Ruski patrijarh: Pokušavaju da zbrišu Rusiju sa lica zemlje - to se neće desiti

23.10.2022

15:35 >> 15:37

0

Autor: 24sedam

Danas u crkvi se čitaju posebne molitve za ruskog predsednika, vlast i vojsku zemlje, za sve one od kojih zavisi ishod bitke

Ruski patrijarh: Pokušavaju da zbrišu Rusiju sa lica zemlje - to se neće desiti
Patrijrh Kiril - Copyright Profimedia

Rusija je mnogima u svetu „trn u oku“ i pokušavaju da je „zbrišu sa lica zemlje“ jer ona nudi „alternativni pogled na svet, Boga i čoveka“, drugačiji od onog koji je danas prihvaćen na Zapadu, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

- Neki smatraju da je došlo vreme da se završi sa Rusijom, jer je to alternativni pogled na svet, na Boga, na čoveka, ne uklapa se u okvire tog programiranog sistema koji isključuje Boga iz života ljudi. I stoga, naravno, Rusija je za mnoge trn u oku i ovo što se danas dešava nije samo neka vrsta još jednog vojnog pohoda i neke napetosti. Stvara se utisak da mnogi žele da zbrišu pravoslavnu Rusiju sa lica zemlju. Ali to se neće desiti - rekao je patrijarh.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Zbog toga se, dodao je poglavar Ruske pravoslavne crkve, danas u crkvi čitaju posebne molitve za ruskog predsednika, vlast i vojsku zemlje, za sve one od kojih zavisi ishod te bitke, u kojoj, kako je istakao patrijarh, Rusi nisu ušli svojom voljom.

Želimo da živimo sa Ukrajincima u istoj kući

Da podsetimo, patrijarh Kiril je pre nekoliko dana istakao da ruski narod želi da živi zajedno sa Ukrajincima u istoj kući.

- Neka Gospod bude milostiv prema celom našem narodu, da zaustavi međusobne svađe... Neka Gospod prosvetli svakoga ko je umešan u ova neprijateljstva, i da svako shvati da puca na svog brata. I zato, kraj rat, uspostavljanje mira i duhovnog jedinstva celog našeg naroda naša je današnja molitva i treba da bude tema našeg zajedničkog truda - rekao je patrijarh u utorak posle liturgije u Uspenskom hramu u Kremlju.

Prema rečima patrijarha Kirila, danas mnoge sile rade na tome da dokažu da je razdvajanje ruskog naroda blagoslov. Govoreći o tome, pomenuo je svoj davni razgovor sa političarem koji je pitao zašto se Crkva zalaže za očuvanje jedinstvenog ruskog prostora, zar to nije srednji vek. Patrijarh je u odgovoru rekao da je reč o jednom narodu koji „želi da živi u velikoj kući“.


- Pitao sam tada tog gospodina: da li biste više voleli da živite u malom stanu, da branite svoju slobodu i nezavisnost od drugih, ili u velikom stanu, u velikoj kući? Ovde mi više volimo da živimo u velikoj kući, ali tako da u njoj nije tesno, da se taj život ne pretvori u ono što se ponekad dešava u zajedničkom dvorištu, kada ljudi postaju neprijatelji - rekao je patrijarh Kiril i pozvao sve da se mole za „jedinstvo Svete Rusije“.

Bonus video:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike