Mađarska kritikovala proratni stav EU: Potrebni su nam hitan prekid vatre i dijalog!

22.10.2022

16:15

0

Ministarstvo spoljnih poslova okarakterisala je oštre izjave iz Brisela kao opasne i neprihvatljive

Mađarska kritikovala proratni stav EU: Potrebni su nam hitan prekid vatre i dijalog!
Viktor Orban - Copyright AP Photo/Theresa Wey

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova ogradilo se od poziva EU da Rusija bude poražena u Ukrajini, rekavši da je bloku potreban mir, a ne produženi sukob.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson dala je nekoliko izjava o neprijateljstvima ove nedelje, naglašavajući „odlučnost, istrajnost i jedinstvo bloka da stoji uz Ukrajinu koliko god je potrebno“. Ona je takođe insistirala da „Putin prvo mora da izgubi da bi se okončala ova kriza“.

Odgovarajući u petak, Tamaš Mencer, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske, optužio je Johansonovu da je dala „veoma opasnu izjavu jer povezuje kraj krize sa vojnim događajem”.

- Ovaj proratni stav Brisela produžava sukob i patnju. Ovo je krajnje opasno i neprihvatljivo - istakao je on.

Mencer je ponovio stav mađarske vlade da je „potreban hitan mir umesto dužeg rata".

- Za mir su potrebni hitan prekid vatre i dijalog - napomenuo je on.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin i Viktor Orban

Mađarska je ostala relativno neutralna od izbijanja borbi u Ukrajini krajem februara. Odbila je da pošalje oružje Kijevu za razliku od mnogih drugih članica EU i dosledno je kritikovala sankcije koje je Brisel uveo Moskvi. Budimpešta, koja uveliko zavisi od ruskog goriva, takođe je uspela da pregovara o izuzeću za sebe od zabrane ruske nafte širom bloka.

Moskva, koja je više puta pozivala Kijev da sedne za pregovarački sto, okrivila je ukrajinsku stranu za podrivanje svakog pokušaja za mirno rešenje sukoba.

Ranije ovog meseca ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je deklaraciju kojom je zvanično onemogućeno održavanje bilo kakvih pregovora sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Taj potez je usledio nakon uključivanja Hersonske i Zaporoške oblasti i Narodnih republika Donjecka i Luganska u sastav Rusije posle referenduma održanih na tim teritorijama. Kijev i njegove zapadne pristalice označile su septembarsko glasanje kao „lažno“ i nastavljaju da smatraju te oblasti delovima Ukrajine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike