Besne protesti u Iranu, na "noge" se digli i zatvori: Povređeno 9 osoba tokom pobune i podmetnutih požara u kazamatu (VIDEO)

16.10.2022

06:26

0

Veliki požar izbio je u subotu u ozgloglašenom zatvoru gde se drže politički zatvorenici i antivladini aktivisti

Besne protesti u Iranu, na "noge" se digli i zatvori: Povređeno 9 osoba tokom pobune i podmetnutih požara u kazamatu (VIDEO)
iran protest profimedia-0725906594 - Copyright Profimedia

Devet osoba je povređeno u neredima i požaru u zatvoru u Teheranu, prenela je novinska agencija IRNA.


Veliki požar izbio je u subotu u ozgloglašenom zatvoru gde se, kako ističe AP, drže politički zatvorenici i antivladini aktivisti.

Na internet snimcima i u lokalnim iranskim međima navodi se da su se čuli i pučnji, u vreme dok više od četiri nedelje traju neredi zbog smrti mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru u Teheranu.

 


IRNA je objavila da je došlo do okršaja između čuvara i zatvorenika u jednom zatvorskom krilu.

Visoki bezbednosni zvaničnik rekao je da su robijaši zapalili skladište puno zatvorskih uniforma, što je izazvalo požar.

On je dodao da su pobunjenici odvojeni od ostalih zatvorenika, kako bi se smirio konflikt.

 

 

Zvaničnik ističe da je sada situacija "potpuno pod kontrolom", a vatrogasci su ugasili vatru.


Teheranski tužilac Ali Salehi rekao je da je mir ponovo uspostavljen u zatvoru i da incident nije povezan sa uličnim neredima.

 

 

 

 

Američka organizacija za ljudska prava HRANA saopštila je da su najmanje 233 demonstranata ubijeno otkako je talas protesta zahvatio Iran od 17. septembra.


Dodaje se i da među ubijenima ima 32 osobe mlađe od 18 godina.

Nešto ranije, Iranska organizacija za ljudska prava sa sedištem u norveškom Oslu procenila je da je 201 osoba ubijena, dok iranske vlasti nisu objavile broj mrtvih prethodnih nedelja.

Američki Stejt department saopštio je da pomno prati situaciju.

 

 


"Iran je u potpunosti odgovoran za bezbenost i nezakonito zatvorene građane koje treba pustiti odmah", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Predsednik SAD DŽozef Bajden, tokom puta u Oregon, rekao je da je "iranska vlada izuzetno represivna" i da ima veliko poštovanje prema ljudima koji marširaju ulicama.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike