Kretanje je ograničeno: Putin uveo posebne mere i u pograničnim oblastima Rusije

19.10.2022

13:13

0

Autor: 24sedam

Situacija se zaoštrava i na teritoriji Rusije

Kretanje je ograničeno: Putin uveo posebne mere i u pograničnim oblastima Rusije
putin - Copyright Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U pograničnim regionima Rusije uvodi se "srednji nivo reagovanja", a u ostalim regionima Centralne i Južne federalne oblasti Rusije uvodi se nivo povećane gotovosti, navedeno je u ukazu koji je u sredu potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Pod tim se podrazumeva i poseban režim ulaska na teritoriju i njenog napuštanja, kao i da ograničavaju slobodu kretanja teritorijom. Takođe, u tim regionima će biti omogućeno ograničavanje saobraćaja i njegov nadzor.

"Srednji nivo reagovanja" važi za teritorije Krima, Sevastopolja, Krasnodarskog kraja, Belgorodsku, Brajnsku, Voronešku, Kursku i Rostovsku oblast, sledi iz ukaza koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

U okviru tog režima, organi će imati pravo da sprovode mobilizaciju u ekonomiji, navedeno je u ukazu.

Regionalni i lokalni organi vlasti mogu da sprovode posebne aktivnosti u okviru teritorijalne odbrane, civilne odbrane i zaštite stanovništva i teritorija od vanrednih situacija prirodnog i tehnogenog karaktera.

Organi vlasti dobijaju i ovlašćenje za realizovanje mera kojima se odgovara na potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije i drugih vojnih formacija, organa i stanovništva.

Šefovi i izvršni organi vlasti u tim regionima moći će, takođe, da pojačavaju zaštitu javnog reda i mere bezbednosti, da pojačavaju zaštitu vojnih objekata i drugih važnih objekata u sferi saobraćaja, komunikacija, energetike, kao i objekata potencijalno opasnih za prirodu, život i zdravlje ljudi.

Oni će, takođe, moći da uvode poseban režim rada objekata koji osiguravaju funkcionisanje saobraćaja i komunikacije, objekata energetike, kao i objekata koji predstavljaju potencijalnu opasnost za život i zdravlje ljudi i za životnu sredinu.

Vlasti će imati pravo da privremeno raseljavaju građane na bezbedna područja, obavezno im obezbeđujući stambeni prostor, stacionarni ili privremeni.

AP Photo, File
 

Organi vlasti će, kako se navodi u ukazu, moći da uvode i održavaju poseban režim ulaska na teritoriju i njenog napuštanja, kao i da ograničavaju slobodu kretanja teritorijom. Takođe, u tim regionima će biti omogućeno ograničavanje saobraćaja i njegov nadzor.

Još jedno od novih ovlašćenja regionalnih vlasti jeste pravo uvođenja kontrole rada objekata koji obezbeđuju funkcionisanje saobraćaja, komunikacije i veze, rada štamparija, računarskih centara i automatizovanih sistema i korišćenje njihovog rada za potrebe odbrane.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike