U Kahovskom okrugu Hersonske oblasti objavljena hitna evakuacija, oglasile se sirene za vazdušnu opasnost

01.11.2022

20:44 >> 23:54

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

U Kahovskom okrugu Hersonske oblasti objavljena hitna evakuacija, oglasile se sirene za vazdušnu opasnost
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andrew Kravchenko/Khalil Hamra/Sam Mednick/Efrem Lukatsky

U toku je 251. dan sukoba u Ukrajini. 

Ruske snage izvele su raketne napade na više gradova u Ukrajini, mnogi gradovi bez struje i vode, saopštio je Kijev.

Odbijen napad ukrajinskih snaga na Herson, tvrdi Moskva.

London upozorava Rusiju na ozbiljne posledice ukoliko ona upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. Turska i UN počele inspekciju ukrajinskih brodova sa žitom.

Najvažnije činjenice

U toku je 251. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

00.50 - Zelenski: Svet da zaštiti koridore za izvoz žita

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da su potrebna dugoročna sredstva za pouzdanu odbranu koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka i istakao da "svet mora da da čvrst odgovor na svaki pokušaj Rusije da ga poremeti".

Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da brodovi isplovljavaju iz ukrajinskih luka sa teretom zahvaljujući naporima Turske i Ujedinjenih nacija da koridor bude otvoren i funkcioniše, prenosi Rojters.

00.05 - Kijev:Vodosnabdevanje i snabdevanje strujom obnovljeno

Vlasti u Kijevu saopštile su da je vodosnabdevanje i snabdevanje strujom obnovljeno, dan nakon serije ruskih napada na infrastrukturu ukrajinske prestonice.

AP/Markus Schreiber


Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da će se planirani delimični nestanci struje nastaviti, u cilju stabilizacije elektroenergetskog sistema, preneo je Bi-Bi-Si.

Kličko je u objavi na internetu naveo da su ekipe za hitne slučajeve "u potpunosti obnovile" vodosnabdevanje Kijeva.

23.15 - Ujedinjene nacije očekuju da će brodovi nastaviti 3.novembra


Ujedinjene nacije očekuju da će se kretanje brodova kroz pomorski koridor u okviru prehrambenog sporazuma nastaviti 3. novembra, saopštio je koordinator UN.

AP Photo/Evan Vucci
 

23.00 - Akar izrazio uverenje da će se sporazum o žitu nastaviti

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izrazio je danas uverenje da će sporazum o izvozu žita uz posredovanje UN nastaviti da se sprovodi.

- Gospodin (ruski ministar odbrane) Sergej Šojgu nastavlja da razgovara o ovom pitanju sa svojim vlastima na osnovu informacija koje smo pružili. Očekujemo odgovor od njih danas i sutra - naveo je Akar u saopštenju, preneo je Rojters.

Profimedia
 

Kako je rekao Akar, uzimajući u obzir postojeće informacije, postoji napredak po ovom pitanju, tako da Turska veruje da će sporazum nastaviti da se sprovodi.

Dodao je da će brodovi pod turskom zastavom nastaviti da izvoze hranu iz Ukrajine, čak iako je Rusija suspendovala svoje učešće u sporazumu, preneo je TAS S.

21.43 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, javljaju lokalni mediji.

21.20 - U Kahovskom okrugu Hersonske oblasti objavljena hitna evakuacija

Vlasti Hersonske oblasti pozvale su stanovnike Kahovskog okruga da hitno napuste tu teritoriju zbog povećane bezbednosne pretnje.

- Svim stanovnicima! Odmah napustite naselje. Vaš život je u opasnosti. Očekuje se visok stepen vojne pretnje - saopštila je lokalna uprava na Telegramu.

U saopštenju se dodaje da će se evakuacija odvijati organizovano kopnenim transportom. Na one koji ostanu u regionu od 6. novembra će se primenjivati „prinudne mere“.

21.09 - Teretni brodovi koji plove pod zastavom Turske nastaviće da izvoze poljoprivredne proizvode iz Ukrajine preko žitnog koridora, izjavio je turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar.

AP Photo/David Goldman
 

- Od juče brodovi koji su isplovili iz ukrajinskih luka i koji se nalaze na moru nastavljaju svoj put. Tamo nema nikakvih problema sa izlaskom brodova pod turskom zastavom. Oni će nastaviti da odlaze - rekao je Akar.

Turski ministar je dodao da je Ankara dobila pisani odgovor Kijeva na zabrinutost Moskve zbog prehrambenog sporazuma, nakon što je u toku dana razgovarao sa ministrom odbrane Ukrajine Aleksejem Reznikovom i ministrom infrastrukture Aleksandrom Kubrakovom.

21.05 - U Kijevskoj oblasti hitno se priprema 425 atomskih skloništa, saopštio je šef oblasne administracije Aleksej Kuleba.

Skloništa će biti opremljena na bazi onih konvencionalnih skloništa koja se nalaze na dovoljnoj dubini pod zemljom, rekao je on. Skloništa moraju biti gotova do 15. novembra.

Kuleba je dodao da su hitne službe regiona već opremljene sredstvima za zaštitu od zračenja, a prošle nedelje održane su vežbe za procenu njihove spremnosti.

20.08 - Čavušoglu i Lavrov razgovarali o sporazumu o žitu

Ministri spoljnih poslova Turske i Rusije Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov razgovarali su o nedavnom razvoju događaja u vezi sa produženjem sporazuma o transportu žita kroz Crno more, saopštio je izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Čavušoglu i Lavrov

Pres služba Kremlja izvestila je da je predsednik Rusije Vladimir Putin ranije danas razgovarao telefonom s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kada ga je obavestio o odluci Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu, prenosi TASS.

- Naglašeno je da kijevski režim uz podršku svojih zapadnih pokrovitelja koristi humanitarni brodski koridor napravljen za transport ukrajinskog žita da izvrši udare protiv infrastrukture i brodova ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, koji su imali zadatak da obezbeđuju bezbedno funkcionisanje rute - navodi se u saopštenju.

19.35 - U Harkovskoj oblasti Ukrajine čuju se eksplozije, javljaju ukrajinski mediji

18.25 - Kličko: Kijev priprema više od 1.000 grejnih mesta za stanovnike

Kijevske vlasti spremne su da rasporede oko hiljadu grejnih mesta u slučaju potpunog nestanka struje, vode i grejanja, izjavio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

- Zbog raketnih napada agresora na kritične infrastrukturne objekte razmatramo različite scenarije razvoja događaja. Najgori je da uopšte ne bude struje, vode i grejanja. U tom slučaju pripremamo više od hiljadu grejnih mesta u našem gradu - napisao je Kličko na svom Telegramu.

Kako je ranije saopštio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, do danas je u zemlji ozbiljno oštećeno oko 40 odsto energetske infrastrukture.

18.22 - U prestonici Ukrajine počele restrikcije struje

 

 

16.45 - Rusko Ministastvo spoljnih poslova: Ukrajina mora da garantuje da se crnomorski humanitarni koridor neće koristiti za vojne operacije

Ukrajina mora da garantuje da se crnomorski humanitarni koridor neće koristiti za vojne operacije, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ruska strana je istakla potrebu da Ukrajina pruži garancije za nekorišćenje humanitarnog koridora u Crnom moru u vojne svrhe - navodi se u saopštenju Ministarstva posle sastanka zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Veršinjina i turskog ambasadora u Rusiji Mehmeta Samsara.

16.22 - Medvedev poslao oštru poruku Zapadu: To bi bio uzrok za upotrebu nuklearnog oružja

Bivši ruski predsednik i zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev oglasio se na Telegramu, gde je još jednom pomenuo moguću upotrebu nuklearnog oružja.

16.14 - Makron: Francuska će pomoći Ukrajini da prebrodi zimu

Ludovic Marin, Pool via AP
Zelenski i Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu, kao i u popravljanju energetske i vodovodne infrastrukture oštećene ruskim udarima.

Francuska je takođe najavila da će učestvovati u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

Makron i Zelenski su se složili da održe međunarodnu konferenciju u Parizu 13. decembra kako bi se pomoglo ukrajinskim civilima tokom zime.

15.28 - Erdogan telefonom razgovarao sa Šolcom - jedna od tema i Ukrajina

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su telefonom.

Dvojica lidera pričala su, između ostalog, o situaciji u Ukrajini, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

15.07 - Putin i Erdogan razgovarali telefonom o prehrambenom sporazumu

Turski lider Redžep Tajip Erdogan je u razgovoru sa ruskim liderom Vladimirom Putinom izrazio uverenost da će rešenje o isporukama žita biti pronađeno, navodi se u saopštenju kabineta turskog predsednika.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

14.01 - Iran i Rusija produbljuju saradnju u oblasti energetike

Rusija i Iran će u narednoj godini intenzivirati saradnju u energetskoj sferi, saopštio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak novinarima posle sastanka rusko-iranske komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju.

- Energetski sektor je ključan za nas. To je elektroenergetska i naftna i gasna industrija. Tu je već realizovan niz investicionih projekata vezan za proizvodnju nafte u Iranu uz učešće ruskih kompanija. Njihov obim će još rasti u narednoj godini i otvaraće se nova polja za saradnju - rekao je Novak koji je predvodio rusku delegaciju na današnjem sastanku, prenosi TAS S.

13.52 - Turska: Potrebni konkretni koraci za izvoz ruskih žitarica

Potrebno je preduzeti konkretne korake u vezi sa izvozom ruskih žitarica i đubriva, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je dodao da je potrebno prevazići probleme, kako bi se održala proizvodnja i izvoz žitarica u okviru sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine između Kijeva i Moskve, uz posredovanje UN i Turske.

13.36 - Zelenski s Makronom o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je danas da je razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine i obnavljanju oštećene energetske infrastrukture.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

Zelenski je sastanak nazvao "izuzetno važnim i produktivnim", ali nije precizirao šta je dogovoreno.

Makronu je zahvalio na "nepokolebljivoj podršci" od početka rata u Ukrajini.

13.03 - Šojgu: 87.000 mobilisanih poslato u borbe u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je do sada 87.000 od 300.000 mobilisanih rezervista poslato u zonu ratnih operacija u Ukrajini.

On je naveo da je oko 3.000 instruktora sa iskustvom u borbama u Ukrajini uključeno u obuku mobilisanih, koja uključuje umeće snalaženja na terenu, korisćenje komunikacija, sistema za navigaciju i posmatranje.

12.57 - Peskov: Moskvi ne treba uredba kako bi okončala mobilizaciju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da Moskvi nije potrebna posebna predsednička uredba kako bi okončala delimičnu mobilizaciju.

- Nakon objave ministra odbrane Sergeja Šojgua da je delimična mobilizacija gotova, moramo da kažemo da nema potrebe za dekretom. Delimična mobilizacija je završena. Tačka - rekao je Peskov.

Profimedia
 

12.20 - Šojgu: Ruski napadi efikasno smanjuju vojni potencijal Ukrajine

Ruske trupe gađaju vitalnu infrastrukturu Ukrajine, što omogućava smanjenje potencijala Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

11.45 - UN: Tri broda sa žitaricama napustila ukrajinske luke

Tri broda natovarena žitaricama napustila su ukrajinske luke otkad je Rusija suspendovala svoje učešće u Crnomorskoj inicijativi o žitu, saopštio je danas koordinacioni centar za inicijativu o žitu pri Ujedinjenim nacijama.

U saopštenju se navodi da su brodovi napustili luku nakon zajedničkog dogovora delegacija Ukrajine, Turske i UN, kao i da su članovi ruske delegacije obavešteni o dogovoru.

11.20 - MSP UKR: Učešće Putina na samitu G20 neprihvatljivo

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko ocenio je danas da je učešće predsednika Rusije Vladimira Putina na predstojećem samitu G20 na Baliju, na koji je zvanično pozvan, neprihvatljivo nakon njegovih izjava da o naređenjima da budu izvedeni raketni udari na ukrajinsku civilnu infrastrukturu.

- Putin je javno priznao da je naredio raketne udare na ukrajinske građane i energetsku infrastrukturu. Njegove ruke su krvave, ne treba mu dozvoliti da sedi za istim stolom sa svetskim liderima. Poziv Putinu na samit na Baliju mora biti povučen, a Rusija isključena iz G20 - napisao je Nikolenko na Tviteru.

10.17 - U Kijevskoj oblasti oko 20.000 potrošača bez struje

Oko 20.000 potrošača u Kijevskoj oblasti nema struju, izjavio je danas načelnik regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba.

Naveo je da stručnjaci iz oblasti energetike rade danonoćno i da rade neverovatne stvari, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kuleba je naveo da su danas počela planirana isključenja u cilju stabilizacije elektroenergetskog sistema.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

9.07 - Oboren dron u Sevastopolju

Mornari Crnomorske flote oborili su dron na severu Sevastopolja, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

9.04 - Volodin: Nemoguć sporazum dok se koridori koriste za napade

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je danas da je obnavljanje sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka nemoguće, dok se, kako je rekao, bezbednosni koridor koristi za terorističke napade.

- Korišćenje bezbednosnog koridora za terorističke napade na brodove Crnomorske flote je neprihvatljivo. Ne može biti sporazuma o izvozu žita pod tim uslovima - naveo je Volodin.

8.40  - U važdušnom napadu na Nikolajev poginula žena?

Najmanje jedna osoba je poginula u ruskom vazdušnom napadu na lučki grad Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštile su danas lokalne vlasti.

Spasioci su, rano jutros po lokalnom vremenu, iz ruševina stambene zgrade izvukli telo starije žene, rekli su svedoci za Rojters.

Navodi se da su na grad ispaljene četiri rakete.

8.05 - Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije

Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti na jugu Ukrajine, Vladimir Saldo, saopštio je da se proširuje zona evakuacije civila iz Hersonske oblasti i da je planirano evakuacija do 70.000 ljudi.

Saldo je rekao da je zona evakuacije proširena za 15 kilometara od reke Dnjepar, zbog informacija o pripremama Ukrajine za masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovska, prenosi RIA Novosti.

Naveo je da će stanovništvo biti evakuisano dublje u Hersonsku oblast i u Rusiju.

Zvanična Moskva je proglasila pripajanje Hersonske oblasti i još tri regiona Ukrajine Rusiji, nakon referenduma koji su održani, ali su ukrajinske snage nakon toga počele ofanzivu sa ciljem da povrate kontrolu nad Hersonskom oblašću.

AP Photo, File
 

7.40 - U Kijevu uspostavljeno snabdevanje strujom i vodom

Snabdevanje vodom i strujom u Kijevu je potpuno uspostavljeno, izjavio je jutros gradonačelnik Vitalij Kličko.

On je na Telegramu zahvalio stručnjacima iz vodovoda i energetskih kompanija koji su, nakon jučerašnjih ruskih raketnih napada, radili ceo dan da omoguće ponovno snabdevanje strujom i vodom gradaja Kijeva.

Kličko je naveo da je obnovljeno i snabdevanje strujom u Kijevu, ali da su na snazi restrikcije zbog značajnog deficita u energetskom sistemu posle ruskih napada, prenosi Interfaks Ukrajina.

AP Photo/Andrew Kravchenko
 

Ruske snage juče su izvele masovne raketne udare na infrastrukturne objekte u Ukrajini, uglavnom energetske, a nokon toga u Ukrajini su uvedena vanredna isključenja električne energije.

Oko 80 odsto potrošača u Kijevu bilo je ostalo i bez vode.

7.15 - Putin: Čvorište gasa u Turskoj moglo bi biti uspostavljeno brzo

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi čvorište prirodnog gasa u Turskoj moglo biti uspostavljeno prilično brzo i predvideo da će mnogi kupci u Evropi želeti da potpišu ugovore.

Putin je predložio da Turska bude baza za snabdevanje gasom ranije ovog meseca, nakon što su gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 ispod Baltičkog mora oštećeni u eksplozijama u septembru, preneo je Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da se slaže sa tom idejom, navela je agencija.

Putin je izjavio da je veoma teško raditi direktno sa evropskim komercijalnim partnerima.

- Lakše nam je da radimo sa Turskom. Predsednik Erdogan je čovek od reči...i lakše nam je da kontrolišemo Crno more - istakao je Putin na konferenciji za novinare.

- Ovo je sasvim realan projekat i možemo to da uradimo prilično brzo, a biće dovoljno ljudi koji žele da zaključe ugovor...Ne sumnjam da u Evropi ima mnogo onih koji to žele - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike