Još jedan napad Vartolomeja na Rusku pravoslavnu crkvu! Vaseljenski patrijarh ponovo oštro kritikovao patrijarha Kirila!

12.10.2022

05:24

0

Autor: I. P.

Vartolomej je u intervjuu za Die Tagespost u Istanbulu rekao da je sukob u Ukrajini dijaboličan

Još jedan napad Vartolomeja na Rusku pravoslavnu crkvu!  Vaseljenski patrijarh ponovo oštro kritikovao patrijarha Kirila!
vartolomej - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Nakon što je krajem maja isticao da ruski patrijarh Kiril trebalo bi da podnese ostavku na mesto poglavara Ruske pravoslavne crkve, vaseljenski patrijarh Vartolomej ponovo je žestoko udario po moskovskom patrijarhu.

- Rat Rusije protiv Ukrajine je nesvet, kaže patrijarh Vartolomej iz Carigradske patrijaršije, inače poznat po bliskim odnosima sa visokim zvaničnicama SAD i NATO-a.

Ovim rečima se dijametralno suprotstavlja mišljenju svog ruskog kolege, patrijarha Kirila, čije je reči nazvao nepravoslavnim!

Vartolomej je u intervjuu za Die Tagespost u Istanbulu rekao da je rat dijaboličan.

Kako navodi Die Tagespost, Vartolomej je bio posebno šokiran propovedom koju je Kiril održao u Moskvi pre nedelju dana. U njemu je Kiril povukao paralelu između poginulih ruskih vojnika u Ukrajini i Hristove žrtvene smrti na krstu, izjavljujući da su kroz životnu žrtvu ovih vojnika svi njihovi gresi oprošteni.

Podsećamo Ruska pravoslavna crkva odlučila je u 2018. godine da u potpunosti prekine odnose s Vaseljenskom patrijaršijom zbog njene odluke da prizna nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve od Moskovske patrijaršije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike