Rusija apelovala na Savet bezbednosti UN: Sprečite „užasnu provokaciju“ Ukrajine!

23.10.2022

05:19

0

Stalni izaslanik Rusije u Ujedinjenim nacijama još jednom je ukazao na postupke Kijeva koji bi mogli da usmrte hiljade civila

Rusija apelovala na Savet bezbednosti UN: Sprečite „užasnu provokaciju“ Ukrajine!
Vasilij Nebenzja - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Rusija je zvanično zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da spreči Ukrajinu da uništi branu hidroelektrane Kahovskaja u Hersonskoj oblasti. Takva katastrofa mogla bi da dovede do smrti hiljada civila, upozorio je u petak moskovski ambasador pri UN.

Govoreći na brifingu Saveta bezbednosti, Vasilij Nebenzia je primetio da, pošto Zapad odlučuje da ignoriše „sva krivična dela“ koja je počinila Ukrajina, zemlja „dosledno izvodi udare na civilnu infrastrukturu na svojim bivšim teritorijama“, uključujući grad Novaja Kahovka u Hersonskoj oblasti, koju je nedavno aneksirala Rusija.

Prema rečima izaslanika, većina projektila se lansira iz visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS) američke proizvodnje.

- Ukrajinske snage gađaju branu Kahovskaja kako bi je probili, uzrokujući porast nivoa vode i poplave u okolnim područjima - rekao je diplomata.

Ako se to dogodi, upozorio je Nebenzja, „hiljade civila mogu biti ubijene, a hiljade domova oštećeno“.

Izaslanik je rekao da je Rusija podelila pismo članicama Saveta bezbednosti, pozivajući rukovodstvo UN da spreči „ovu užasnu provokaciju“.

AP Photo/Seth Wenig
Vasilij Nebenzja

Ukrajinska vojska često granatira naselja i civilnu infrastrukturu u Hersonskoj oblasti. Osim fabrike Kahovskaja, Kijev gađa Antonovski most i pontonski prelaz preko reke Dnjepar u gradu Hersonu, u pokušaju da poremeti rusku logistiku u toj oblasti.

U sredu je ruski predsednik Vladimir Putin uveo vanredno stanje u Hersonskoj oblasti, kao i na tri druge bivše ukrajinske teritorije, usred izveštaja da kijevske snage pripremaju ofanzivu velikih razmera na glavni grad te oblasti. Dan ranije lokalne vlasti su najavile preseljenje civila iz pokrajine.

Kijevske snage su takođe više puta gađale nuklearnu elektranu Zaporožje, koja se nalazi u susednom regionu, a ruske vlasti upozoravaju da bi napadi mogli da izazovu katastrofu koja bi pomračila incident u Černobilju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike