Milijarder prodao privatni avion: Klimatski aktivisti ga prisilili da odustane od zveri vredne 73 miliona dolara

21.10.2022

11:26

0

Mediji navode da je Arno često koristio svoj avion, a u izveštaju Forbsa za 2019. tvrdi se da je putovao njime najmanje jednom mesečno

Milijarder prodao privatni avion: Klimatski aktivisti ga prisilili da odustane od zveri vredne 73 miliona dolara
profimedia-0404021932 - Copyright Profimedia

Bernar Arno, vlasnik brenda luksuzne robe Luj Viton, rekao je u ponedeljak za francuski radio „Klasik" da je prodao svoj privatni avion.

- Kompanija je imala avion i mi smo ga prodali. Sada niko ne može da vidi kuda idem jer sada iznajmljujem avione - rekao je Arno medijima.

Ovaj potez je usledio nakon što su Tviter preplavili nalozi kao što su „i_fly_Bernard“ i „laviondebernard“, koji su pratili Arnoov privatni avion i izveštavali o njegovom ugljeničnom otisku ili atmosferskom zagađenju koje je izazvao.

Avion, kanadski Bombardier Global 7500, trenutno je navodno najveći poslovni mlaznjak na tržištu. Prema Rojtersu, cena novog Bombardier 7500 bila je 73 miliona dolara još 2019. Iznajmljivanje košta oko 10.650 dolara na sat, prema veb-stranici Paramount Business Jet.

Mediji navode da je Arno često koristio svoj avion, a u izveštaju Forbsa za 2019. tvrdi se da je putovao privatnim avionom najmanje jednom mesečno.

Arnoov sin, Antoan Arno, rekao je u istom radio-intervjuu da to što drugi ljudi znaju gde se nalazi avion kompanije nije samo nezgodno, već je i loše za poslovanje.

Profimedia
Bernar Arno

- Nije baš dobro što naši konkurenti u svakom trenutku mogu da znaju gde smo. To može da im da ideje, kao i da oda tragove - naveo je on.

Arnoovo bogatstvo procenjuje se na oko 134 milijarde dolara, što ga čini trećim najbogatijim čovekom na svetu posle osnivača Tesle i SpejsEksa Ilona Maska i vlasnika Amazona Džefa Bezosa, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Musk takođe ima brojne „pratioce“ na Tviteru koji pažljivo prate njegova putovanja. Prošle godine američki student je otvorio Tviter nalog „ElonJet“ da prati Maskov privatni avion koristeći javno dostupne informacije o vazdušnom saobraćaju. Milijarder je ponudio tinejdžeru 5.000 dolara da zatvori nalog, ali mu je on umesto toga tražio 50.000 dolara, na šta Mask nije odgovorio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike