Druga zemlja u Evropi: Nemačka legalizuje kanabis, posedovanje između 20 i 30 grama dozvoljeno?!

26.10.2022

21:12

0

Nemačka će krenuti stopama drugih zemalja, poput Malte

Druga zemlja u Evropi: Nemačka legalizuje kanabis, posedovanje između 20 i 30 grama dozvoljeno?!
marihuana - Copyright AP Photo/Niranjan Shrestha

Nemačka je u sredu iznela planove za legalizaciju kanabisa, u potezu koji je obećala vlada kancelara Olafa Šolca koji će je učiniti jednom od prvih zemalja u Evropi koja je legalizovala ovu biljku.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah predstavio je temeljni dokument o planiranom zakonodavstvu za regulisanje kontrolisane distribucije i konzumiranja kanabisa u rekreativne svrhe među odraslima.

Šta bi podrazumevala rekreativna legalizacija?

Nabavka i posedovanje do 20 do 30 grama rekreativnog kanabisa za ličnu potrošnju takođe bi bilo legalno.

Koaliciona vlada je prošle godine postigla sporazum o uvođenju zakona tokom svog četvorogodišnjeg mandata kako bi se omogućila kontrolisana distribucija kanabisa u licenciranim prodavnicama.

Lauterbah nije dao vremenski okvir za plan, kojim bi Nemačka postala druga zemlja Evropske unije koja je legalizovala kanabis nakon Malte.

Mnoge evropske zemlje, uključujući Nemačku, već su legalizovali kanabis u ograničene medicinske svrhe. Drugi su dekriminalizovali njegovu opštu upotrebu, a nisu ga učinili legalnim.

Privatna samokultivacija bila bi dozvoljena u ograničenoj meri. Istrage koje su u toku i krivični postupci u vezi sa slučajevima koji više nisu nezakoniti biće obustavljeni.

Vlada takođe planira da uvede poseban porez na potrošnju, kao i da razvije edukaciju i preventivni rad u vezi sa kanabisom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike