Ko je ovde terorističko društvo? U SAD za dve i po godine 88 pucnjava u školama: Za to vreme u Rusiji četiri incidenta (FOTO)

13.10.2022

08:26

0

Autor: 24sedam

Samo u prethodne dve i po godine u američkim školama dogodilo se 88 pucnjava

Ko je ovde terorističko društvo? U SAD za dve i po godine 88 pucnjava u školama: Za to vreme u Rusiji četiri incidenta (FOTO)
pucnjava profimedia-0660394301 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

SAD su ovih dana odlučivale o tome da li je Rusija terorističko društvo, te iako je američki predsednik Džozef Bajden javno izneo stav da se ne može tako okarakterisati, spekulisalo se o mnogim potezima vlasti i samih građana ove zemlje. Kako podaci govore, upravo je SAD primer širenja terorizma, a najviše među mladima.

Samo u prethodne dve i po godine u američkim školama dogodilo se 88 pucnjava, od kojih je najsmrtonosnija bila u teksaškom gradu Uvaldeu, kada je 18-godišnji napadač ubio 19 školaraca mlađih od 10 godina i dva učitelja.

Naspram te brojke od 88, u Rusiji su se dogodile četiri školske pucnjave od početka 2020. godine.

Na osnovu statističkih podataka za situaciju u Rusiji i tamošnje brojke može se reći da se količina incidenata može okarakterisati kao slučajnost, iako se primećuje porast jer je na primer za 10 godina, odnosno od 2010-2020. godine bilo "samo" tri školske pucnjave.

Ova tema upravo je jedna je od najvećih "rak rana" američke države, a na mapi stranice "geokutak" je prikazano više od 700 pucnjava koje su se dogodile u poslednjih 130 godina. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Više od polovine te brojke, odnosno 382 pucnjave dogodile su se samo u periodu od 2010. do danas, što nas dovodi do brojke od 30 pucnjava na godišnjem nivou, u proseku.

Ubistva nevine dece u školama ponovo su razbuktala debate o zakonima o posedovanju oružja na političkom nivou. Međutim, vlasti navode da nema jednostavnog i jedinstvenog odgovora na uzroke oružanog nasilja u američkim školama.

Kako stručnjaci kažu, ovaj problem zadire mnogo dublje od pitanja kontrole oružja ili mentalnog zdravlja - zadire u samo društvo.

Ispitivanje koje je napravio Univerzitet Alfred ukazalo je na odgovore anketiranih učenika da je osveta glavni razlog za masovne pucnjave u školama.

Pucnjave na školskim lokacijama su na najvišoj tački u istoriji prema bazi podataka K-12 škola u SAD (K-12 su škole od osnovne do srednje, sa učenicima od 5 do 17 godina starosti). Napadi bez diskriminacije, nasumično izvedeni u školama sa namerom da se upuca što više osoba čine samo mali deo više od 2.000 incidenata sa pucnjavom u školama od 1970.

Vatreno oružje postalo je vodeći uzrok smrti među decom i tinejdžerima u 2020. godini u SAD.

Uz činjenicu da se Amerika ističe u stopi smrtnosti od vatrenog oružja, prvi korak u shvatanju razmera izazova sa kojim se suočava u pogledu oružanog nasilja jeste podatak da SAD ima više od 300 miliona komada vatrenog naoružanja, ugrubo po jedan komad oružja na svakog stanovnika.

Sa duge strane, u Evropskoj uniji 523 miliona stanovnika poseduje 79,8 miliona komada vatrenog oružja. Kada se uračunaju i zemlje van EU, poput Rusije i Islanda, ta brojka dostiže 93,2 miliona.

U samoj Rusiji 141,1 milion stanovnika ima ukupno 17,6 miliona komada oružja.

Printscreen/Instagram/salv8dor Tanjug/Billy Calzada/The San Antonio Express-News via AP Profimedia
 

Stručnjaci smatraju da je laka dostupnost oružju koren uzroka nasilja u SAD, a države koje imaju politiku otvorenog nošenja oružja spustile su ograničenja za nošenje oružja u javnosti. Međutim, oštri skok nasilja od leta 2020. je opšte prirode, širom gradova i država, a to nema veze sa tim kakve su države, bilo da one imaju stroge ili labave zakone o ličnom oružju, bilo da imaju progresivne ili konzervativne tužioce ili republikanske i demokratske gradonačelnike i guvernere.

Koliko god da se u poslednje vreme Rusija optužuje za agresivno društvo, statistika, a naročito ona koja se odnosi na krizne godine, govori više od bilo koje konstatacije političara u SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike