posmrtnih ostataka, sahranjenih u mauzoleju poznatom kao "Dolina palih", gde su ostaci diktatora Fransiska Franka počivali do oktobra 2019. godine, piše španski list ABC.

U izjavi porodice koju je objavio ABC, naslednici Prima de Rivere rekli su da je njihova odluka doneta nakon nedavno usvojenog zakona o demokratskom pamćenju, koji predviđa da bazilika postane mesto sećanja na sve žrtve građanskog rata.

Porodica kaže da se smatra "dužnom" da ispuni "volju" Prima de Rivere i "izvrši ekshumaciju i odgovarajuću sahranu njegovih posmrtnih ostataka na svetom groblju u skladu sa katoličkim obredom". Vođa falange brutalno je ubijen 1936. godine, od strane pripadnika republikanskih - levičarskih snaga. 

Španska Falanga 

Španska Falanga ili kako pun naziv pokreta glasi: Španska falanga za okupljanje nacionalističke sindikalističke ofanzive je bio jedan od najznačajnijih političkih pokreta u istoriji moderne Španije. Ovaj pokret koji je nastao 1933. godine je svoj vrhunac doživeo u godinama neposredno pred izbijanje Španskog građanskog rata, kao i tokom samog građanskog rata.  

Osnovna polazišta ovog političkog pokreta bila su borba za društvo zasnovano na snažnom nacionalnom osećanju, na autoritetu i na hijerarhijskoj organizaciji društve. Metodologija borbe je bila populistička, kroz stvaranje širokog fronta podrške među narodom.

Wikipedia
 

U trenutku kada je pokret upravo povećavao svoju popularnost i hvatao puni momenat sile, državne vlasti Druge španske republike hapse i osuđuju Hoze Antonia Prima de Riveru na smrt. Optužen je za pripremu oružanog ustanka protiv države i organizovanje državnog udara. Paradoks je bio da je pogubljen upravo na početku Španskog građanskog rata – 20. Novembra, 1936. Nakon pobede Frankovih snaga u građanskom ratu, unutar nove države, Hoze Antonio Primo de Rivera je bio uzdignut na nivo mučenika koji se žrtvovao za Španiju i slavljen je gotovo kao svetac. Sama španska Falanga je tokom rata predstavljala značajan deo nacionalističkih snaga boreći se na strani Generala Franka. Ilustracija o kakvom se nivou boraca radilo, je podatak da je 60% predratnog članstva Falange poginulo tokom građanskog rata boreći se u najtežim okršajima i na najtežim položajima.

Španski parlament je prošle nedelje odobrio novi predlog zakona o „Demokratskom sećanju” za rešavanje nasleđa Frankove diktature 1939-1975 i građanskog rata koji mu je prethodio, uz mere u čast onih koji su pretrpeli progon ili nasilje.

"Dolina palih"

"Dolina palih", na španskom "Valle de los Caídos", nacionalni je memorijalni kompleks koji se nalazi u varoši San Lorenco de El Eskorijal, u planinskom vencu Sijera de Gvadarama, oko pedesetak kilometara daleko od prestonog Madrida.

Osmišljen je od strane španskog diktatora generalisima Fransiska Franka, čoveka koji je predvodio desničarske snage tokom Španskog građanskog rata u periodu 1936-39, svojevrsnog evropskog prologa u Drugi svetski rat. Sagrađen je u neohererijanskom arhitektonskom stilu.

Profimedia Wikipedia
 

 

Ceo kompleks pokriva ogroman prostor na skoro hiljadu metara nadmorske visine, a uključuje kriptu koju je papa Jovan XXIII proglasio bazilikom Svetog Krsta u Dolini palih, zatim istoimenu benediktinsku opatiju u podnožju, gostinski konak i četiri cilindrična monolita iz 16. veka.

Novi zakon, za koji se očekuje da stupi na snagu u narednih nekoliko dana nakon objavljivanja u zvaničnom vladinom biltenu, izradila je ljevičarska vlada i ima za cilj otklanjanje rupa i pokrivanje šireg spektra žrtava i zločina povezanih sa frankizmom.

Predlog zakona, koji promoviše pretragu i ekshumacije žrtava sahranjenih u masovnim grobnicama, navodi da niko ne može biti sahranjen na istaknutom mestu u kompleksu.

Plemić koji je držao vatrene govore

Hoze Antonio bio je sin španskog vojnog diktatora ministra i Generala Miguela Prima de Rivere rođen je 1903. godine. Bio je plemić, školovao se kao pravnik i po zanimanju je bio advokat. Po očevoj liniji, bio je plemićkog porekla – nosio je titulu Markiz od Estelje i Navare.

Wikipedia
 

Obzirom da je njegova porodica smatrala da od redovnog školovanja unutar školskog sistema tadašnje Španije Hoze Antonio može imati više štete nego koristi, odlučili su da ga školuju kod kuće putem vrlo rigoroznih privatnih časova. Na univerzitetu on nije pohađao predavanja sve do kraja druge godine fakulteta, no i pored toga diplomirao je kao briljantan student. Iste godine kad je diplomirao,  je i doktorirao. Nakon fakulteta otvorio je svoju advokatsku kancelariju u Madridu. Bio je vatreni govornik i neko ko pokreće mase. Njegovi sledbenici važili su za najodanije. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike