Prve glavobolje novog britanskog premijera: Četvoro ministara podnelo ostavku, pred Sunakom skoro nemoguć zadatak

25.10.2022

14:12

0

Već prvi dan na funkciji pokazao se kao turbulentan

Prve glavobolje novog britanskog premijera: Četvoro ministara podnelo ostavku, pred Sunakom skoro nemoguć zadatak
AP22298413161160 - Copyright AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Novi premijer Velike Britanije Riši Sunak potvrdio je danas da želi da Džeremi Hant ostane na mestu ministra finansija, dok su neki članovi vlade koji su obavljali ministarske funkcije tokom mandata Liz Tras podneli ostavke.

Britanski ministar za poslovanje i energetiku Džejkob Ris-Mog i ministar pravde Brendon Luis podneli su ostavke posle Sunakovog imenovanja.

Ris-Mog, bliski saradnik bivših premijera Džonsona i Tras, već je najavio da ne želi da bude deo Sunakovog kabineta, prenosi Skaj njuz.

Ministar pravde Brendon Luis saopštio je na Tviteru da je odlučio da podnese ostavku. On je Sunaku čestitao na novoj funkciji i dodao da će ga “podržavati iz zadnje klupe”.

- Novi premijer će imati moju podršku iz zadnje klupe kada se bude uhvatio u koštac sa izazovima sa kojima se suočavamo - kao stranka i kao država - piše u objavi.

Istakao je da mu je čast što je služio kao jedan od ministara sa najdužim stažom u kabinetu i što je imao prilike da obavlja osam ministarskih funkcija, u pet resora, pod vođstvom četiri premijera.

AP Photo/Kin Cheung
Riši Sunak

Ostavku je podnela i Vendi Morton, članica vlade zadužena za disciplinu među poslanicima Konzervativne stranke.

Morton je svoju ostavku objavila na Tviteru.

Poduži spisak problema

Posle turbulentnih meseci, Sunak je treći britanski premijer u dva meseca koji pred sobom ima zadatak da se izbori sa rastućom ekonomskom krizom, sukobom u vladajućoj Konzervativnoj partiji i duboko podeljenom zemljom, što predstavlja najveće izazove za svakog novog lidera, ocenio je Rojters.

Sunak (42), koji je radio za investicionu banku Goldman Saks i dva investiciona hedž fonda, na funkciji premijera tražiće načine da okonča sukobe u Vestminsteru unutar Konzervativne partije između pristalica ultrakonzervatizma i onih naklonjenih desnici, a koji su doveli do povlačenja investitora, napominje agencija.

Sunak je u ponedeljak izjavio da su sada potrebni stabilnost i jedinstvo i da će njegov glavni prioritet biti da ujedini Konzervativnu partiju sa britanskim narodom.

Boris Džonson je podneo ostavku na mestu lidera konzervativaca u julu usred pobune unutar stranke izazvane višemesečnim skandalima.

AP Photo/Frank Augstein
Riši Sunak

Džonsonova kancelarija je tada demantovala da vodi kampanju protiv Sunaka, čija je ostavka na mesto ministra finansija pomogla da se okonča premijerova vladavina, podseća britanska agencija.

Kako se navodi u tekstu, Sunak će morati da sprovede duboke rezove da bi popunio manjak u javnim finansijama procenjen na 45 milijardi dolara, rešio problem visokih kamatnih stopa i da donese šestomesečni program pomoći građanima za plaćanje računa za energente.

Dok su ostali kandidati konzervativaca davali obećanja o smanjenju poreza, Sunak je pozvao na oprez, rekavši da su zemlji potrebni poštenje i odgovornost, a ne bajke da bi rešila ekonomske probleme, podsetila je britanska agencija.

Popularnost Konzervativne partije opada i to će dovesti do mogućeg suočavanja Sunaka sa sve brojnijim zahtevima za održavanje izbora, ukoliko se bude suviše udaljio od političkog programa na osnovu kojeg su konzervativci pobedili 2019. kada se lider Boris Džonson založio za povećanje investiranja, ocenio je Rojters.

Kako je navela agencija, ekonomisti i investitori ocenili su da će izbor Sunaka za premijera stabilizovati previranja na tržištu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike