Moskva proširila spisak sankcionisanih zvaničnika EU! Serija eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti (VIDEO/FOTO)

25.10.2022

20:56

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Moskva proširila spisak sankcionisanih zvaničnika EU! Serija eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti (VIDEO/FOTO)
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/LIBKOS, AP Photo, File

U toku je 244. dan sukoba u Ukrajini.

Kijev je zatražio od IAEA da pošalje stručnjake u ukrajinska nuklearna postrojenja zbog ruskih optužbi o mogućoj upotrebi "prljave bombe".

Rusija predložila da se danas o tome raspravlja na sednici SB UN.

Razgovarali načelnici ruskog i američkog generalštaba, prvi put posle maja.

Najvažnije činjenice

U toku je 244. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.55 - Hvala na čitanju i poverenju!

Čitamo se ponovo od ranih jutarnjih časova, kao i svakog dana od početka specijalne operacije u Ukrajini.

 

22.34 - Ruski izaslanik u SAD: Potencijalna upotreba prljave bombe od strane Kijeva „daleko od amaterske sabotaže"

Pripreme za potencijalnu upotrebu takozvane „prljave bombe“ od strane Kijeva daleko su od toga da budu „amaterska sabotaža“, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov u intervjuu u utorak.

- Upotreba „prljave bombe" daleko je od amaterske sabotaže - rekao je Antonov za Njuzvik.

- Detonacija radiološke eksplozivne naprave imaće razmere uporedive sa eksplozijom nuklearnog oružja malog učinka. Eksplozivni talas će raspršiti radioaktivne materije na površini do nekoliko hiljada kvadratnih metara. Kontaminirane teritorije pretvoriće se u zonu isključenja za 30-50 godina - dodao je on.

Ruski ambasador je rekao i da Moskva poziva američku javnost da ozbiljno shvati pitanje prljavih bombi.

20.17 - Ukrajina: Serija eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti

 

 

Ukrajinski mediji javljaju o seriji eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, koja se nalazi pod kontrolom Kijeva.

18.22 - Moskva proširila spisak predstavnika zemalja članica EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju

Moskva je, kao odgovor na neprijateljske akcije EU i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), proširila spisak predstavnika zemalja članica EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, povodom odgovora na antiruske odluke Evropske unije, kao i PSSE.

AP photo
 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objasnilo je da je „reč, između ostalih, o predstavnicima evropskih komercijalnih struktura za proizvodnju naoružanja i vojne opreme koji učestvuju u snabdevanju kijevskog režima svojim proizvodima. Ograničenja se odnose i na pojedine poslanike PSSE“.

18.12 - Rusija: Nastavak isporuka oružja Kijevu rizikuje direktni sukob Rusije i NATO

Nastavak isporuka oružja Kijevu približava situaciju opasnoj liniji direktnog sukoba između Rusije i NATO-a, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Voroncov na sednici Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

- Sjedinjene Države povećavaju isporuke oružja Ukrajini, pružaju im obaveštajne podatke, što ne samo da odlaže neprijateljstva i dovodi do novih žrtava, već i približava situaciju opasnoj liniji direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO - rekao je on.

- Na predlog Vašingtona, vojno-političko rukovodstvo Ukrajine počelo je da govori ne samo o potrebi poraza naše zemlje na bojnom polju, već i o njenom naknadnom rasparčavanju i uništenju. U sadašnjim uslovima nismo mogli da zanemarimo volju stanovnicima Donbasa i oslobođenih teritorija Ukrajine kojima u slučaju povratka kijevskih militanata preti odmazda -dodao je Voroncov.

17.54 - Kuleba: Ukrajina ne planira da razvije "prljavu bombu"

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
 

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da su tvrdnje Moskve o planovima Kijeva da upotrebi prljave bombe netačne i da ne postoje planovi za razvoj takvog oružja.

Kaže da takva konstatacija Rusije ukazuju da sama Moskva namerava da koristi "prljavu bombu" i da traži opravdanje, prenosi Rojters. On je na konferenciji za novinare rekao i da će strucnjaci Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor uskoro stići u Ukrajinu i da će im Kijev obezbediti pun pristup, i pozvao je Moskvu da pokaže isti vid transparentnosti kao i Ukrajina.

17.51 - Šestoro ranjenih posle eksplozije u Melitopolju

Broj ranjenih posle snažne eksplozije u ukrajinskom gradu Melitopolju u Zaporoškoj oblasti je porastao na šest, izjavio je proruski upravnik za unutrašnje poslove grada Andrej Židkov.

Među ranjenima je i 12-ogodišnje dete, prenosi TASS.

- Eksplozija se dogodila danas u blizine zgrade holdinga Zamedia. Automobil pun improvizovanog eksploziva je dignut u vazduh... Režim u Kijevu je ponovo preduzeo akcije protiv civila - dodao je Židkov.

17.28 - Moskovski sud odbio žalbu na presudu Britni Grajner

Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP
Britni Grajner

Moskovski oblasni sud danas je potvrdio presudu američkoj košarkašici Britni Grajner koja je osuđena u Rusiji na devet godina zatvora zbog šverca droge.

Žalba odbrane je odbijena, izuzev što će presuda moskovskog suda u Himkiju košarkašici biti izmenjena tako da joj se u ukupnu kaznu uračunaju dani provedeni u pritvorskoj jedinici za vreme pretresa, preneo je TASS.

Sudijska trojka je navela da će ostatak presude ostati neizmenjen, iako su Grajner i njeni branioci tražili od suda da ublaži kaznu.

17.03 - Putin: Treba napraviti plan za zadovoljavanje potreba snaga koje učestvuju u specijalnoj operaciji

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da treba napraviti plan za zadovoljavanje potreba snaga koje učestvuju u specijalnoj operaciji.

- Moramo da se fokusiramo na realnu situaciju, realne potrebe u različitim oblastima, mora da postoji jasan plan - rekao je šef države na sastanku sa Vladinim koordinacionim savetom za osiguranje potreba trupa.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

16.54 - Osujećen pokušaj stranih plaćenika

Jedinice Oružanih snaga Rusije zadale su snažan udarac grupi stranih plaćenika iz Kijeva, koji su 24. oktobra pokušali da izvedu napad u području Kremenoj, Luganska Narodna Republika, izjavio je Prvom kanalu pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

On je napomenuo da su u protekle dve nedelje grupe plaćenika od 15 do 50 ljudi, bez podrške oklopnih vozila, pokušavale da „opipaju” i probiju liniju odbrane savezničkih snaga.

16.39 - Poljska razmišlja o barijeri na granici sa Kaljinjingradom

Generalni sekretar poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Krištof Sobolevski rekao je da njegova zemlja razmišlja o postavljanju barijere na granici sa bivšom ruskom enklavom Kaljinjingradom, prenosi Rojters.

- Moraćemo da ojačamo naše snage na ovom delu granice i razmislimo o izgradnji utvrđenja nalik na ona koja se nalaze na granici između Poljske i Belorusije - izjavio je Sobolevski.

Poljska se boji nove krize na svojim granicama imajući u vidu iskustvo iz 2021. godine kada su hiljade afričkih i bliskoistočnih migranata pokušale da iz Belorusije uđu na poljsku teritoriju, navodi britanska agencija.

U međuvremenu je Poljska podigla čeličnu ogradu visine 5,5 metara i dužine 187 kilometara, opremljenu kamerama i senzorima za pokret, koja treba da štiti granicu sa Belorusijom od ilegalnih migranata.

Profimedia
 

16.30 - Rusiji poručeno iz Zagreba da napusti Ukrajinu i prekine rat

U Zagrebu je danas završen prvi parlamentarni samit Krimske platforme sa kojeg je, kako je rekao predsednik hrvatskog sabora Gordan Jandroković, Rusiji upućena poruka da se "povuče iz Ukrajine i prekine rat", a njegov ukrajinski kolega Ruslan Stefančuk je rekao da će "Ukrajina uspeti".

15.43 - Moskva: Podržavamo ideju o "zoni bez vatre" oko Zaporožja

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, saopštio je danas da Moskva generalno podržava ideju da se oko nuklearne elektrane u Zaporožju formira "zona bez vatre".

- Generalni direktor IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) Grosi je predložio alternativni koncept razvoja zone bezbednosti u okolini nuklearne elektrane Zaporožje. Poenta ovog koncepta je, ukratko, onemogućiti granatiranje sa zemlje. Prilično racionalna ideja koju generalno podržavamo - rekao je diplomata.

14.51 - Štajnmajer sat vremena proveo u skloništu za bombe

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, koji se nalazi u poseti Ukrajini, proveo je sat vremena u skloništu za bombe u Černigovskoj oblasti, nakon što je objavljena vazdušna uzbuna, prenose lokalni mediji.

Profimedia/Michael Kappeler/dpa
 

14.40 - Ukrajini potrebne 3 milijarde dolara mesečno stranog finansiranja u 2023.

Potrebe Ukrajine za spoljnim finansiranjem iznosiće oko 3,0 milijarde dolara mesečno tokom 2023. u najboljem slučaju, ali bi mogle da porastu i do 5,0 milijardi ako rusko bombardovanje postane „još dramatičnije“, izjavila generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

MMF radi sa ukrajinskim vlastima kako bi im pomogao u definisanju i sprovođenju makroekonomske politike i onoga što je potrebno da postanu članica Evropske unije, kao na pouzdanim procenama finansijskog gepa, rekla je Georgijeva danas na konferenciji u Berlinu.

14.33 - Ukrajina pozvala izbeglice da se ne vraćaju kući

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk pozvala je ukrajinske izbeglice da se ove zime ne vraćaju u zemlju.

- Koristeći priliku, zamoliću vas da se ne vraćate. Moramo da preživimo zimu. Nažalost, mreže neće izdržati... Ako je moguće, za sada ostanite i prezimite u inostranstvu... Situacija će se samo pogoršavati, a ovu zimu moramo da preživimo. Kad preživimo zimu onda ćemo razmišljati o svemu ostalom - izjavila je Vereščukova.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

14.26 - Norveška: Uhapšen naučnik, sumnja se da je ruski špijun

Norveška policija uhapsila je u gradu Tromsu čoveka koji je radio kao naučnik, a za koga se sumnja da je ruski špijun.

Čovek koji je uhapšen u ponedeljak radio je kao naučnik na Univerzitetu u Tromsu i predstavljao se kao brazilski državljanin, ali policija veruje da je on Rus, izvestila je danas norveška televizija NRK, pozivajući se na bezbednosnu službu zemlje.

14.14 - Švajcarska: Nećemo isporučivati oružje Ukrajini

Švajcarski predsednik Ignacio Kasis još jednom je potvrdio da njegova zemlja neće isporučivati oružje Ukrajini zbog svoje neutralnosti, čak iako Švajcarska podržava Kijev.

14.12 - Zelenski obećao struju EU

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao je Evropskoj uniji da će joj Ukrajina pomoći da zameni ruske energetske resurse.

- Uz našu pomoć EU će moći da zameni ruske energetske resurse, a naš izvoz električne energije, potencijalno – desetine gigavata – biće jedan od osnovnih stubova evropske klimatske politike - rekao je Zelenski u obraćanju na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu.

Ranije je Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo da će ta zemlja prestati da izvozi struju od 11. oktobra.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

12.48 - Makron za pregovore

Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se sa papom Franjom i tom prilikom ga je zamolio da razgovara telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i američkim liderom Džozefom Bajdenom u cilju rešavanja konflikta u Ukrajini, piše „Poan“.

Profimedia
 

12.43 - EU po hitnom postupku finansira Ukrajinu sa milijardu evra

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropska unija finansirati obnavljanje ukrajinske infrastrukture, uključujući i energetsku, u iznosu od milijardu evra po hitnom postupku.

- Radimo s Ukrajinom na obnavljanju infrastrukture u vrednosti od milijardu evra kao hitne pomoći - napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Ona je dodala da je EU takođe dostavila ukrajinskoj strani 400 agregata za struju.

Profimedia
 

12.20 - Šahista Gari Kasparov zbog Ukrajine zaratio sa Ilonom Maskom (VIDEO)

11.12 - Ukrajina: Rusija lansirala dronove sa teritorije Belorusije

Ruske snage lansirale su bespilotne letelice kamikaze Šahid sa teritorije Belorusije, izjavio je načelnik službe za odnose s javnošću Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

Prema rečima Ignata, ruske snage su lansirale 10 bespilotnih letelica.

10.34 - Posledice po Rusiju ako upotrebi prljavu ili nuklearnu bombu

Bilo da Rusija upotrebi takozvanu prljavu bombu ili konvencionalno nuklearno oružje - snosiće posledice, upozorio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Na pitanje da li bi Vašington tretirao upotrebu "prljave bombe" isto kao upotrebu bilo koje nuklearne bombe, Prajs je u ponedeljak rekao novinarima da bi "u oba slučaja bilo posledica za Rusiju", i da je to "jasno stavljeno na znanje".

AP Photo/LIBKOS
 

10.26 - Ukrajina: Od Nemačke očekujemo 500 miliona dolara mesečno!

Ukrajini je potrebna velika pomoć Nemačke u finansiranju države u vreme rata, objasnio je ekonomski savetnik predsednika Ukrajine Aleksandar Rodnjanski.

- Svakog meseca nam je potrebno četiri do pet milijardi dolara za naš budžet. Mislimo da bi Nemačka mogla preuzeti pola milijarde dolara na sebe, pre svega iduće godine - naglasio je Rodnjanski u izjavi medijima nemačke „Funke grupacije“.

9.50 - SAD razmatraju da iz skladišta pošalju PVO "Hawk" u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države razmatraju da iz skladišta pošalju u Ukrajinu stari protivvazdušni sistem Hawk, kako bi joj pomogle u odbrani od napada ruskih dronova i krstarećih raketa, rekla su dva neimenovana američka zvaničnika za Rojters.

Rakete presretači bi predstavljale nadogradnju raketnih sistema Stinger, manjeg sistema protivvazdušne odbrane manjeg dometa, koji su SAD već poslale Ukrajini.

9.48 - U celoj Ukrajini ograničena isporuka struje za industriju

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo saopštila je danas da je ograničila napajanje električnom energijom za industrijske potrošače u celoj Ukrajini.

Da bi se stabilizovao rad energetskog sistema, Dispečerski centar Ukrenergo je bio primoran da primeni rasporede za ograničavanje potrošnje električne energije i snage za industrijske potrošače u svim regionima Ukrajine.

9.00 - Snažna eksplozija u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti

Snažna eksplozija dogodila se u gradu Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, saopštila je danas gradska uprava.

- Jedna snažna eksplozija dogodila se u Melitopolju. Detalji se utvrđuju - objavila je gradska uprava na Telegramu.

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je juče da su jedinice Oružanih snaga Ukrajine napale selo Svetlodolinski severno od Melitopolja, kao i da se tada čulo najmanje sedam eksplozija.

8.20 - Svetska banka: Dodatnih 500 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svetska banka saopštila je danas da je isplatila dodatnih 500 miliona dolara kako bi pomogla Ukrajini da ispuni hitne potrebe za potrošnjom, koje su nastale zbog rata koji je u toku.

Kako se navodi, finansiranje od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, glavnog ogranka banke, podržano je sa 500 miliona dolara garancija zajma iz Velike Britanije koje je objavljeno 30. septembra, preneo je Rojters.

- Ruska invazija nastavlja da izaziva masovno uništavanje infrastrukture Ukrajine - uključujući vodovodne, kanalizacione i električne mreže, baš kada se približava zima, dodatno ugrožavajući ukrajinski narod - saopštio je predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

8.15 - Zaharova: Spremni da svima pojasnimo o pripremi "prljave bombe"

Profimedia
 

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, izjavila je danas da je Moskva spremna da svim zainteresovanim stranama pruži detaljna pojašnjenja o pripremama Kijeva za provokaciju upotrebom "prljave bombe".

- U ponedeljak na to pitanje je u potpunosti odgovorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je prokomentarisao situaciju. On je ukazao na određeno interesovanje inostranih stručnjaka i rekao da smo spremni da uspostavimo odgovarajući kontakt. Želimo da svima jasno stavimo do znanja da smo spremni da odgovorimo na sva pitanja i da ćemo pružiti potrebne odgovore - rekla je Zaharova za Prvi kanal i dodala da je Rusija više puta ponavljala ovaj stav.

7.50 - Kirbi: Bajden se i dalje protivi slanju trupa u Ukrajinu

Printscreen Twitter/RNCResearch
 

Američki predsednik Džozef Bajden i dalje se protivi slanju trupa u Ukrajinu, rekao je Džon Kirbi, koordinator Bele kuće za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Kirbi je komentarisao nedavnu priču na televiziji "Si-Bi-Es" u kojoj je komandant američke 101. vazdušno-desantne divizije, koja je stigla u Rumuniju, govorio o spremnosti da "pređe granicu i uđe na teritoriju Ukrajine", prenela je RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, to bi bilo moguće samo u slučaju da dođe do vojne eskalacije ili napada na NATO.

Kirbi je napomenuo da Bajden nije promenio svoju odluku o neučešću vojske u ovom sukobu.

- Nisam razgovarao sa komandom 101. vazdušno-desantne divizije, znam da oni učestvuju u vežbama NATO, sa nekim od naših saveznika. Međutim, predsednik je bio vrlo jasan. Vojska SAD se neće boriti u Ukrajini - naglasio je Kirbi.

7.45 - Inspektori IAEA posetiće dve nuklearne lokacije u Ukrajini

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da će inspektori te agencije narednih dana posetiti dve nuklearne lokacije u Ukrajini, a da je cilj otkrivanje svih mogiućih neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala.

Grosi je naveo da je IAEA upoznata sa tvrdnjama Rusije o navodnim aktivnostima na dve nuklearne lokacije u Ukrajini i dodao da je IAEA juče dobila pisani zahtev Ukrajine da pošalje timove inspektora na te dve lokacije, objavljeno je na sajtu IAEA.

- IAEA je pregledala jednu od ovih lokacija pre mesec dana i svi naši nalazi bili su u skladu sa deklaracijama o zaštitnim merama Ukrajine - rekao je Grosi.

Prema rečima Grosija, te dve lokacije su pod zaštitom IAEA i redovno ih posećuju inspektori agencije.

7.16 - Na Savetu bezbednosti UN danas o "prljavoj bombi"

AP Photo/Evan Vucci
 

Rusija je predložila da se na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija govori o potencijalnoj "prljavoj bombi" Ukrajine, rekao je neimenovani zvaničnik Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, diskusija na tu temu će se održati nakon što se završi sednica Saveta bezbednosti o Siriji, dodaje ruska novinska agencija.

Rasprava Rusije i Zapada o "prljavoj bombi, konvencionalnoj bombi s nuklearnim materijakom, počela je u nedelju kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je Moskva zabrinuta da bi Kijev mogao da je upotrebi tokom rata.

Zapad i Ukrajina su odbacili mogućnost da Kijev baci takvu bombu na ukrajinskom tlu.

7.05 - NTV: Predsednik Nemačke u iznenadnoj poseti Ukrajini

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer doputova je u iznenadnu posetu Ukrajini. To je Štajnmajerovo prvo putovanje u Ukrajinu od početka rata, navodi nemačka televizija NTV.

Štajnmajer bi trebalo da se sastane sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, dodaje ta televizija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike