Naoružanje samo stiže, a ministar odbrane priznaje: Ukrajina je poligon za testiranje zapadnog oružja

26.10.2022

10:41

0

Kijev očekuje da će vojna pomoć članica NATO nastaviti da dospeva u zemlju godinama i želi da ima više koristi od nje, rekao je Reznjikov

Naoružanje samo stiže, a ministar odbrane priznaje: Ukrajina je poligon za testiranje zapadnog oružja
HIMARS - Copyright AP Photo/Aaron Favila

Sukob u Ukrajini daje zapadnim proizvođačima oružja priliku da vide koji proizvodi su najbolji u pravoj borbi protiv Rusije, rekao je ministar odbrane zemlje.

- Imamo teren za borbena ispitivanja u Ukrajini tokom ovog rata. Imamo osam različitih artiljerijskih sistema od 155 mm na terenu, tako da je to kao takmičenje između sistema da vidimo koji će se pokazati najboljim - objasnio je Aleksej Reznjikov za "Politiko" u intervjuu objavljenom u utorak.

Ideju o poligonu ranije je izneo Reznjikovljev zamenik Vladimir Gavrilov, koji je tvrdio da neki američki odbrambeni izvođači postavljaju svoje prototipove u Ukrajini.

Kijev očekuje da će vojna pomoć članica NATO nastaviti da dospeva u zemlju godinama i želi da ima više koristi od nje, rekao je Reznjikov. Na primer, Ukrajina bi mogla da otvori zajednička preduzeća sa Poljskom, Velikom Britanijom ili Nemačkom za proizvodnju oružja.

- Moramo da razvijemo industriju UAV (bespilotne letelice) ne samo za letelice, već i na kopnu i u moru, jer je to budućnost ratovanja - primetio je on.

AP Photo/Aaron Favila
 

Takođe je bio skeptičan u pogledu ograničenja pod kojima ukrajinske pristalice isporučuju oružje Kijevu. Kako se odvijao sukob sa Rusijom, SAD i njeni saveznici su u više navrata preispitivali ranije odluke da ne šalju teže naoružanje, istakao je ministar odbrane.

Vašington u početku nije bio voljan da pruži smrtonosnu pomoć Ukrajini iz zabrinutosti da bi Rusija to smatrala eskalacijom, ali je postepeno preispitao i isporučio sve sofisticiranije oružje, što Reznjikov vidi kao povoljan trend.

Zapadni zvaničnici su naveli logističke probleme sa obukom ukrajinskih pilota i održavanjem borbenih aviona među razlozima zbog kojih Ukrajina ne može da dobije borbene avione F-16 ili F-15. Ali prema izveštajima medija, Kijev bi ipak mogao da ih dobije.

Profimedia
 

Reznjikov je rekao da su evropski saveznici u NATO u svojim odlukama o pomoći gledali na SAD, tako da je na Vašingtonu da poveća prednost.

- Nakon što prvi tenk Abrams stigne siguran sam da ćemo imati leoparde, mardere i druge tipove teških oklopnih vozila poput tenkova - rekao je on za pomenuti medij.

Među oružjem koje su SAD nedavno namenile Ukrajini su i NASAMS sistemi protivvazdušne odbrane. Vašington takođe navodno razmatra da pošalje neke stare rakete zemlja-vazduh HAVK koje je uskladištio da vidi da li su i dalje efikasne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike