Elitne američke jedinice samo čekaju naređenje: Spremne da upadnu u Ukrajinu i počnu borbu protiv Rusije

22.10.2022

20:20

3

Komandanti su rekli da će preći u Ukrajinu ukoliko borbe eskaliraju

Elitne američke jedinice samo čekaju naređenje: Spremne da upadnu u Ukrajinu i počnu borbu protiv Rusije
Ilustracija - Copyright U.S Army photo by Sgt. Paul Sale via AP

Ukoliko dođe do sukoba između Rusije i NATO, 101. vazdušno-desantna divizija američke vojske ne bi oklevala da uđe u Ukrajinu, izvestio je u petak Si-Bi-Es njuz, pozivajući se na vojne komandante jedinice.

Elitna divizija trenutno je u Rumuniji, blizu Ukrajinske granice.

Komandanti jedinica rekli su Si-Bi-Esu da će biti spremni da pređu u Ukrajinu ako borbe eskaliraju, ne objašnjavajući šta bi to podrazumevalo, ili ako bi NATO bio napadnut. Oni su istakli da je njihovo trenutno raspoređivanje u Evropi, prvo od Drugog svetskog rata, „odbrana teritorije NATO“.

- Spremni smo da odbranimo svaki pedalj tla NATO - rekao je za novinsku mrežu zamenik komandanta brigadni general Džon Lubas.

U Rumuniji 101. vazdušno-desantna divizija održava zajedničke vežbe kopnene i vazdušne jurišne borbe. Prema rečima pukovnika Edvina Matajdesa, komandanta borbenog tima 2. brigade, njegova divizija je američka jedinica koja je najbliža borbama u Ukrajini. On je napomenuo da su američke trupe „budno posmatrale“ rusku vojsku dok je „gradila ciljeve protiv kojih će vežbati“ i organizovale vežbe kako bi „tačno replicirale ono što se dešava“ u Ukrajini.

AP Photo/Brennan Linsley, File
 

- To nas drži na nogama - dodao je on.

Ukupno je u Evropu poslato oko 4.700 američkih vojnika iz 101. vazdušno-desantne baze u Fort Kembelu u Kentakiju.

NATO je više puta izjavljivao da nije strana u sukobu i da neće slati svoje trupe u Ukrajinu. Krajem juna generalni sekretar Jens Stoltenberg najavio je da će blok predvođen SAD značajno povećati broj svojih snaga u stanju pripravnosti sa 40.000 na preko 300.000.

Od početka ruske vojne ofanzive 24. februara Ukrajina je primila značajnu vojnu pomoć od zemalja NATO, sa oružjem vrednim milijarde dolara, što je Moskva više puta kritikovala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike