Savet EU doneo odluku: Uskoro ćemo koristiti samo jedan univerzalni punjač!

24.10.2022

16:57

0

Direktivom o jedinstvenom punjaču odlučeno je da će USB-C priključak biti standard za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona, tableta, elektronskih čitača

Savet EU doneo odluku: Uskoro ćemo koristiti samo jedan univerzalni punjač!
Mobilni telefon - Copyright Pixabay

Savet Evropske unije danas je dao konačnu saglasnost za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i ostale elektronske uređaje od 2024. godine u EU.


Direktivom o jedinstvenom punjaču odlučeno je da će USB-C priključak biti standard za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona, tableta, elektronskih čitača, slusalica, itd, što znači da će svi uređaji moći da se pune istim punjačem, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Direktivom se takođe prepušta izbor potrošačima da kupe novi uređaj sa punjačem ili bez njega, i navodi da će pored toga, svi prenosivi računari biti obuhvaćeni novim pravilima 40 meseci nakon njihovog stupanja na snagu.

Jozef Sikela, ministar industrije i trgovine Češke izjavio je da različiti punjači svake godine prave 11.000 tona otpada, i dodaje da će univerzalni punjač uštedeti vreme i novac i značajno smanjiti količinu elektonskog otpada.

 

 


Kako bi potrošači znali šta kupuju, uvodi se obavezan piktogram kojim je naznačeno da li uz novi uređaj ide i punjač, i oznaku na kojoj je navedena efikasnost punjenja.

Direktiva bi uskoro trebalo da bude objavljena u Službenom glasniku EU, a stupa na snagu 20 dana posle objave, dok će 24 meseca nakon stupanja na snagu početi sa primenom novih pravila.

 

 

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike