Francuska besna na Nemačku zbog sebičnosti: Energetska kriza narušila odnose između Šolca i Makrona

20.10.2022

16:13

0

Zbog nemačkog paketa pomoći negodovali su i Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju, i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Francuska besna na Nemačku zbog sebičnosti: Energetska kriza narušila odnose između Šolca i Makrona
AP21344412688093 - Copyright AP Photo/Thibault Camus

Nedavni potez Nemačke da izdvoji milijarde evra za podršku svojoj domaćoj energetskoj industriji razbesneo je francuske zvaničnike, objavio je britanski Telegraf u sredu pozivajući se na izvore visokim političkim krugovima u Parizu.

Britanci su dodali da je tim predsednika Emanuela Makrona posebno uznemiren zbog kancelara Olafa Šolca.

- Francuzi su stvarno ljuti na Nemce, posebno na Šolca. Oni to ne govore javno, ali su besni u četiri oka... Nemci rade ono za šta se Francuzi često optužuju: donose odluke bez konsultovanja sa svojim partnerima koje bi služile njihovim interesima - rekao je neimenovani izvor za pomenutu novinsku kuću.

Kao odgovor, francuski predsednik Emanuel Makron odložio je planirani sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom na kojem je, između ostalih tema, trebalo da se razgovara o energetskoj krizi. Ranije ove nedelje, on je kritikovao Šolcov potez, rekavši da predstavlja rizik od izazivanja „izobličenja“ u energetskoj bezbednosti EU.

- Ako želimo koherentan pristup, ne treba usvojiti nacionalne strategije, već evropsku strategiju - rekao je Makron za francusku novinsku kuću Les Echos.

AP Photo/Michael Sohn
Emanuel Makron i Olaf Šolc

Šolcov portparol, kojeg citira Telegraf, priznao je da „postoji niz različitih pitanja kojima se trenutno bavimo... o kojima još uvek nismo postigli jedinstven stav“.

Nemački paket pomoći je takođe razbesneo i Paola Đentilonija, evropskog komesara za ekonomiju, i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja je istakla da je EU potreban „viši nivo solidarnosti“ i „zajedničko evropsko rešenje“ za rešavanje energetske krize. Đentiloni je istakao da će Komisija razmotriti plan Berlina.

Čini se da je pomoć takođe u suprotnosti sa novim hitnim paketom mera Evropske komisije za borbu protiv energetske krize, koji je predstavljen ranije ove nedelje.

Nacrt predloga, o kom će lideri EU raspravljati kasnije ove sedmice, izričito poziva na povećanu solidarnost između članica bloka u rešavanju energetskih pitanja, zajedničke kupovine gasa i privremenih mera korekcije cena za glavnu evropsku berzu gasa, holandski TTF.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike