Najmanje 50 metara nedostaje na Severnom toku: Šta je sve snimljeno na dubini od 80 metara? (VIDEO)

18.10.2022

10:55

0

Malo podvodno vozilo na daljinsko upravljanje snimilo situaciju

Najmanje 50 metara nedostaje na Severnom toku: Šta je sve snimljeno na dubini od 80 metara? (VIDEO)
gasovod-severni-tok - Copyright Printscreen Youtube/Guardian News

Deonica od najmanje 50 metara nedostaje na razorenom gasovodu Severni tok 1 u Baltičkom moru, piše švedski dnevnik Ekspresen, objavljujući prve fotografije štete i video snimke sa lica mesta.

Švedska policija i tužioci sumnjaju da je curenje gasa iz gasovoda Severni tok 1 i 2, koje je otkriveno 26. septembra, izazvano namernim podmorskim eksplozijama, i istražuju taj slučaj kao čin velike sabotaže.

Ekspresenov video snimak, napravljen uz pomoć malog podvodnog vozila na daljinsko upravljanje, ili podvodnim dronom, pokazuje ulubljenu metalnu cev i široku rupu na cevovodu u mutnim vodama na dnu Baltičkog mora.

Na delu cevovoda se vide ravne, oštre ivice, dok su drugi delovi deformisani, prema snimku napravljenom na dubini od otprilike 80 metara.

Snimak je napravljen u ponedeljak, navodi Ekpresen. 

Švedske bezbednosne službe su saopštile ovog meseca da su zaplenile materijal na licu mesta nakon završetka istrage. Nije poznato da li je istraga švedskih vlasti mogla da promeni izgled mesta događaja, piše Ekspresen.

Švedska mornarica i policija odbili su da komentarišu, a državna obalska patrola nije odmah bila dostupna za komentar.

Policija Kopenhagena, koja istražuje pukotine na dva cevovoda, saopštila je danas da su rupe, koje su identifikovane na danskoj strani pomorske granice na Baltičkom moru, izgleda izazvane "snažnim eksplozijama".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike