Estonija označila Rusiju kao „terorističku državu": Parlament izglasao skandaloznu deklaraciju!

18.10.2022

17:14

0

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je kolektivni Zapad da proglasi Rusiju „državom sponzorom terora“, ali je samo nekoliko zemalja poslušalo je njegov poziv

Estonija označila Rusiju kao „terorističku državu": Parlament izglasao skandaloznu deklaraciju!
AP22103458665488 - Copyright AP Photo/Raul Mee

Estonski parlament glasao je u utorak da se Rusija označi kao „teroristički režim“, osuđujući njenu „agresiju“ na Ukrajinu i pozivajući zvaničnike Kremlja da se suoče sa međunarodnim tribunalom. Ovaj proglas odražava sličnu deklaraciju evropskih birokrata prošle nedelje.

Saopštenje je usvojeno sa 88 glasova u parlamentu zemlje koji ima 101 mesto. U aprilu je parlament već optužio Rusiju za „ratne zločine i genocid“, navodeći „zverstva“ koja je Moskva odbacila kao „provokacije“, a izveštaji sugerišu da su možda delo ukrajinskih bezbednosnih snaga.

U deklaraciji od utorka ponovljene su optužbe za „genocid“, a međunarodni tribunal pozvan je da kazni ruske zvaničnike. Takođe se zahtevaju dalje sankcije EU Moskvi i vojna pomoć NATO Ukrajini. U njoj se nedavna vojna mobilizacija Rusije naziva „zločinom protiv mira“ i poziva se na uklanjanje zemlje iz Saveta bezbednosti UN, što bi pravno bilo nemoguće sprovesti.

Deklaracija je usledila nakon što je prošlog četvrtka sličnu rezoluciju usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE). Rusija je napustila evropsku nevladinu organizaciju u martu, nazvavši je „pogodnom platformom za informativne i političke kampanje NATO“. Slične predloge usvojila su i zakonodavna tela Letonije i Litvanije.

Dok je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao kolektivni Zapad da proglasi Rusiju „državom sponzorom terora“, samo nekoliko zemalja poslušalo je njegov poziv, a njihove akcije su ograničene na simbolične gestove. Oni koji imaju moć da sprovedu stvarne antiterorističke sankcije protiv drugih država, poput SAD, odbili su da preduzmu ovaj korak.

Američki predsednik Džozef Bajden jednostavno je odgovorio sa „ne“ kada su ga prošlog meseca pitali da li će primeniti ovu etiketu na Rusiju, a Bela kuća je naknadno dodala da to neće biti „najefikasniji ili najjači put napred“ i da će izazvati pravne probleme za organizacije koje rade na izvozu ruskog i ukrajinskog žita iz ukrajinskih luka.

Međutim, Evropski parlament će u novembru glasati o „priznavanju Rusije kao državnog sponzora terorizma“, objavio je u ponedeljak blok evropskih konzervativaca i reformista na Tviteru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike