Interpol pokrenuo policijski metaverzum: Kriminalci više neće biti sigurni ni na internetu

21.10.2022

14:46

0

Izvršni direktor Interpola za tehnologiju i inovacije, Madan Oberoj, insistira da se „sva dela koja su kriminalizovana“ van mreže „smatraju zločinima kada su počinjena u virtuelnom svetu“

Interpol pokrenuo policijski metaverzum: Kriminalci više neće biti sigurni ni na internetu
AP21323330231494 - Copyright AP Photo/Laurent Cipriani, File

Interpol je pokrenuo prvi metaverzum za sprovođenje zakona. Kako neki zločini počinjeni u fizičkom svetu još uvek nisu regulisani u virtuelnom prostoru, počinioci već koriste relativno bezakonje onlajn, zaključuje organizacija.

Interpol je lansirao platformu tokom 90. Generalne skupštine u Nju Delhiju u četvrtak. U saopštenju objavljenom na svojoj veb-stranici, međunarodno policijsko telo objasnilo je da korisnici novog metaverzuma mogu da obiđu virtuelno kreirano sedište Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu u Francuskoj, da komuniciraju sa drugim službenicima i pohađaju kurseve obuke iz forenzičke istrage, kao i druge kurseve za izgradnju policijskih sposobnosti.

Izvršni direktor Interpola za tehnologiju i inovacije, Madan Oberoj, insistira da se „sva dela koja su kriminalizovana“ van mreže „smatraju zločinima kada su počinjena u virtuelnom svetu“. Oberoj je naglasio i važnost odsecanja „budućih kriminalnih tržišta pre nego što se u potpunosti formiraju“.

Takozvani Metaverzum je izgrađen na ideji da se internet razvija u jedinstven virtuelni prostor koji koristi tehnologiju virtuelne ili izmenjene stvarnosti, koja je dostupna korisnicima preko VR ili AR slušalica.

Nekoliko kompanija već je pokušalo da stvori sopstvenu verziju ovog onlajn sveta, uključujući Metu Marka Zakerberga, koja razvija sopstvenu platformu pod nazivom Horajzon vorlds.

- Kriminalci već počinju da eksploatišu Metaverzum - upozorio je Interpol u saopštenju od četvrtka. Organizacija sarađuje sa Svetskim ekonomskim forumom, Metom i Majkrosoftom u pripremama za borbu protiv kriminala u novonastalim prostorima.

Interpol kaže da će, kako broj korisnika Metaverzuma raste, tako rasti i lista mogućih krivičnih dela, koja će potencijalno uključivati prekršaje kao što su krađa podataka, pranje novca, finansijske prevare, falsifikovanje, ransomver, fišing, pa čak i seksualni napad i uznemiravanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike