Bajden ponovo doveo u pitanje nuklearni napad Rusije: Predsednik SAD reagovao posle govora ruskog lidera (VIDEO)

28.10.2022

10:27

0

Američka obaveštajna zajednica je u više navrata pojašnjavala da ne vidi znakove predstojećeg nuklearnog rata, ali je šef države ipak nastavio sa svojom uobičajenom retorikom

Bajden ponovo doveo u pitanje nuklearni napad Rusije: Predsednik SAD reagovao posle govora ruskog lidera (VIDEO)
Džozef Bajden, Vladimir Putin - Copyright Profimedia/AP PhotoAlexander Zemlianichenko

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je skepticizam u vezi sa uveravanjima Moskve da neće upotrebiti nuklearno oružje samo nekoliko sati nakon što je ruski lider tvrdio da njegova zemlja nema logičan razlog da preduzme tako drastičan korak i optužio Zapad da oblikuje javno mnjenje da okrivi Rusiju za mogući „nuklearni incident“ u Ukrajini.

Upitan da prokomentariše izjave ruskog predsednika Vladimira Putina ranije u četvrtak da Moskva nema ništa od razmeštanja nuklearnog oružja u Ukrajini, Bajden je odgovorio sopstvenim pitanjem, rekavši: „Ako nema nameru, zašto stalno priča o tome?"

- Zašto on govori o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja? Na veoma opasan način pristupio je ovome. On može sve ovo da okonča, da izađe iz Ukrajine - dodao je Bajden.

 

 

Tokom događaja u moskovskom trustu mozgova ranije tog dana Putinu je postavljeno pitanje da li je svet zaista na ivici nuklearnog rata, s obzirom na zabrinjavajuću retoriku u zapadnim medijima i nedavno Bajdenovo upozorenje o „nuklearnom armagedonu“.

Ruski predsednik je opširno govorio o nuklearnom oružju i optužbama Zapada, ponovivši da Moskva nikada nije pretila upotrebom nuklearnog oružja, a kamoli pominjala taktičko oružje. Ruski zvaničnici nikada nisu ni „proaktivno rekli bilo šta“ o upotrebi nuklearnog oružja, osim ako nisu odgovorili na provokativne izjave zapadnih lidera.

- Nemamo potrebe da to radimo, za nas to nema smisla – ni politički ni vojno - rekao je Putin reagujući na uporne spekulacije da bi Moskva mogla da lansira „taktičko“ nuklearno oružje niskog prinosa u Ukrajini.

Putin je obećao da će braniti rusku teritoriju i narod koristeći „sve snage i resurse koje ima“ - što zapadni stručnjaci i zvaničnici široko tumače kao prikriveno nuklearno upozorenje. U sredu, usred nuklearne vežbe NATO „Steadfast Noon“, koja je u toku, Putin je lično nadgledao vojne vežbe koje su sprovele uzvratni nuklearni udar.

Profimedia
Vladimir Putin

Čak i dok su Bajden i saveznički lideri izdavali strašna upozorenja o potencijalu nuklearnog sukoba u istočnoj Evropi, američka obaveštajna zajednica je u više navrata pojašnjavala da ne vidi znakove predstojećeg nuklearnog rata, a direktor CIA Vilijam Berns rekao je da nema „praktičnih dokaza“, ukazujući na „neposrednu pretnju upotrebe taktičkog nuklearnog oružja“ od strane Rusije.

Putin je u četvrtak nastavio da tvrdi da su takve neosnovane optužbe deo plana da se Moskvi podmetne svaki mogući „nuklearni incident“ u Ukrajini kako bi se opravdala nastavljena neprijateljstva i narušila reputacija Rusije širom sveta.

- Zapadne nacije traže neku vrstu nuklearnog incidenta kako bi svalile odgovornost na Rusiju i podstakle novu rundu borbe sa Rusijom, sankcije Rusiji i tako dalje -nastavio je on.

Vladimir Putin, Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

Takva provokacija bi poslužila „da se utiče na naše prijatelje, naše saveznike, da se utiče na neutralne države, da im se kaže: pogledajte koga podržavate, kakva je užasna država Rusija“.

Rusija je poslednjih dana umesto toga tvrdila da Kijev želi da postavi „prljavu bombu“ – konvencionalnu municiju opremljenu za raspršivanje radioaktivnog materijala – a Putin je u četvrtak čak izjavio da ruska obaveštajna služba zna gde se to oružje sprema. Moskva je to pitanje iznela pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, iako su Ukrajina i njene zapadne pristalice odbacili ruske tvrdnje kao „apsurdne“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike