Ko je Riši Sunak, novi britanski premijer? Podržavao Bregzit, a za njegovu ženu kažu i da je bogatija od kralja (VIDEO)

24.10.2022

13:53

0

Autor: N. Pavlović

Od prilično nepoznatog političara se uspešno penjao na lestvici

Ko je Riši Sunak, novi britanski premijer? Podržavao Bregzit, a za njegovu ženu kažu i da je bogatija od kralja (VIDEO)
sunak-akšata-murti - Copyright Profimedia

Nekadašnji ministar finansija, Riši Sunak (42), biće novi premijer Velike Britanije.

Može se reći da ni sam nije mogao da pretpostavi da će na to mesto doći samo šest nedelja nakon što je izabrana Liz Tras. Ipak, Trasova je ušla u istoriju kao britanski premijer sa najkraćim stažom - od svega 45 dana na funkciji, čime je borba za vlast ponovo pokrenuta.

Kako se iz trke povuklo nekoliko ključnih igrača, poput Džeremija Hanta, Peni Mordant, ali i Borisa Džonsona, Sunaku je bio otvoren put do premijerske pozicije.

Liz Tras je za samo 45 dana uspela da dovede funtu na rekordno niske nivoe posle predstavljanja svog mini-budžeta, pa se smatra da bi Sunakove ekonomske ideje mogle bolje da prođu u jeku međunarodne krize i brojnih previranja.

Profimedia
Sunak i Tras

Sunak je rođen 1980. u Sauthemptonu, a najstariji je od troje dece. Roditelji su mu poreklom iz indijskog Pandžaba. Otac je bio porodični doktor, a majka je vodila apoteku u kojoj je Sunak često pomagao u vođenju knjiga.

Pohađao je najstariju britansku školu Koledž Vinčester, gde je bio urednik školskih novina.

Studirao je filozofiju, političke nauke i ekonomiju na koledžu Linkoln na Univerzitetu Oksford. Nakon sticanja zvanja mastera na Stanfordu, gde je upoznao buduću ženu Akšatu Murti, Sunak je radio za banku "Goldman Saks" kao analitičar. Još na drugoj godini studiranja na Oksfordu je dobijao ponude za posao od banaka, prenose mediji.

Godine 2006. je počeo da radi za hedž-fondove, a tri godine kasnije je sa saradnicima osnovao novi hedž-fond.

Ulazak u politiku

Potom se okrenuo politici.

Sunak je 2014. izabran kao kandidat konzervativaca da predstavlja Ričmond.

Nakon uslaska u parlament, prva velika politička borba usledila je tokom Bregzita. Podržavao je izlazak iz EU tvrdeći da je tako Britanija biti slobodnija i naprednija.

Podržavao je pregovore nekadašnje premijerke Tereze Mej, a 2018. je postavljen za pomoćnika ministra u Ministarstvu stanovanja.

Leon Neal/Pool via AP, File
Džonson i Sunak

Nakon toga je podržavao Borisa Džonsona što se isplatilo jer je tokom njegovog premijerskog mandata, Sunak postao državni sekretar Ministarstva finansija, odnosno, desna ruka tadašnjeg ministra Sadžida Džavida.

U februaru 2020, mesec dana pre izbijanja pandemije koronavirusa, postao je ministar finansija.

Tada je hvaljen što je brzo uspostavio pomoć za preduzeća tokom 18 meseci lokdauna.

Od prilično nepoznatog političara, Sunak je postao dobro prepoznatljivo ime u Velikoj Britaniji.

Ipak, bio je i na meti kritika posebno kada je reč o finansiranju zdravstenog sistema, a bio je kažnjen i zbog prisustvovanja Džonsonovim spornim žurkama tokom lokdauna.

Žena trn u oku

Javnost nije sa oduševljenjem gledala na Sunaka kada su obelodanjeni izvesni detalji o njegovoj ženi.

Akšata Murti je multimilionerka i ćerka milijardera Narajana Murtija, jednog od osnivača indijskog tehnološkog giganta "Infosys", a njen udeo u ovoj kompaniji je 430 miliona funti, što je čini bogatijom čak i od kralja Čarlsa Trećeg.

U aprilu je otkriveno da drži specijalan status po kome Britaniji ne mora da plaća porez na svoje međunarodne prihode.

Kasnije je potvrdila da će početi da plaća porez na međunarodne prihode jer je "postalo jasno da mnogi smatraju da moj status nije u skladu sa ulogom mog muža kao kancelara".

Kirtičari su potom isticali da toliko bogat čovek nije pravi kandidat da vodi zemlju u vremenu krize kada troškovi samo rastu. Zajedničko bogatstvo porodice Sunak procenjeno je na 730 miliona funti.

Modna kreatorka bogatija od kralja Čarlsa

Aškatu, bivšu modnu kreatorku i njenog brata uglavnom su odgajali baba i deda po ocu, jer su njihovi roditelji radili na stvaranju impozantne poslovne imperije.

Njena majka Sudha je prva žena inženjer u Indiji koja je radila za najpoznatiju automobilsku kompaniju u toj zemlji "Telco".

Aškata se od ranog detinjstva zanimala za modu, ali ju je majka kritikovala da više pažnje posvećuje sređivanju nego studiranju.

Posle srednje škole se preselila u SAD, gde je diplomirala ekonomiju i francuski jezik. 

Riši je jednom prilikom ispričao da je to bila ljubav na prvi pogled i da je za vreme studija promenio neke predmete kako bi mogao više vremena da provodi s njom.

Venčali su se četiri godine kasnije na raskošnoj ceremoniji u Indiji, gde su i živeli tokom prve četiri godine braka.

Riši i Aškata imaju dve ćerke, Krišni i Anušku, i biće prva hinduistička porodica u Dauning stritu.

U julu je dao ostavku što je dovelo i do Džonsonovog odlaska. Sunak je bio jedan od favorita za premijersko mesto, ali ga je pobedila Liz Tras koja je na kraju neslavno završila.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike