Italija prvi put u istoriji postala najveći kupac ruske robe: Prestigla Nemačku, a iznenađuje i još jedan detalj iz statistike

27.10.2022

10:26

0

Podaci ukazuju na neočekivane trendove

Italija prvi put u istoriji postala najveći kupac ruske robe: Prestigla Nemačku, a iznenađuje i još jedan detalj iz statistike
Ilustracija - Copyright Profimedia

Italija je u julu, prvi put u istoriji, postala glavni kupac ruske robe u Evropskoj uniji, preuzevši liderstvo od Nemačke, proizlazi iz analize Sputnjika, koja je napravljena na osnovu podataka nacionalnih statističkih agencija.

Kako je Italija, prvi put, postala glavni kupac ruske robe među zemljama EU u najmanje poslednjih dvadeset godina (koliko se podaci beleže), zbacivši Nemačku na drugo mesto.

Holandija je sa uvozom robe iz Rusije od 1,6 milijardi evra na trećem mestu, dok je na četvrtom Češka sa kupovinom u iznosu od 1,4 milijarde evra.

Peto mesto zauzela je Poljska sa uvozom od 1,1 milijardi evra.

Istovremeno, Nemačka ostaje glavni evropski izvoznik robe u Rusiju: sredinom leta izvezla je proizvode u vrednosti od 1,02 milijarde evra. Italija je u ovom slučaju na drugom mestu sa iznosom od 511,5 miliona evra.

Pixabay
 

Poljska je Rusiji prodala robu u vrednosti od 370,7 miliona evra, a Holandija dobra vredna 345 miliona evra. Na petom mestu našla se Litvanija koja je izvezla robu u vrednosti od 286,6 miliona evra.

Uvoz iz Rusije u EU porastao bez obzira na sankcije

Ukupan iznos izvezene robe svih članica EU u julu u Rusiju iznosi skoro 4 milijarde evra, što je manje u odnosu na prethodni mesec za 10 odsto i u odnosu na prethodnu godinu za 48 odsto.

Što se tiče uvoza robe iz Rusije u EU, on je na mesečnom nivou smanjen za 5 odsto, a na godišnjem je porastao za 29 odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike