Kina "steže internet": Restrikcije za desetine aplikacija, nadležni kažu - "narodni rat"

08.05.2021

13:23

0

Autor: A. Bulatović

Nisu imenovane određene mobilne aplikacije ili nalozi na društvenim mrežama na koje utiču nova pravila

Kina "steže internet": Restrikcije za desetine aplikacija, nadležni kažu - "narodni rat"
Copyright Profimedia

Kineski nadzor za internet saopštio je u subotu da će zabraniti pojedina obaveštenja o mobilnim aplikacijama i pooštriti propise, dok vlada pojačava kampanju za suzbijanje sve većeg uticaja internet kompanija na svakodnevni život građana.

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) pojačaće smernice i kontrolu izvora informacija o mobilnim aplikacijama i ograničiće obim obaveštenja kao deo onoga što ona naziva „narodnim ratom“ usmerenim na uvođenje reda u onlajn okruženje.

Zabraniće mobilnim aplikacijama vezanim za medije slanje obaveštenja sa nezavisnih naloga društvenih medija koji rade kršeći propise i filtriraće ono “što smatra štetnim i neželjenim informacijama”.

Pixabay

Nisu imenovane određene mobilne aplikacije ili nalozi na društvenim mrežama na koje utiču nova pravila.

Kina je poslednjih meseci pokušala da suzbije ekonomsku i socijalnu moć svojih nekada “labavo” regulisanih internet giganata.

Veća kontrola i jačanje antitrustovskih regulatornih ovlašćenja odražavaju sve oštriji pristup tehnološkom sektoru u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Pročitajte još:

Nakon razdoblja “samoprovera” kako bi se operaterima mobilnih aplikacija pružila prilika da reše probleme, regulator će kazniti one koji ne ispunjavaju određene zahteve kaznama, uključujući novčane kazne i obustave usluga.

Kako kažu nadležni, 33 aplikacije za mobilne telefone prekršile su pravila o privatnosti podataka prikupljajući podatke bez pristanka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike