Indija zabranila gnusnu praksu kojom se utvrđivalo da li je žena silovana

31.10.2022

22:15

0

Autor: N. Pavlović

Narušavali ženama dostojanstvo

Indija zabranila gnusnu praksu kojom se utvrđivalo da li je žena silovana
Ilustracija - Copyright AP Photo/Channi Anand

Vrhovni sud Indije zabranio je vaginalne testove kojim se sa dva ili tri prsta proveravalo da li je neka osoba silovana, a bilo koji građanin koji se bude bavio ovom praksom, uključujući i medicinske profesionalce, biće suočen sa optužnicom.

Sudije su istakle da ovakvo testiranje narušava ženino dostojanstvo i pravo na privatnost, a posebno je partijarhalno i seksistički sugerisati da pacijentkinji ne treba verovati da je silovana samo zato što je seksualno aktivna.

- Ovaj takozvani test nema naučnu osnovu, a takođe je invazivna metoda pregledanja žrtava silovanja kojom one ponovo proživljavaju traumu - navedeno je. 

Iako je Vrhovni sud već 2013. presudio da takva praksa narušava privatnost čime je vladi naloženo da obezbedi bolje medicinske procedure kojima se potvrđuje silovanje, ona je nastavljena da se koristi širom zemlje.

U Indiji su 2013. godine zabranjeni i testovi utvrđivanja nevinosti, ali su žrtve silovanja i seksualnih napada bile često njima podvrgnute kako bi se utvrdilo da li je njihov vaginalni otvor uzak ili širok što je takođe izazivalo velike kontroverze.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike