Kijev izdao poternicu za Medvedevom i Zaharovom: EU poziva na dijalog sa Rusijom, Krim više nije "anektirana teritorija" (FOTO/VIDEO)

10.10.2022

20:50

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Kijev izdao poternicu za Medvedevom i Zaharovom: EU poziva na dijalog sa Rusijom, Krim više nije "anektirana teritorija" (FOTO/VIDEO)
ukrajina 1010 copy - Copyright AP Photo/Adam Schreck/Efrem Lukatsky

U toku je 229. dan sukoba u Ukrajini.  

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je eksplozija na Krimskom mostu teroristički akt ukrajinske specijalne službe. Bela kuća bez komentara o eksploziji.

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se u telefonskom razgovoru da je delimična mobilizacija u Rusiji "ozbiljna greška".

Sednica ruskog Saveta bezbednosti zakazana za danas.

Šta znamo do sada?

U  toku je 229. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina

- Zapad ne priznaje referendume

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.51 - Počela debata na Generalnoj skupštini UN: Raspravlja se o pripajanju Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji!

Generalna skupština Ujedinjenih nacija počela je danas debatu o pripajanju četiri ukrajinska regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji, nakon referenduma na kojima su se njihovi građani izjasnili o tome.

Zemlje su iskoristile priliku i da govore o jutrošnjim napadima na najmanje 14 ukrajinskih regiona, uključujući glavni grad Kijev, u kojima je poginulo 11 osoba, preneo je AP.

22.16 - Zaharova: Rusija je otvorena za diplomatiju, Vašington komplikuje

Rusija je otvorena za diplomatiju, ali ohrabrivanje Ukrajine na "neprijateljsko raspoložnenje" od Vašingtona komplikuje diplomatske napore za rešavanje sukoba, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ponavljamo još jednom specijalno američkoj strani: zadaci koje smo postavili u Ukrajini biće rešeni - napisala je Zaharova na sajtu Ministarstva, preneo je Rojters.

21.21 - Poruka ispisana dronovima na nebu iznad Krimskog mosta: "Zajedno smo!"

21.19 - Ovako trenutno izgleda centar Lavova

20.25 - U Ukrajini snabdevanje strujom delimično u prekidu 

U Ukrajini je snabdevanje strujom delimično u prekidu u 15 oblasti, saopštila je Državna služba za vanredne situacije ove zemlje.

- Snabdevanje električnom energijom je delimično u prekidu u 15 oblasti: Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj, Černovickoj, Hmeljnickoj, Žitomirskoj, Vinjickoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Zaporoškoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj oblasti i Kijevu - navodi se u saopštenju.

20.18 - Predstavnici ministarstava odbrane SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije razgovarali su o podršci Ukrajini

Predstavnici ministarstava odbrane SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije razgovarali su o podršci Ukrajini pred predstojeći sastanak ministara odbrane NATO-a, saopštio je Pentagon.

- Oni su naglasili značaj jedinstva i uverili u nepokolebljivoj podršci ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta - navodi se u saopštenju.

Predstavnici su takođe razgovarali o situaciji na Bliskom istoku, u Africi i Indopacifičkom regionu.

19.49 - EU poziva na dijalog sa Rusijom, Krim više nije "anektirana terirorija"

Evropska unija poziva na dijalog sa Rusijom o Ukrajini, a Krim se više ne pominje kao "anektirana teritorija“, prenosi list "Eu Observer“, koji je došao u posed najnovijeg nacrta rezolucije Generalne skupštine UN o Rusiji.

19.01 - Bajden osudio ruske raketne napade u Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden osudio je danas ruske raketne napade u Ukrajini, rekavši da su oni demonstrirali "potpunu brutalnost" rata predsednika Rusije Vladimira Putina protiv ukrajinskog naroda.

- Sjedinjene Države oštro osuđuju ruske raketne napade izvedene danas širom Ukrajine, uključujući i Kijev. U ovim napadima su ubijeni i ranjeni civili i uništeni ciljevi koji nemaju vojnu svrhu. Oni još jednom demonstriraju potpunu brutalnost ilegalnog rata gospodina Putina protiv ukrajinskog naroda - istakao je Bajden je u saopštenju, preneo je Rojters.

AP Photo/Susan Walsh
 

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da je Rusija izvela raketne napade na brojne ukrajinske gradove, a prema podacima policije Kijeva, identifikovano je 11 žrtava napada, dok je 65 osoba ranjeno.

18.42 - Ukrajina obustavlja izvoz električne energije

Ukrajinsko Ministarstvo energetike saopštilo je da će obustaviti izvoz električne energije nakon što su ruski projektili danas pogodili njenu energetsku infrastrukturu.

- Današnji raketni udari, koji su pogodili termoelektranu i električne podstanice, primorali su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. oktobra 2022. kako bi stabilizovala sopstveni energetski sistem - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, preneo je Rojters.

18.26 - Smanjenje pritiska u jednoj od dve cevi gasovoda Severni tok 2

Operater gasovoda Severni tok 2 kompanija "Nord strim 2 AG", saopštio je danas da je iz bezbednosnih razloga izvršeno kontrolisano smanjenje pritiska u jednoj od dve cevi gasovoda.

Navode da je pritisak u liniji B smanjen na približno 50 bara, preneo je Rojters.

Kako je rečeno, za primenu daljih bezbednosnih koraka potrebni su "rezultati istraživanja o pukotinama i diskusija sa relevantnim vlastima".

AP Photo/Michael Sohn, File
 

18.12 - Ukrajina stavila na poternicu i Zaharovu

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) stavila je na poternicu zvaničnu predstavnicu ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu, prenose "RIA Novosti".

Na sajtu odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine objavljena je informacija o Mariji Zaharovoj koja se "krije od pretkrivične istrage", a kao navedeni datum "nestanka" se navodi 14. mart 2022.

Zaharova se tereti po članu 110 Krivičnog zakonika Ukrajine: "Povreda teritorijalnog integriteta i nepovredivosti Ukrajine".

17.19 - Ukrajinci raspisali poternicu za Medvedevim

Ukrajinska služba bezbednosti raspisala je poternicu za zamenikom predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrijem Medvedevim.

On se tereti za povredu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, navodi se na sajtu Ministartva unutrašnjih poslova Ukrajine u okviru baze podataka pretrage.

Za ovo delo preti mu kazna do 10 godina zatvora, prenose ukrajinski mediji.

16.20 - Indija duboko zabrinuta zbog eskalacije sukoba u Ukrajini

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Arindam Bagči izjavio je danas da je ta zemlja "duboko zabrinuta" zbog eskalacije sukoba u Ukrajini i spremna je da podrži sve pokušaje deeskalacije.

- Ponavljamo da eskalacija neprijateljstava nije ni u čijem interesu. Pozivamo na hitan prekid neprijateljstava i hitan povratak na put diplomatije i dijaloga - naveo je Bagči u saopštenju.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

15.38 - Nemačka: Šaljemo naš PVO sistem Ukrajini

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht potvrdila je danas da će Berlin u roku od nekoliko dana isporučiti Ukrajini prvi od četiri obećana PVO sistema IRIS-T SLM.

- Novi raketni napad na Kijev i mnoge druge gradove pokazuje koliko je važno snabdevati Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane - rekla je Lambreht.

15.16Kina: Nadamo se da će nasilje u Ukrajini uskoro deeskalirati

14.55 - Moldavija najavila moguće zatvaranje vazdušnog prostora

Ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosati izjavio je danas da bi vlasti te zemlje mogle ponovo da zatvore vazdušni prostor.

- S obzirom na trenutnu situaciju, mogu se preduzeti različite mere da bi se osigurala nacionalna bezbednost. Pošto se rakete lansiraju sa teritorije Crnog mora, one bi i u budućnosti mogle da pređu vazdušni prostor Moldavije - rekao je Nosati za moldavske medije.

Prema njegovim rečima, odluka o zatvaranju vazdušnog prostora donosi se po odluci Komisije za vanredne situacije nakon konsultacija sa svim nadležnim organima.

13.56 - Peskov: Nije bilo sastanaka sa SAD o pregovorima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija i SAD nisu sastajale kako bi dogovorile pregovore sa Ukrajinom.

- Ne. Nije bilo nikakvih sastanaka - izjavio je Peskov.

Komentarišući izjavu portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija da SAD žele prekid konflikta u Ukrajini i početak mirovnih pregovora Peskov je rekao da se to “teško može nazvati inicijativom”.

- Postoji uredba ukrajinske strane, predsednika Zelenskog, da odbije bilo kakve pregovore - naglasio je Peskov.

Profimedia
Peskov

13.32 - Zelenski: Povećaćemo međunarodnu izolaciju Rusiju

Ukrajina će nastojati da konsoliduje međunarodnu podršku, ojača svoje odbrambene sposobnosti i poveća međunarodnu izolaciju Rusije nakon ruskih raketnih napada, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da Vlada te zemlje traži odlučan odgovor Ujedinjenih nacija na ruske raketne udare širom Ukrajine.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

13.30 - EK: Ruske bombe na Kijev eskalacija konflikta

Portparol Evropske komisije Peter Stano ocenio je danas rusko bombradovanje Kijeva kao eskalaciju konflikta.

- Ovo pretstavlja eskalaciju, targetiranje civilnih objekata znači dopunsku eskalaciju. I ovo posle lažnih referenduma i ilegalne ankesije - izjavio je Stano na redovnom brifingu Evropske komisije.

13.09 - Ukrajina: Rusija upotrebila X-101, Kalibre, Iskandere...

Rusija je u jutrošnjim napadima na Ukrajinu upotrebila rakete X-101, X-555, Kalibar i Iskander, kao i sisteme S-300 i višecevne bacače raketa Tornado-S, saopštila je komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Dodaje se da ruske snage koriste visokoprecizne krstareće rakete sa kopna, mora i iz vazduha i da se rakete X-101 i X-555 lansiraju iz Kaspijskog regiona iz 11 strateških bombardera Tu-95 i Tu-160, a krstareće rakete Kalibar sa brodova u Crnom moru.

 

13.08 - Pogođena zgrada Konzulata Nemačke u Kijevu

U napadu na Kijev pogođeno je i odeljenje za izdavanje viza konzulata Nemačke u glavnom gradu Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke potvrdilo je oštećenje na zgradi u kojem se nalazi Odeljenje za vize.

Međutim, iz Ministarstva ukazuju da već mesecima u tim prostorijama nema „normalnog rada“ i da za vreme ruskog raketnog napada niko od službenika nije bio u zgradi.

12.59Putin: Ako Ukrajina nastavi sa terorističkim akcijama, odgovor će biti žestok!

12.10 - Peskov o napadu na Kijev

- Udari na Ukrajinu se odvijaju u okviru specijalne operacije, moramo sačekati komentare ruskog Ministarstva odbrane - rekao je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije

12.00 - Zelenski: Razgovarao sam sa Šolcom o hitnoj sednici G7

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je obavio razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o potrebi hitnog održavanja sastanka grupe G7.

- Složio sam se sa Šolcom da Nemačka, koja je predsedavajuća G7, sazove hitan sastanak. Moj govor je isplaniran i sve ću da kažem o napadima Ruske Federeacije. Takođe, sa Šolcom sam razgovarao o pojačanju pritiska na Rusiju i o pomoći zbog uništene infrastrukture - poručio je Zelenski.

On je rekao da je razgovarao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

11.30Rusija i Belorusija raspoređuju zajedničke trupe! Lukašenko poslao oštru poruku Zelenskom

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

11.15 - Gradonačelnik: Delovi Lavova bez struje

Delovi Lavova, grada na krajnjem zapadu Ukrajine, nemaju struje, nakon napada na elektrodistribucionu mrežu, izjavio je danas gradonačelnik Andrij Sadovji.

On je naveo da je do eksplozije došlo u "ključnom infrastrukturnom objektu" i da je rad u gradskoj termoelektrani privremeno obustavljen.

- Trenutno građani nemaju toplu vodu. Rezervni generatori na nekoliko vodovodnih stanica su počeli da šalju vodu gradu, ali su delovi bez struje - rekao je Sadovji.

Gradonačelnik je rekao da trećina semafora u gradu van funkcije i, da kada prođe opasnost, saobraćajna policija će izaći da reguliše najprometnije raskrsnice.

10.51 - Regionalne vlasti: Raketirani i Harkov i Odeska oblast

Šef regionalne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov saopštio je da su ruske snage garantirale Harkov.

Naveo je da se u gradu čuju eksplozije i pozvao građane da ostanu u skoništima.

Ruske snage napale su Odesku oblast raketama i dronovima kamikazama, oborene su tri rakete i pet dronova, izjavio je šef regionalne vojne administracije Maksim Marčenko.

10.10 - MO Ukrajine: Osvetićemo se za ruske raketne napade

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da će se osvetiti za današnje ruske raketne napade koji su pogodili brojne gradove širom Ukrajine.

- Ima žrtava među ljudima, ima razaranja. Neprijatelj će biti kažnjen za bol i smrt koju seje po našoj zemlji. Osvetićemo se - navelo je ministarstvo odbrane na Fejsbuk stranici.

9.51 - U napadu na Kijev osam poginulih, obustavljen rad metroa

U napadu na Ševčenkovski okrug u Kijev, poginulo je osam osoba, a povređene su 24, izjavio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Rostislav Smirnov.

Naveo je da je na šest automobila izbio požar, a da ih je više od 15 oštećeno.

Rad metroa u Kijevu je obustavljen na svim linijama, a podzemne stanice rade kao skloništa.

9.49 - Rojters: Eksplozija u ruskom regionu Belgorod

Glasne eksplozije čule su se jutros u ruskom regionu Belgorodu, u blizini ukrajinske granice, javlja novinar Rojtersa pozivajući se na jednog očevica.

Očevidac je naveo da je čuo jaku eksploziju i da su se prozori tresli.

9.35 - Zelenski: Ostanite u skloništima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski apelovao je na građane da ne napuštaju skloništa, nakon što su jutros u mnogim ukrajinskim gradovima odjeknule eksplozije.

- Vazdušna opasnost ne prestaje širom Ukrajine. Ima pogodaka projektila. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih. Preklinjem vas: ne napuštajte skloništa - naveo je Zelenski na Telegramu.

8.53 - Kancelarija Zelenskog: Ukrajina pod raketnom vatrom

Ukrajina je pod raketnom vatrom, ima informacija o udarima na mnoge gradove u zemlji, izjavio je danas zamenik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

AP Photo/Adam Schreck
 

8.51 - Ukrajinski mediji: Eksplozije i u Dnjepru i Lavovu

Eksplozije se jutros čuju u Dnjepru i Lavovu, prenosi Interfaks Ukrajina pozivajući se na objave na Telegramu.

Navodi se da se eksplozije čuju i u Kijevu.

8.25 - „Žitelji prestoničkog Pečerska govore o tri snažne eksplozije. Čuli su ih i u drugim delovima Kijeva“, piše Strana.ua na svom Telegram kanalu.

8.12 - Lokalne vlasti: U granatiranju Slavjanska 4 osobe poginule

U noćašnjem granatiranju Slavjanska koje su izvele ruske snage, četiri osobe su poginule, a dve ranjene, saopštio je načelnik gradske vojno-civilne uprave Vadim Ljah.

Naveo je da je među povređenima i jedno dete, prenosi Unian.

Prema navodima Ljaha, granatiran centralni deo Slavjanska sa privatnim kućama.
 

8.05 - Kličko: Eksplozije jutros u Kijevu

Nekoliko eksplozija ođeknulo je jutros u centralnom delu Kijeva, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 


On je na Telegramu napisao da se čulo nekoliko eksplozija u Ševčenskovskom okrugu, prenosi Interfaks Ukrajina.


Rojters, pozivajući se na svedoka, prenosi da se oblak crnog dima diže iznad zgrada.

8.00 - Lokalne vlasti: Novo raketiranje Zaporožja, 1 osoba poginula

U noćašnjem ruskom raketnom napadu na Zaporožje jedna osoba je poginula, a pet povređeno, izjavio je predsednik Gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev.

Naveo je da je među povređenima i jedno dete, koje je zadobilo posekotine od razbijenog stakla, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je šef regionalne vojne administracije Oleksandar Staruh saopštio da je u noćašnjem raketnom napadu pogođena višespratnica.
 

7.47 - Medvedev: Odgovorićemo teroristima sa Krimskog mosta

Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 


Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, izjavio je danas da Moskva mora da odgovori na teroristički napad na Krimski most tako što će likvidirati odgovorne teroriste.

Medvedev je u pisanim odgovorima, objavljenim na Telegram nalogu ruske novinarke Nadane Fridrihson, rekao da "Rusija može da odgovori samo na način da likvidira teroriste, kao što je to slučaj u celom svetu".

- To očekuju ruski građani - rekao je Medvedev, preneo je TAS S.

On je zločin, u kojem su poginule tri osobe, pripisao, kako je rekao, propaloj ukrajinskoj državi.

-To je bio teroristički čin i sabotaža koju je sproveo zločinački kijevski režim. Oko toga nikada nije bilo dileme. Svi izveštaji govore u prilog tome - naglasio je Medvedev.

Cisterna je eksplodirala na Krimskom mostu u subotu ujutro, nakon čega je nafta iz kamiona iscurela i vatra je zahvatila obližnji voz.

Osim tri žrtve, došlo je i do oštećenja mosta, ali je železnički i kopneni saobraćaj obnovljen u međuvremenu.

7.40 - Erdogan: Evropu čeka teška zima

Evropske zemlje će ove zime suočiti sa ozbiljnim teškoćama zbog ograničenja isporuka gasa iz Rusije, ocenio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 


On je na sastanku sa članovima Turske omladinske fondacije u Istanbulu rekao da se sada cela Evropa pita kako će proći ova zima, prenosi agencija Anadolija.

Erdogan je istakao da Turska ove zime neće imati problema sa energetima.

Govoreći o rusko-ukrajinskom ratu, Erdogan je rekao da Ankara trenutno igra vodeću ulogu u posredničkim naporima za mirno rešenje sukoba.
 

7.15 - Danas sednica Saveta bezbednosti Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas sastanak sa članovima ruskog Saveta bezbednosti, rekao je za RIA Novosti portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ali nije precizirao da li će se na dnevnom redu naći eksplozija na Krimskom mostu.

"O temama ćemo odlučiti nakon što se predsednik bude izjasnio", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje kada će biti sednica Saveta bezbednosti i da li će tema biti vanredno stanje na Krimskom mostu.

Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio je juče da je eksplodirao kamion na Krimskom mostu, kao i da se zapalilo sedam vagona cisterni sa gorivom u okviru voza koji je prolazio preko mosta.

Istražni komitet je saopštio da su u eksploziji kamiona poginule tri osobe.

Usled eksplozije došlo je do obrušavanja dva dela kolovoza na mostu, a saobraćaj na mostu je bio privremeno obustavljen.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike