Ukrajinska vojska poslala snimak upozorenja Belorusiji: Odgovorićemo jednako oštro!

22.10.2022

11:11

0

Četvorominutni video, koji je u petak postavljen na Fejsbuk stranicu Oružanih snaga Ukrajine, počeo je podsećanjem na dugogodišnje „prijateljstvo i dobrosusedske odnose“

Ukrajinska vojska poslala snimak upozorenja Belorusiji: Odgovorićemo jednako oštro!
rat ukrajina (1) - Copyright AP Photo/Kostiantyn Liberov

Ukrajinska vojska je u video-poruci upozorila Belorusiju da će uzvratiti na sve udare iz susedne zemlje, usred sve veće zabrinutosti u Kijevu da bi Rusija mogla da pokrene još jednu ofanzivu.

Četvorominutni snimak, koji je u petak postavljen na Fejsbuk stranicu Oružanih snaga Ukrajine, počeo je podsećanjem na dugogodišnje „prijateljstvo i dobrosusedske odnose“ između Kijeva i Minska.

Međutim, zaključeno je upozorenjem na odmazdu u slučaju da Belorusija učestvuje u vojnoj operaciji koju Rusija izvodi u Ukrajini. Prema snimku, beloruske vlasti su se spremale da urade upravo to i već su počele „tajno“ da regrutuju trupe za misiju.

- Ako armija Belorusije podrži rusku agresiju, mi ćemo odgovoriti jednako oštro kao što odgovaramo svim okupatorima na teritoriji Ukrajine, uz upotrebu čitavog našeg arsenala naoružanja - upozorila je ukrajinska vojska.

Ova odmazda će uključivati „udare na vojne objekte na teritoriji vaše zemlje“, dodaje se u obraćanju beloruskom narodu.

U video-poruci, koja je snimljena na ruskom jeziku, apeluje se na „sve građane Belorusije da ne poštuju naređenja vašeg rukovodstva o uključivanju u rat protiv Ukrajine“.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u četvrtak je izjavio da „raste pretnje da će Oružane snage Rusije nastaviti ofanzivu na severnom frontu“. Rusija je već napredovala ka ukrajinskoj prestonici Kijevu sa beloruske teritorije krajem februara, kada je sukob tek počeo.

Međutim, ovog puta fokus ruske ofanzive mogao bi da se prebaci na zapadni deo ukrajinsko-beloruske granice u pokušaju da se preseku putevi isporuke stranog oružja vladi Vladimira Zelenskog, sugerisao je Generalštab.

Ruske trupe počele su da stižu u Belorusiju prošle nedelje kako bi postale deo zajedničkih odbrambenih snaga koje su nedavno najavile Moskva i Minsk. Beloruske vlasti su saopštile da su pristale da ugoste više ruskih vojnika na svojoj teritoriji zbog pojačane agresije Kijeva i zapadnih zemalja.

Planirano je da Rusija u Belorusiju pošalje 9.000 vojnika, oko 170 tenkova i do 100 komada artiljerijskog oružja, saopštio je u ponedeljak Valerij Revenko, pomoćnik beloruskog ministra odbrane. On nije rekao ništa o mogućnosti da zajednička grupacija učestvuje u ofanzivi na Ukrajinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike