Izrael ponovo napao Siriju raketama: Ciljane mete u blizini prestonice! (FOTO)

22.10.2022

09:17

0

Protivvazdušna odbrana uspela je da odbije projektile

Izrael ponovo napao Siriju raketama: Ciljane mete u blizini prestonice! (FOTO)
Raketni napad (Ilustracija) - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Sirijska protivvazdušna odbrana aktivirana je da odbije izraelski raketni napad u blizini Damaska, javili su sirijski državni mediji u petak kasno uveče, nekoliko nedelja nakon što je Izrael sa više od 10 raketa gađao dva glavna aerodroma u zemlji.

Prema neimenovanom zvaničniku kojeg citira Sirijska arapska novinska agencija (SANA), vojska je odgovorila na napad u blizini glavnog grada oko 23 sata po lokalnom vremenu.

- Izraelski neprijatelj je izveo vazdušnu agresiju raketama iz severoistočnog pravca Galilejskog jezera, a naši mediji protivvazdušne odbrane su se suprotstavili projektilima i oborili većinu njih - rekao je vojni izvor, dodajući da su „gubici bili ograničeni na materijale".

 

 

Iako u napadima u petak nije bilo prijavljenih žrtava, Izrael je pokrenuo nekoliko vazdušnih napada na sirijsku teritoriju poslednjih nedelja, pri čemu je jedan ubio najmanje pet sirijskih vojnika sredinom septembra, navodi SANA. Izraelske odbrambene snage takođe su prošlog meseca bombardovale međunarodni aerodrom Alep u dva navrata u roku od nekoliko dana i gađale projektilima veliki civilni aerodrom u prestonici.

Aerodrom u Damasku je prethodno isključen iz upotrebe izraelskim vazdušnim napadom u junu, primoravajući ga da privremeno preusmeri sav saobraćaj ka Alepu.

Izrael je više puta bombardovao Siriju tokom decenijske borbe ove zemlje protiv džihadističkih pobunjenika, često iz libanskog vazdušnog prostora ili okupirane Golanske visoravni, i iako retko potvrđuje takve operacije, zvaničnici često navode navodnu pretnju koju predstavljaju iranski borci raspoređeni da pomognu sirijskim snagama.

Bivši premijer Benjamin Netanjahu je, međutim, ranije naznačio da je njegova zemlja izvela „stotine" vazdušnih napada na sirijsku teritoriju, koji se periodično nastavljaju otkako je on napustio funkciju prošle godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike