Dezorijentisana Liz, ignorisanje žene kojoj je pozlilo, prljav veš torijevaca: Momenti koji su obeležili borbu za novog britanskog premijera

27.07.2022

19:12

0

Nadmetanje za mesto lidera partije i šefa vlade ukazalo je na podeljenosti među konzervativcima, koji Ujedinjenim Kraljevstvom vladaju već 12 godina

Dezorijentisana Liz, ignorisanje žene kojoj je pozlilo, prljav veš torijevaca: Momenti koji su obeležili borbu za novog britanskog premijera
profimedia-0707630677 - Copyright Profimedia

Parlamentarna faza nadmetanja za lidera Konzervativne stranke i premijera Velike Britanije konačno je završena prošle sedmice, a preostali kandidati Riši Sunak i Liz Tras sada kreću na turneju širom Ujedinjenog Kraljevstva sa ciljem da pridobiju partijske mase koje će odlučivati o njihovoj sudbini.

Njihova borba do finalnog mesta obeležena je mnogim prljavim potezima sa obe strane, mediji su angažovani da lobiraju za njih kod torijevaca iz cele zemlje koji će glasati, a osim ovih stvari trku za novog lidera stranke obeležilo je još nekoliko zanimljivih momenata.

Poslanik koji se precenio, pa se predomislio

U takmičenje je ušao malo poznati poslanik izbornog okruga Gilingam i Raknham Rejman Čišti. Bio je mlađi ministar spoljnih poslova ukupno dva dana pre nego što je odlučio da je spreman da preuzme funkciju najmoćnije osobe u zemlji.

Čišti se nije služio lukavim PR trikovima vestminsterske elite, nego je umesto toga lansirao video-snimak napravljen u njegovoj bašti i fotografiju naslovnice časopisa „Nju Stejtsmen“ iz 2011. na kojoj se nakratko pominje.

Uprkos velikim očekivanjima, Čišti je odustao nekoliko dana kasnije, pošto nije uspeo da obezbedi podršku ni kod jednog poslanika, ali je jasno stavio do znanja da ne žali zbog toga što je pokušao.

Zahavija u govoru nije mogla da zaustavi ni žena koja je pala u nesvest

Dok je Nadhim Zahavi, jedan od osam kandidata za mesto Borisa Džonsona, u televizijskoj emisiji držao govor o poreskoj politici, žena u publici je pala u nesvest, što nije mogao da ne čuje, ali on se nije dao zbuniti i nastavio je da priča, ne obraćajući pažnju na damu u nevolji.

Britanski mediji su ga isprozivali zbog toga, dok je „Dejli ekspres“ napisao da je potreban pravi muškarac da „nastavi kao da se ništa nije dogodilo“, dok se drugi prisutni brinu o trivijalnim stvarima poput: „da li će još neko da se sruši“, „da li je možda prevruće ovde?“ i "da li je i dalje živa?".

Sadžid Džavid i maramice umesto političkog plana

Govoreći o vrućini, rana nada torijevaca Sadžid Džavid, koji je sa Rišijem Sunakom pokrenuo Džonsonov pad podnevši ostavku na mesto ministra u njegovoj vladi, jasno je stavio do znanja da nije ušao u trku sa „gotovim logotipom ili lepim video-snimkom“, za razliku od nekih njegovih „fensi rivala".

Toby Melville/Pool Photo via AP, File
Sadžid Džavid

Umesto toga, Džavid je došao naoružan pobedničkim osmehom i gomilom maramica za hitne slučajeve, kojima je brisao znoj sa glave dok je u vrelini Vestminstera odbijao novinarska pitanja o poreskim rajevima.

Dezorijentisana Trasova

Posle govora koji je na početku kampanje održala pred okupljenim novinarima, britanska ministarska spoljnih poslova Liz Tras je krenula među njih, ali nije znala kako da napusti prostoriju.

Pomoćnik joj je tada pritrčao i povukao je da bi joj pokazao u kom pravcu treba da ide, na šta se ona nasmejala i krenula za njim.

Žigosanje Sunaka

Riši Sunak, koji je sve vreme vodio prilikom glasanja kolega parlamentaraca, bio je na žestokom udaru upravo zbog toga što su ga ostali smatrali glavnim rivalom kojeg treba srušiti.

Mediji su o njemu pisali kao o milijarderu koji se školovao u privatnim školama i koji podržava Bregzit, dok sebe predstavlja kao naslednika Margaret Tačer zbog plana da poveća porez kako bi izvukao zemlju iz krize.

Neki desničarski tabloidi išli su toliko daleko da su o njemu pisali kao o „socijalisti”, pozivajući se na reči Sunakovih bivših kolega iz kabineta.

AP Photo/Alberto Pezzali, File
Riši Sunak

Loši i vreme i mesto za javnu debatu

Iako je televizijska debata kandidatima zvučala kao dobra ideja, posle nje nisu bili baš najsrećniji što su o najosetljivijim stvarima pričali tako javno.

Umesto da to iskoriste da bi istakli svoje političke ciljeve, predstavili se javnosti u najboljem svetlu i napali laburiste dok nisu prisutni, oni su ocrnili sopstvenu stranku pred milionima gledalaca.

Pripadnici partije koja je već 12 godina na vlasti bili su besni zbog užasnog stanja u ekonomiji, raspravljajući o tome da li je njihov sadašnji lider lažov i otkrivajući kako im se potajno nije dopadala njegova politika sve vreme dok su služili pod njim.

- Zašto bi nam javnost verovala? Nismo se baš proslavili - rekla je u emisiji uživo Kemi Badenok, jedan od kandidata, a ovu njenu repliku snimila je opoziciona Laburistička stranka i brže-bolje je objavila na društvenim mrežama.

Profimedia
Riši Sunak, Liz Tras, Kemi Badenok, voditeljka Džuli Ečinam, Tom Tugendat i Peni Mordant

Prljava igra koja je zahtevala istragu

Sva nadmetanja za liderstvo s vremena na vreme postanu malo napeta, ali je ovo bilo posebno intenzivno, o čemu govori i to što je najviši državni službenik Ujedinjenog Kraljevstva morao da se uključi kako bi prekinuo borbu.

Sajmon Kejs, sekretar kabineta, morao je da sprovede istragu zbog toga što su u javnost dospele poverljivi razgovori članova vlade, u kojima je detaljno opisan stav kandidatkinje Peni Mordant o rodnoj samoidentifikaciji. Ona je ovo opisala kao „blaćenje“ njenog vremena na funkciji ministarke za žene i ravnopravnost.

Potvrđujući istragu, Kejs je upozorio rivalske vođe kampanja da je najvažnije da se javni resursi ne koriste za finansiranje kampanja za lidera.

Šefica Peni Mordant na radiju je nazvala lenjom

Ministarka za međunarodnu trgovinu En Mari-Travelijan odlučila je da bude direktnija u sabotaži. Pričajući o radu ministarke za trgovinsku politiku Peni Mordant, nabrajala je njene propuste u emisiji na nacionalnom radiju.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, FILE
Peni Mordant

- Mnogo puta ona nije bila na raspolaganju kada je bilo neophodno. Drugi ministri su zato morali da reše situaciju - rekla je Trevelijanova, misleći na poslanike koji su se na kraju većinski priklonili Trasovoj i Sunaku.

To je podstaklo Mordantovu da joj javno uzvrati prilikom obraćanja u Donjem domu, gde je sarkastično rekla da je zadivljena što se našla tu, s obzirom na opis njene radne etike.

Peni je planirala novu nacionalnu himnu

Boreći se da ostane u trci, Mordantova je ignorisala ekonomske probleme Britanaca i pozive na novi referendum za nezavisnost Škotske i predložila novu nacionalnu himnu.

- Mislim da takve stvari navode ljude na razmišljanje, uzbuđuju ih, navode ih da razmišljaju o tome šta smo mi - objasnila je ona.

Pošto se igrala sa veoma ozbiljnom temom koja se tiče nacionalnog identiteta, mnogi se nisu začudili kada je nekoliko sati kasnije ispala iz konkurencije, završivši na trećem mestu.

I posle blaćenja Tačerove - Tačerova

Za jednu od debata na kojoj je učestvovala, Liz Tras je do poslednjeg detalja ponovila izgled Margaret Tačer iz njenog predizbornog govora 1979, kada je ona postala prva premijerka Velike Britanije.

Korisnici društvenih mreža ismejali su je zbog toga, naročito zato što se njen tim žestoko obrušio na Sunaka plasirajući u medijima priče da je njegova politika slična politici Tačerove, koja se zalagala za povećanje poreza.

Narednog premijera čeka potpuni haos

Sledeći premijer Ujedinjenog Kraljevstva naslediće nered za koji neki članovi vladajuće partije smatraju da ga je nemoguće srediti.

Džonsonovu zamenu neće birati 47 miliona odraslih registrovanih za glasanje, već znatno manja grupa od oko 160.000 članova Konzervativne stranke. Pobednik će biti proglašen 5. septembra.

Ovo je ustavno sasvim ispravno. U Velikoj Britaniji premijeri se ne biraju direktno. Umesto toga, biraju se poslanici, a lider stranke sa najvećim brojem poslanika konvencionalno formira vladu.

Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
Boris Džonson

Konzervativci i dalje uživaju većinu od Džonsonove izborne pobede 2019, tako da njegov naslednik jednostavno nasleđuje tu većinu i preuzima funkciju šefa vlade.

To, međutim, znači da dva preostala kandidata, Liz Tras i Riši Sunak, moraju provesti narednih nekoliko sedmica putujući zemljom i pozivajući se na prioritete biračkog tela, koje predstavlja manje od 0,5 odsto glasača.

S obzirom na povećane troškove života, glavno pitanje debate do sada je bilo kako se nositi sa ekonomijom. Trasova poziva na drugačiji pristup od Džonsonovog povećanja poreza i tvrdi da bi smanjenje poreza odmah dovelo do rasta. Sunak veruje da je povećanje poreza fantastično rešenje, s obzirom na to da se Velika Britanija i dalje oporavlja od ekonomskog šoka pandemije kovida 19.

Dok je Sunak bio Džonsonov ministar finansija, Trasova mu se nije suprotstavljala, ali se sada među njenim pristalicama pojavila priča da je, iako je bila u Džonsonovom kabinetu kao njegova ministarka spoljnih poslova, ona bila osoba koja se najviše protivila onome što se sada prikazuje kao Sunakov plan za povećanje poreza, a ne kao plan njegovog šefa Džonsona.

Sve postaje još haotičnije kada se u obzir uzme nekoliko poslednjih nedelja britanske politike i nivo u kom je bitka između Trasove i Sunaka postala lična.

AP Photo, File
Liz Tras i Riši Sunak

Mnogi Džonsonovi saveznici tvrde da je Sunakova ostavka zbog skandala sa seksualnim napadima u koji je umešan Džonsonov čovek bila proračunat potez da se Džonson svrgne kako bi on mogao da dobije šansu za najviši položaj.

- Riši je u svom pismu jasno naveo razloge zašto je podneo ostavku. Dosta je bilo - rekao je portparol Sunakove kampanje za Si-En-En.

Postavlja se i pitanje da li Sunak ili Trasova mogu da ujedine poslanike na način koji bi omogućio neometanu vladavinu.

- Svaki od tri najbolja kandidata imao je otprilike trećinu parlamentaraca iz stranke koji su ih podržavali. Svaki od njih je ponudio veoma različitu verziju vizije o tome kuda stranka treba da ide. Ovo će otežati život svakom novom timu koji će morati da premosti jaz. Posao je otežan činjenicom da su se timovi, čini se, brutalno ustremili jedni na druge u štampi i na televiziji - kaže Salma Šah, bivša savetnica konzervativaca i vlade.

Na sve to, mnogi poslanici i dalje veruju da je odlazak Džonsona katastrofalan udarac za stranku, smatrajući da je on bio njihova najbolja opcija za pobedu na sledećim opštim izborima, kao i da je Sunakov potez neoprostiv.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Boris Džonson i Riši Sunak

Jedan poslanik veteran, koji se pridružio parlamentu neposredno nakon što je Margaret Tačer bila primorana da podnese ostavku, priznao je za Si-En-En da se plaši da će situacija u partiji biti slična onoj kada je ona otišla sa mesta lidera.

- Zabrinut sam. Tada su ljudi koji su joj zabili nož u leđa i ljudi koji su joj ostali lojalni napravili tako jasnu liniju razdvajanja koja je godinama definisala stranku. Stvari su sada još komplikovanije i nisam siguran da ovo dvoje mogu premostiti te praznine - izjavio je on.

Nekoliko sekundi nakon što je odlučeno da su finalisti u trci Trasova i Sunak, još manje optimistični poslanik konzervativaca rekao je: „Upravo smo izgubili sledeće izbore.“

Sa druge strane, neki konzervativci, posebno oni koji okružuju Trasovu, optimistični su da će se poslanici ujediniti kada dođe do pritiska i kada se stranka suoči sa mogućnošću gubitka vlasti. Oni tvrde da bi opoziciona Laburistička partija uništila britansku ekonomiju i da bi sledeća konzervativna vlada jedina mogla da je spase.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike