Nakon jezivog slučaja zlostavljanja devojčice Grčka na nogama: Slaba prevencija - nastavnici neodlučni, malo psihologa i socijalnih radnika

17.10.2022

21:52

0

Autor: I. P.

U nedavnom istraživanju dece uzrasta od 11, 13 i 16 godina, njih 76,37 odsto je reklo da je doživelo zlostavljanje, a 15,84 odsto je iskusilo seksualno zlostavljanje

Nakon jezivog slučaja zlostavljanja devojčice Grčka na nogama: Slaba prevencija - nastavnici neodlučni, malo psihologa i socijalnih radnika
Ilustracija - Copyright Profmedia

Slučaj seksualnog zlostavljanja 12-godišnjakinje u Atini i njene majke optužene za podvođenje izazvao je javnu debatu u Grčkoj o nedostacima prevencije u vezi sa zlostavljanjem dece.

U nedavnom istraživanju dece uzrasta od 11, 13 i 16 godina (BECAN Epidemiological Studi), nih 76,37 odsto je reklo da je doživelo zlostavljanje, a 15,84 odsto je iskusilo seksualno zlostavljanje.

- Škola je mesto gde se deca socijalizuju, gde provode veći deo dana. Pravni okvir o nasilju u porodici stavlja nastavnike u centar procesa zaštite deteta - rekla je za Kathimerini klinički psiholog Tinia Apergi.

Svedočenja nastavnika i dokazi socijalnih agencija pokazuju da su nastavnici neodlučni, dok je broj psihologa i socijalnih radnika nedovoljan.

Zakon je jasan - rekla je Elektra Koutsoukou, advokat sa doktoratom iz prava dece i saradnica ELIZA društva protiv zlostavljanja dece. Ona je dodala da nastavnici, kada su obavešteni o nasilju u porodici nad učenikom, moraju odmah o tome da obaveste direktora škole, koji zauzvrat mora prijaviti prekršaj nadležnom javnom tužiocu ili najbližem policijskom organu.

Kada se pojave zabrinjavajući znaci, prvi korak je da obavestite roditelje. Međutim, ponekad su roditelji uzrok problema. A da bi psiholog video dete, potrebno je odobrenje roditelja.

Podaci Ministarstva prosvete pokazuju da postoji 2.996 psihologa i socijalnih radnika za 13.201 opšteobrazovnu školu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike