Netanjahu kritikovao vladu Izraela: Stav prema Rusiji je opasna greška, oružje poslato Ukrajini moglo bi da završi u Iranu

19.10.2022

10:35

0

Bivšem premijeru se ne sviđa ono što aktuelna vlast radi

Netanjahu kritikovao vladu Izraela: Stav prema Rusiji je opasna greška, oružje poslato Ukrajini moglo bi da završi u Iranu
netanijahu - Copyright AP Photo/Maya Alleruzzo, File

U intervjuu za MSNBC objavljenom u utorak opozicioni lider i bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je da bi svako oružje koje se iz njegove zemlje pošalje Ukrajini moglo da završi u iranskim rukama.

Netanjahu je naglasio da veruje da je trenutna izraelska politika prema ratu Ukrajine i Rusije „razborita“, ukazujući na prihvatanje izbeglica i pružanje humanitarne pomoći.

Bivši premijer je, međutim, kritikovao ideju da se Ukrajini obezbedi oružje.

- Po pitanju oružja uvek postoji mogućnost, a to se dešavalo iznova i iznova, da oružje koje smo isporučili na jednom bojnom polju završi u iranskim rukama upotrebljeno protiv nas. Na Golanskoj visoravni, gde pokušavamo da sprečimo Iran da stvori drugi libanski front, drugi teroristički front protiv nas, nailazimo na izraelsko oružje - rekao je on.

Netanjahu je dodao da smatra da je najveća opasnost sukoba u Ukrajini to što bi on mogao da se proširi i postane „globalni sukob“ koji uključuje moguću upotrebu nuklearnog oružja.

Benjamin Netanjahu; Profimedia
 

- Mislim da nema velike razlike u tome da li je u pitanju taktičko nuklearno oružje ili strateško nuklearno oružje, taj prag nije pređen 77 godina i mislim da su trenutno potrebni kombinacija čvrstine i razboritosti da bi se osiguralo da se ovaj sukob završava i da se sigurno neće širiti - kazao je on.

Netanjahu je u julu kritikovao aktuelnu vladu zbog načina upravljanja diplomatskim odnosima usred sukoba, nazivajući situaciju „opasnom krizom u odnosima između Rusije i Izraela“.

Bivši premijer je tvrdio da je Izrael vodio „promišljen, uravnotežen i odgovoran odnos sa Rusijom" sve do sadašnje vlade, direktno kritikujući premijera Jaira Lapida koji se protivi ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

- Ovo se dešava zbog kombinacije amaterizma, neodgovornosti i arogancije - rekao je tada Netanjahu, pozivajući Lapida i ministra odbrane Benija Ganca da „prestanu sa vikom“.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike