Medvedev više ne bira reči: Ako Izrael pošalje oružje Kijevu, taj potez bi doveo do kolapsa bilateralnih odnosa

17.10.2022

21:23

0

Autor: 24sedam

- Da ne pominjem da je banderovski ološ bio i ostao nacistički - naglasio je on, misleći na Ukrajince koji imaju slabu tačku na Stepana Banderu

Medvedev više ne bira reči: Ako Izrael pošalje oružje Kijevu, taj potez bi doveo do kolapsa bilateralnih odnosa
Dmitrij Medvedev - Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ako bi Izrael podržao Ukrajinu oružjem, to bi bilo štetno za odnose sa Moskvom, upozorio je u Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i nekadašnji predsednik Rusije, nakon što je izraelski ministar za dijasporu Nahman Šaj izjavio da je vreme da zemlja pruži Ukrajini oružje kao članici NATO-a.

Pišući na svom Telegram kanalu, Medvedev je osudio potencijalnu odluku Izraela da isporuči oružje Ukrajini kao „krajnje nepromišljenu“, dodajući da bi „to uništilo sve međudržavne odnose između naših zemalja“.

- Da ne pominjem da je banderovski ološ bio i ostao nacistički -  naglasio je on, misleći na Ukrajince koji imaju slabu tačku na Stepana Banderu, kontroverznog ukrajinskog "nacionalnog heroja" koji je sarađivao sa nacističkim režimom tokom Drugog svetskog rata.

Medvedev je otišao dalje navodeći da bi Izrael, ako bi takvim ljudima dao oružje, mogao ići čak do toga da Banderu i Romana Šuheviča, još jednog ozloglašenog saradnika ukrajinskih nacista, proglasi svojim nacionalnim herojima.

Pixabay
 

Komentari Medvedeva usledili su nakon što je Šaj izrazio podršku ukrajinskoj vojsci. U tvitu u nedelju, zvaničnik, pozivajući se na navodne isporuke iranskih balističkih projektila Rusiji, što su optužbe koje je Teheran demantovao, tvrdi da „više nema sumnje gde Izrael treba da stoji u ovom krvavom sukobu“.

- Došlo je vreme da i Ukrajina dobije vojnu pomoć, kao što pružaju SAD i zemlje NATO - naveo je on.

Otkako je Rusija poslala trupe u susednu državu krajem februara, Izrael je poslao humanitarnu pomoć Ukrajini i osudio akcije Moskve. Međutim, nikada nije uveo sankcije Rusiji, te je podržao Kijev samo nesmrtonosnom pomoći.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File

U međuvremenu, Ukrajina je zatražila od Izraela svoj protivraketni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola", a Tel Aviv je do sada odbijao da udovolji tom zahtevu. Tvrdi se da tehnologija koja brani malu državu Izrael neće delovati na tako velikoj teritoriji kao što je Ukrajina. Takav odgovor nije se dopao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, koji je krajem septembra izjavio da je „u šoku“ zbog ovakvog stava.

Prema podacima izraelskog Centralnog biroa za statistiku, postoji oko 1,3 miliona izraelskih građana koji govore ruski, ili 15% ukupne populacije, a Rusija je dom za jednu od najvećih jevrejskih zajednica na svetu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike