Teške optužbe za rođaka kraljice Elizabete: Seksualno zlostavljao dečaka (11) u domu?!

17.10.2022

10:14

0

Autor: M.M.

Artur Smit tvrdi da ga je Lord Mauntbaten zlostavljao 1977. godine u zloglasnom domu Kincora u Severnoj Irskoj

Teške optužbe za rođaka kraljice Elizabete: Seksualno zlostavljao dečaka (11) u domu?!
lord Mauntbaten - Copyright Profimedia

Pokojni rođak kraljice Elizabete II, Lord Mauntbaten osuđen je zbog seksualnog zlostavljanja jedanaestogodišnjeg dečaka u domu za decu. Iako je umro pre 43 godine, rasvetljavanjem slučaja odlučeno je da bude osuđen.

Artur Smit (56) tvrdi da ga je Lord seksualno zlostavljao daleke 1977. godine, kada je imao 11 godina, u zloglasnom domu Kincora u Severnoj Irskoj. 

Lord Mauntbaten je bio ujak princa Filipa i rođak Kralja Džordža VI, oca kraljice Elizabete. On je ubijen dve godine kasnije kada je IRA postavila bombu na njegovu jahtu.

Kako prenosi Mail Online, Viši sud u Belfastu bi trebalo da sasluša navode da je Lord zlostavljao dečaka u ozloglašenom domu poznatom po brojnim optužbama za zlostavljanje.

Dom poznat po zlostavljanju dece

Pre pet godina javnom istragom otkriveno je da je najmanje 39 dečaka zlostavljano u Kincori, a od tada je prošlo četiri decenije. Istraga je kritikovala vlast zbog nereagovanja, a policijski ombudsman Severne Irske je prošle godine osudio Kraljevsku policiju u Alsteru zbog lošeg odgovora na žalbe u to vreme.

"Zver iz Kincore" ga upoznao sa Lordom

Smit tvrdi da ga je prvi zlostavljao zaposleni u domu, Vilijam Mekrat, poznatiji kao "Zver iz Kincore". On je tvrdio da ga je upravo Mekgrat upoznao sa nepoznatim muškarcem 1977. godine, koji ga je dva puta zlostavljao.

- Mekgrat mi je rekao da ću upoznati posebnog prijatelja. Zatim me odveo u jednu sobu, veliku sa ogromnim stolom. Nije rekao kako se zove taj muškarac. Naterao me da se prvo istuširam- ispričao je Smit, a prenosi Daily Mail Ime "posebnog prijatelja" nikada nije pomenuto.

Smit je dalje tvrdio da je je shvatio ko je njegov zlostavljač 1979. godine kada je stigla vest o ubistvu Lorda Mauntbatena. 

"Ne zaboravljate onog ko vas je zlostavljao"

Gospodin Smit, koji danas živi u Australiji, dodao je i sledeće:

- Ne zaboravljate onoga ko vas je zlostavljao. Verujte mi. Potisnete, ali ne zaboravljate. Ćutao sam godinama i osećao sramotu zbog onoga što se dogodilo. Sada želim mir.

Građanski sudski postupak protiv Lorda Mountbatena je takođe protiv brojnih institucija Severne Irske, uključujući Ministarstvo zdravlja i šefa policijske službe Severne Irske.

Advokat gospodina Smita, Kevin Vinters, rekao je da bi ovaj slučaj mogao da bude veoma nepopularan u svetu, zbog smrti kraljice Elizabete II, i da bi mogao da baci loše svetlo na kraljevsku porodicu.

 - Ovo je prvi put da je neko istupio da iznese optužbe protiv lorda Mountbatena pred sudom. Ta odluka nije doneta olako. Jasno je  da će to biti duboko nepopularan slučaj kod mnogih ljudi, koji će se pojaviti u roku od nekoliko nedelja nakon smrti kraljice. Međutim, sudski sporovi koji uključuju mentalno, fizičko i seksualno zlostavljanje ne vode se da bi se namerno vređala osetljivost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike