Fotografija golih migranata podgrejala tenzije između Grčke i Turske: Susedi se međusobno optužuju, planeta šokirana prizorom (FOTO)

18.10.2022

15:30

0

Grčki ministar za migracije podelio je sliku na Tviteru, a ubrzo zatim usledio je oštar odgovor Ankare

Fotografija golih migranata podgrejala tenzije između Grčke i Turske: Susedi se međusobno optužuju, planeta šokirana prizorom (FOTO)
profimedia-0591557726 - Copyright Profimedia

Skoro 100 migranata koji su pronađeni goli u blizini granice između Grčke i Turske izazvalo je novi spor među susedima čiji su odnosi ionako zategnuti i pozive na hitnu istragu.

Dve zemlje su jedna drugu okrivile za maltretiranje 92 muškarca nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije koje su šokirale ljude u zemlji i inostranstvu.

Grčki ministar za migracije Notis Mitarači podelio je fotografiju na kojoj se vidi grupa muškaraca bez odeće sa zamagljenim licima, od kojih neki čuče i pokrivaju svoje genitalije. I dalje nije jasno zašto su muškarci bili bez odeće.

- Ponašanje Turske prema 92 migranta koje smo danas spasili na granici sramota je za civilizaciju. Očekujemo da Ankara istraži incident i konačno zaštiti svoje granice sa EU - naveo je on na Tviteru.

Grčka policija saopštila je da je muškarce pronašla u petak u blizini reke Evros, koja služi kao granica između Grčke i Turske. Policija je saopštila da je istraga pokazala da su muškarci putovali preko reke u Grčku u gumenim čamcima.

 

 

Grčki ministar za zaštitu građana Takis ​​Teodorikakos rekao je u nedelju da izveštaji sugerišu da ih je tamo odvela turska vojna policija, prenosi Rojters.

Fronteks, granična agencija Evropske unije, pomogla je u spasavanju 92 muškarca, od kojih su neki imali „vidljive povrede“, rekla je portparolka Katažina Volkman u saopštenju poslatom imejlom.

Fronteks je odmah kancelariji agencije za osnovna prava prijavio da je došlo do „potencijalnog kršenja osnovnih prava“, dodala je ona.

Ismail Čatakli, turski ministar unutrašnjih poslova, odbacio je optužbe da je njegova zemlja odgovorna.

- Pošto niste mogli da nađete nijedan slučaj kršenja ljudskih prava sa naše strane, samo pokušavate da razotkrijete sliku svoje okrutnosti kao da je Turska odgovorna za to - napisao je on u direktnom odgovoru Mitaračiju na Tviteru.

 

 

Fahretin Altun, direktor za komunikacije turske vlade, otišao je korak dalje u nedelju, rekavši da su tvrdnje da Turska treba da snosi odgovornost proizvod „grčke mašine za lažne vesti“.

- Grčka je još jednom pokazala celom svetu da čak ni ne poštuje dostojanstvo ovih potlačenih ljudi, objavljivanjem fotografije izbeglica koje je deportovala, iznuđujući njihove lične stvari - naveo je on na Tviteru.

 

 

Ubrzo zatim Ministarstvo za migracije Grčke oglasilo se saopštenjem.

- Slučaj je u ovom trenutku u nadležnosti Ministarstva civilne zaštite. Dalji komentari mogu se očekivati od Ministarstva za migracije i azil nakon što ih dobije od Evropske Službe prijema i identifikacija u narednim danima - navodi se u saopštenju.

Turska vlada nije odmah odgovorila na zahteve za komentar.

UNHCR, agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice, saopštila je u nedelju da je „duboko uznemirena šokantnim izveštajima i slikama 92 osobe, za koje se navodi da su pronađene na grčko-turskoj kopnenoj granici, bez odeće“.

- Osuđujemo tako okrutno i ponižavajuće postupanje i pozivamo na potpunu istragu ovog incidenta - navodi se u tvitu.

 

 

Ilegalna migracija na teritoriju Evropske unije sve je veći problem. Skoro 230.000 "ilegalnih ulazaka" otkriveno je na granicama EU u prvih devet meseci ove godine, prema Fronteksu, što je povećanje od 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine i najveći broj od 2016.

Grčka je ćlanica EU, što znači da se pridržava pravila o slobodnom kretanju ljudi u 27 zemalja članica i zajedničkih protokola o rešavanju ilegalnih migracija, dok Turska nije.

Turska je, međutim, 2016. potpisala sporazum sa EU o smanjenju i kontroli priliva migranata u Evropu u zamenu za isplatu pomoći u iznosu od više milijardi evra.

Turska i Grčka, obe članice NATO, obično se sukobljavaju oko brojnih političkih i bezbednosnih pitanja, pogoršanih nerešenim istorijskim sporovima oko teritorije i prava na istraživanje energije.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je prošlog meseca da je njegov turski kolega, predsednik Redžep Tajip Erdogan, dao „neprihvatljive“ komentare kada je doveo u pitanje suverenitet Grčke nad Egejskim morem.

Erdogan je nekoliko dana ranije optužio Grčku za okupaciju demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru i rekao da će „učiniti ono što je neophodno“, ne otkrivajući šta je time hteo da kaže.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike