"Afera Kurc" i dalje trese Austriju! Teške optužbe Šmita na račun bivšeg kancelara: Tražio je da svu krivicu preuzmem na sebe

19.10.2022

05:13

0

Kurc je tražio od Šmita da mu preda bekapove četova, rekavši da želi da spreči posledice po OVP i celu zemlju

"Afera Kurc" i dalje trese Austriju! Teške optužbe Šmita na račun bivšeg kancelara: Tražio je da svu krivicu preuzmem na sebe
Sebastijan Kurc - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

U istrazi protiv nekadašnjeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca došlo je do preokreta pošto su u javnost dospele informacije da jedan od njegovih bliskih saradnika traži status svedoka i iznosi brojne optužbe na njegov račun.


Bivši šef OeBAG, državnog holdinga koji upravlja ulaganjima, Tomas Šmit, optužio je Kurca i traži status krunskog svedoka od tužilaštva za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije.

 

 


Šmit je, kako prenose mediji izvode iz iskaza tužilaštvu, rekao da je Kurc od njega, kada je pokrenuta istraga, tražio da svu krivicu preuzme na sebe.

- On me je zbog pretresa kabineta u vladi i stanova pozvao i rekao da treba da napravim pisano saopštenje u kojem bi stajalo da on nema nikakve veze sa optužbama koje su predmet istrage i da preuzmem svu krivicu na sebe - samo je jedan deo škakljivog Šmitovog iskaza.

Preneo je da se sastao sa Kurcom u zdanju Političke akademije Narodne partije Austrije (OVP), gde je nekadašnjem prijatelju rekao da nije znao da postoje "bekapovi" njihovog dopisivanja koje je predmet istrage.

Kurc je tražio od Šmita da mu preda bekapove četova, rekavši da želi da spreči posledice po OVP i celu zemlju.

 

 

AP Photo/Darko Bandic
 

 


Šmit tvrdi da je Kurc insistirao da mu preda sve snimljene četove i sa njegovim saradnicima.

Tužilaštvu je dalje rekao da je, dok je bio generalni sekretar u Ministarstvu finansija, finansijski pomagao OVP i Kurca, koristeći resurse ministarstva, a sa ciljem podsticanja Kurcovog napredovanja.

Objasnio je da je Ministarstvo plaćalo oglase u predizbornoj kampanji 2017, ali i medije za pisanje po nalogu budućeg lidera OVP.

To se tiče optužbi u vezi s manipulacijama istraživanja instituta Karmasin koja su objavljivana u dnevniku "Esterajh".

Kurc u to vreme nije mogao da iz stranačke kase finansira takvu "kampanju", jer nije bio lider stranke i borio se za preuzimanje te dužnosti.

Šmit je optužio i aktuelnog predsednika parlamenta Volfganga Sobotku za intervenisanje kod Ministarstva finansija zbog provere poreskih vlasti u Alojz Mok institutu.

Inače, Šmit je ove teške optužbe izneo Tužilaštvu 21. juna ove godine, tražeći status krunskog svedoka.

- Radili smo stvari koje nismo smeli da radimo - rekao je on.

Tomas Šmit važio je za jednog od bliskih Kurcovih saradnika.

Od 2015. on je bio generalni sekretar u Ministarstvu finansija, gde je od 2013. radio kao šef kabineta.

Njega tužilaštvo tereti da je, između ostalog, od novca poreskih obveznika finansirao ilegalne dogovore o oglašavanju i istraživanjima sa medijskom grupacijom "Esterajh".

Fingiranim i lažnim istraživanjima javnog mnjenjam Kurc, koji je tada bio ministar spoljnih poslova, pobedio je u unutarstranačkoj borbi Rajholda Miterlenera i preuzeo stranku.

Aprila 2019. Šmit je postavljen za šefa OeBAG-a, a samo par nedelja kasnije u javnost je dospela afera "Ibica" oko tadašnjeg vicekancelara i dotadašnjeg lidera Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea, usled koje je okončana koalicioni vlada i pokrenuta istraga protiv njenih članova zbog nedozvoljenog dogovaranja o postavljanju na visoke funkcije u državnim kompanijama.

Šmit je izbrisao sve poruke sa svog telefona, ali istražni organi su posle nekoliko meseci pronašli bekapove, nakon čega su u javnost isplivali kompromitujući četovi.

Usled objave sadržaja četova Kurc je bio prinuđen da podnese ostavku, pošto je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv njega zbog sumnje u proneveru i korupciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike