Američki milijarder predlaže: Ukrajina da prizna da je Krim ruski i da se odrekne NATO

19.10.2022

16:56

0

Autor: N. Pavlović

Biznismen izneo "nepopularno mišljenje"

Američki milijarder predlaže: Ukrajina da prizna da je Krim ruski i da se odrekne NATO
akman - Copyright AP Photo/Richard Drew

- Ukrajina bi trebalo da prepozna Krim kao deo Rusije i odustane od članstva u NATO zarad mira - rekao je američki milijarder Bil Akman, biznismen specijalizovan za hedž fondove.

Baš kao i bogataš Ilon Mask, koji je nedavno na Tviteru predložio svoje rešenje ukrajinskog pitanja, i Akman se našao na meti mnogih kritičara jer smatra da Kijev mora da se odrekne dela teritorije kako bi se zaustavio rat.

- Krim je bio deo Rusije do 1954. i uglavnom se sastoji od etničkih Rusa zbog čega svet očigledno nije mnogo mario kada ga je Rusija anektirala 2014 - tvitovao je Akman, izvršni direktor firme "Pershing Square Capital Management".

On smatra da granice treba da se vrate na stanje kakve su bile pre 24. februara. Prema njegovom mišljenju, Zapad bi trebalo Kijevu da pomogne u oporavku, ali bi Ukrajina morala da ostane van NATO.

- Hiljade života bi bilo spaseno, a resursi bi mogli da budi iskorišćeni za obnovu Ukrajine više nego u ratne svrhe u sukobu koji će dovesti samo do još više uništenja i smrti. Ukoliko postoji izvodljiv put ka miru, treba da ga sledimo. Svakog novog dana konflikta raste rizik po ceo svet - poručio je.

Nakon toga je na Tviteru istakao da su mnogi osuli paljbu po njemu zbog stava koji je izneo.

- Ja pitam da li je Ukrajini bolje u ratu koji se produžava i vodi do još nekoliko hiljada mrtvih i uništenja zemlje ili neka vrsta sporazuma ima smisla? Ja ni u kom smislu nisam stručnjak. Samo me rastužuje da vidim smrt i destrukciju bez ikakve naznake da će tome doći kraj ili prilike ka rešenju - rekao je.

Kako je dodao, prilikom pregovora obe strane moraju nečega da se odreknu ili nema mogućnosti za rešenje problema.

- U čemu to obe strane mogu da popuste da je svima prihvatljivo? Šta propuštam u mojoj analizi? Koje bolje ideje vi imate? - upitao je Akman.

Milijarder nije prva javna ličnost koja je predlagala da se što pre sedne za pregovarački sto ili da se Ukrajina odrekne želje za NATO.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike